Meldingen
Alles wissen

Bourbon met maïsvlokken

Pagina 2 / 14

Berichten: 818
Topic starter
(@pikketanus)
Prominent Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Stookmethode, ik weet eig nog niet hoevaak bourbon officieel gestookt wordt, maar ik ga uit van 2 keer potstill, mocht ie te hard zijn haal ik het nogmaals over, met kolom er tussen of raffinage lens (ongekoeld). Kwestie van gevoel en smaak vooral?

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 9985
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Als ik mag advies geven . Old style heeft fijnste resultaat . Geen kolom .
Hele zwikki in de ketel hevelen .(Laatste laagje op bodem met gist achterlaten )
Rustig Overhalen tot je 1/3 van begin hoeveelheid over hebt . Ketel legen en spoelen .
Het deel wat je hebt opgevangen in de ketel .
Rustig overhalen met scheiding van voor en na loop.
Je komt dan weer op ongeveer 1/3 uit zal ongeveer rond de 62 -68 % zitten .
Als de smaak okee is met welwater aanvullen tot 44 a 46 % en dan opslaan .
Bij het zoeken naar moment in stoppen / overgaan naloop niet proberen de smaak van whiskey te vinden die komt toch pas na enkele dagen staan op .
De ziel / hart zal eerst wat weeïg zacht zijn en dan komt er iets wrang / zuur /bitter in dat is moment van stoppen .

Beantwoorden
Berichten: 818
Topic starter
(@pikketanus)
Prominent Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Ja kolom/lens zou ik ook enkel bij een 3e stook gaan doen, mits veel vervuiling. Als de smaak goed is doe ik er niet veel aan. Het eikenvat neemt ook wat weg, oxidatie in het algemeen ook wel. Whiskey/whisky is sws nog niet mijn ding, bourbon is fijn, Ierse ook, maar schots meh. Mij te hard, en word er altijd roekeloos van, Ierse en bourbon zijn wat zachter en beter handelbaar. Fruitalcohol maakt me vrolijk, graanalcohol maakt me vervelend en agressief. Niets voor een wietroker als ik haha. Dus whisk(e)y worden met mate gedronken.
Persoonlijk vind ik dat weer te lang doorstoken, ik stop altijd op smaak en geur, temperatuur vd brug wordt hier zelden 92°C, meestal is het tot ca 88 graden dat er goede smaken blijven. Als de smaak en geur goed blijft blijf ik doorgaan. I only want the good stuff? zelfs bij ruwstook van eerder graan. Uitgaan van 1/3e is in mijn ogen gissen, er zijn altijd dingen die kunnen gebeuren zoals (ondanks vrijwel onmogelijk met dubbele bodem) aanbranden, een lekkende koppeling, te warm koelwater, dat soort dingen.. ben de ruwstook wel wat minder kritisch kwa smaak, zolang het graansmaak is en geen aanbranding. Daarnaast, bij langer dan 6 u stoken loopt m'n koelvat te hoog op en gas is niet gratis, en tijd schaars, ik durf genoegen te nemen met wat minder van betere kwaliteit. Ik stook de voorloop er bij ruwstook al uit, en stook dan door tot de smaak minder lekker is (dan is het totaal ongeveer 55% a 60), en vang ik de naloop in potjes op, op basis van geuren kiep ik die bij de rest. 2e stook is (mogelijk extra voorloopje) scheiden op hart en naloop, op basis van smaak en geur dus. Kom dan wss uit op 62%.

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 9985
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Ik heb heel veel liters whiskey's en bourbon gemaakt door de jaren . Tot 1/3 stoken is niet gissen maar een oude werkende methode waarbij je infeite helder maakt en concentreert .
Je mag nooit boven 95gr stoken dan gaan veel smaken stuk .
Aanbranden gebeurt nooit als de ketel maar goed is ingericht , goede brander en altijd bijblijven natuurlijk .
Zelf controle houden over . ?
Ik heb bij een 50 liter ketel 120

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 9985
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Liter koelwater . Dat is voldoende voor koeler en ook kolom indien ik die gebruik .

Beantwoorden
Berichten: 818
Topic starter
(@pikketanus)
Prominent Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Koelwater hier is zo'n 40 a 60L op max 25L stookwijn. Misschien wat weinig, maar heb altijd enkele emmers met koud water staan. Zodra de ie oploopt tap ik de warme overflow af in een lege emmer om af te koelen, gooi een koude emmer terug in het reservoir, tot het weer koel is. Zo kan ik het toch wat rekken. Bij m'n volgende bourbon zal ik de 1/3 regel zeker eens aanhouden, maar eerst even op gevoel, is nog nooit fout gegaan. Stokers zijn nou eenmaal eigenwijze beestjes?
95°C kooknat of temp. brug? Met bv een kolom er tussen heb je ook al een iets hoger kooknat ondanks de brug hetzelfde is.
Brander is ook wel een dingetje, heeft iets te veel power, moet nog eens oriënteren voor enkele branders.

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 9985
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Kooknat temperatuur mag niet boven 95 gr .
Daarboven gaan al veel smaken stuk en wordt de smaak gauw tanig .
Ja een goede regelbare brander is een must .
Je moet niet alleen lekker kunnen opstoken maar ook perfect kunnen dimmen .
Ik heb verschillende . Niet alleen vanwege grote ketel maar ook voor meer of minder vulling .

Beantwoorden
Berichten: 818
Topic starter
(@pikketanus)
Prominent Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Duidelijk!?

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 9985
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Gaat helemaal goed komen bij jou !

Zelf maar even gratis voorraad inslaan .

Beantwoorden
Berichten: 818
Topic starter
(@pikketanus)
Prominent Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Zeewier oogsten?? voor consumptie of smaakmaker?

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 9985
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Zeewier oogsten , spoelen en drogen .
Voorraad alvast maken .
.Voorlopig doe ik geen ingewikkelde of tijd rovende bitters maken .
Winter reces
De gist tonnen en ketels komen tegen de zomer wel weer tevoorschijn .
( Alleen nu wat kleine simpele dingetjes doen met kleine dingen )

Beantwoorden
Murmillo
Berichten: 2693
Admin
(@murmillo)
Famed Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Zou ik mogen weten wat je er mee gaat doen? Vind het wel interessant. Mooie foto btw.

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 9985
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Kan vanalles nog worden maar er zijn wat bitters waar het in zou kunnen maar ook nog andere dranken waar het in kan uit zeer noordelijke streken .

Beantwoorden
Murmillo
Berichten: 2693
Admin
(@murmillo)
Famed Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Ah je wilt de Scandinavische kant op. Tof, weer interessant. I will keep in patience.

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 9985
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

I.d.d . Van die keelbranders ?? bitter uit het hoge noorden .

Beantwoorden
Pagina 2 / 14
Deel:

©2024 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?