Eergisteren de 2e eerste overhaal gedaan van het boerenrum recept met toevoeging van dennenaalden dus dat kan binnenkort de laatste overhaal krijgen.
In de tussentijd heb een aantal personen de eerste twee versies geproefd, met de Saison en Kveik gist, vooralsnog staat het 4 - 0 voor de Saison gist. Het lijkt erop dat het peperige beter aansluit bij de volledige melasse vergisting, de blanke versies zijn favoriet over de houtgerijpte versies maar het gebruik een gedeelte aan hout van sherry vaten was een gok vooraf.
Sinds gisteravond staat de laatste vijf liter melasse te vergisten met Mangrove Jack's M20 Bavarian Wheat gist, de productinformatie vermeld het volgende;
Een klassieke bovengist voor het brouwen van een reeks Duitse Weizenbieren of Belgische witbieren. Hij heeft een erg lage uitvlokking waardoor hij ideaal is voor biersoorten die traditioneel troebel worden geschonken. De gist zorgt voor een uitzonderlijk droog bier, met een zijdezacht gevoel in de mond en een heerlijk aroma van banaan en kruiden (kruidnagel)
Seison gist of kveik zijn merken dus dat op zich zegt niets . Het gaat niet om merk maar om gist strain . Saccharomyces cerrevisea is o.a. een van de strains die ook furelinezuur om kan zetten. Maar je hebt bij rum ook te maken met cellulase / 1,4--b-D-glucan 4-glucanohydrolase .
Daarnaast heb je het over banaan en pruim hier is dan ook o.a.benzylbutanoaat , ethylbutanoaat en i so-amylbutanoaat die mede verantwoordelijk zijn voor estervorming / smaak vorming .
Veelal zijn door restmateriaal of gebruik van dunder , deze stoffen meer aanwezig .
( De additieven / dundervervangers bevatten o.am deze stoffen . )
Dag lopende drankstook encyclopedieën!
Heb al een tijdje dit forum gevolgd met passie voor biochemie en moleculaire biologie, en nu ga ik zelf echt een rum stoken.
Ik heb gelezen dat de dunder een grote invloed heeft en voor de typische rum smaak zorgt. Daarom wil ik graag een mini project runnen om eerst wat dunder te maken voordat ik mijn echte rum ga maken.
Ik heb er veel over gelezen maar, mijn vraag blijft nog steeds; hoe maak ik deze dunder nu praktisch zelf en wanneer en hoe kan ik die gebruiken?
Ik heb rietsuikermelasse en prestige rum turbo gist in huis (en wijn en bakkersgist).
Ik heb al 3L melasse met 4 L water verwarmd tot 85C om het te wassen met een eitje erdoor (geen schuim wel wat slierten eruit gevist 😀 ) het staat momenteel af te koelen.
Hoe kan ik nu het beste verder om dunder te maken?
Ik zat er ook aan te denken om bij de afgekoelde melassewash wat gist en yakult (voor de bacterieen die melkzuur maken om esters te vormen) te gooien en dit dan een paar weken te laten staan.
Vervolgens dit levende prutje dan toe voegen aan een nieuwe batch melassewash met verse gist. Dit zou toch ook moeten zorgen voor een interessant geur/smaak palet? Of gaat dit mis?
Of komen de esters ook vooral van de verhitting na de eerste stook?
Benieuwd naar jullie ervaringen/suggesties!
Oja en ik heb zo'n mooi koperen 3L alambiekje van stookwinkel waar ik al veel lekkers mee gemaakt heb (whisky, ouzo, (sloe-)gin, calvados, cognac, fruitlikeuren) inmiddels!
Bij vergisting kun je met melkzuren bacteriën werken .
Maar zoals ik eerder al opmerkte het onnozele gedoe met rare bacteriën en schimmel vorming domme stinkende dunderpits is gewoon achterhaalde onzin. .
Het is al sinds minden vorige eeuw dat men de werkzame stoffen heeft gedetermineerd.
Wil je een goede rum gebruik je veel vezels in de vergisting.
De melasse in Jerrycans is een gefilterd product. Rauwe rietstengel vezels onbreken .
Uit de dunders is het benzylbutanoaat ,ethylbutanoaat ,iso-amylbutanoaat ,Boterzuur , D iethyl ,azijnzuur , propaancarbonzuur / boterzuur / verzadigde vetzuren , ethyl acetaat , zwavelzuur , bacteriën ,dmt wat verantwoordelijk zijn voor de rum karakter.
Esters worden gevormd in voorgisting sap / melasse , vergisting van beslag , tijden het opwarm stadium tot 65 graden zijn er diverse processen in ketel al gaande. Zou je dit stadium rekken krijg je al voordeel. Tijdens destilatie zijn er estervorming en filtering door oa. Koper contact . Vanaf moment van opvang tot ook rijping is er estervorming en afbraak. .
Zoals eerder gezegd is dit mijn eerste rum batch. Ik vroeg me af hoelang de vergisting doorgaans moet duren met een melasse wash?
Ik heb 2 batches ingezet van een pure melasse wash (verdund tot een SG van 1090), eentje met turbogist en een met gestartte bakkersgist+gistvoeding+eischalen. De turborum gist (prestige) was met twee dagen al uitgebubbeld, de bakkersgist ging een dag langer door. Inmiddels zit ik op dag 8.
Ik heb een paar dagen terug het SG gemeten om te zien of hij uitgewerkt was:
Dag 6. Turbobatch: 1046 (5.8% EtOH omgezet?). Bakkersbatch niet gemeten.
Dag 7 Turbobatch: 1040 (6.5% EtOH). Bakkersbatch: 1036 (7.1% EtOH?).
Tot welke SG/EtOH waardes verwachten jullie dat hij nog zou kunnen doorgaan?
Is het beter om hem nog langer te laten staan?
Btw ik was ongeduldig en heb van de turbobatch al 2 liter gedestilleerd toen er geen bubbels meer uitkwamen (had een vrije dag).
De dunder heb ik bewaard en zit op SG 1058. Is het verstandig om deze weer terug bij de turbobatch te gooien?
Ik was eigenlijk van plan de smaak van de turborum gist met de bakkers gist te vergelijken, maar dan is het niet meer eerlijk natuurlijk..
Rum heeft een tijdje stilgelegen hier, het proeven afgelopen week van de Saison versie en wat vragen over rum in een ander topic (en via WhatsApp) wakkerde toch weer de interesse aan, bij onze forumleverancier een kannetje melasse besteld en wat gist. Toen ging in een ander gesprek op WhatsApp de discussie verder over hoe en wat, maar de voorgestelde werkwijze verschilde nogal.
Na de verschillende versies geproefd te hebben blijf ik voorstander ongewassen melasse vanwege de donkere, zwaardere smaken die dit geeft ten opzichte van gewassen melasse. Wel gaan we het kannetje in twee delen en ietwat verschillende manieren hanteren om tot een rum te komen. Altijd leuk om wat te vergelijken hebben en een aantal collega's inzetten als proefkonijn.
Versie 1, ongedwongen versie van mengen en gaan.
- 5 liter ongewassen melasse, aangelengd tot een 22 liter
- Gistvoeding
- Mangrove Jack's M41 - Belgian Ale Yeast , net als de Saison gist een diastaticus variant
- Eierschalen om als p.H. buffer te dienen
Versie 2, meer ingrediënten voor complexere smaak.
- 5 liter ongewassen melasse, aangelengd tot een 22 liter
- 10 pruimen, ontdaan van pit en malen.
- Gist opgekweekt uit ananas, ananas schillen en de schillen een paar dagen laten fermenteren, het vocht toevoegen aan de melasse en water.
- Eierschalen om als p.H. buffer te dienen
- Optioneel (afhankelijk of het tegen die tijd voorradig is bij de Toko), suikerriet stengels toevoegen nadat deze wat fysiek geweld hebben ondergaan.
Nog iets om in de groep te gooien, niet iets wat ik overweeg op het ogenblik maar het is misschien vermakelijk om te lezen en in ieder geval een discussie waard, azijn toevoegen aan de vergisting van melasse.... beetje vreemd hoe je soms op dingen stuit alleen al om het gebruik van dunderpits en muck over te kunnen slaan.
Het gebruik van de azijn vindt ergens de oorsprong in Jamaica nadat de Duitsers de importheffing op rum verhoogden waardoor de export naar Duitsland af nam, de Jamaicanen gingen een "flavored rum" daar op de markt brengen, een soort van essence die te sterk qua smaak was om zo te drinken. Soms is de waarheid vreemder dan fictie, niet een link die ik verwacht te leggen. Maar enfin, blijkbaar werd van het rietsuikersap in grote hoeveelheden azijn gemaakt die werd toegevoegd aan hetgeen wat ze gingen vergisten, zelfs tot aan 11% toe.
Iemand al eens geprobeerd?
Misschien ook nog wat leuk materiaal om te lezen,
- H.H. Cousins (de naamgever van het Cousins proces, het gebruik van zuren uit wat achterblijft in een secundair vat, bewerking met calciumoxide en zwavelzuur om deze erna toe te voegen bij de high wines).
- Jamaica rum productie rond 1900 , enkele PDFs beschikbaar