Meldingen
Alles wissen

Problemen bij appelvergisting

Pagina 3 / 4

aukedebier
Berichten: 320
(@aukedebier)
Reputable Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Robbert ; Denk je dat Tuinboom alsnog een betere gist kan pitchen in zijn most? Ik heb het zelf een keer gedaan met bier. De gist was in-actief. Ik heb de wort belucht en  opnieuw gist toegevoegd. Dat is goed gekomen.

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 9971
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

@aukedebier het is wat lastig op afstand inschatten wat er bij tuinboon aan kwaliteit nog staat na die dagen .
Ik zelf zou eerst controleren of gisting echt stil staat . Je kunt niet uitgaan van een stilstaand waterslot dat het over is . Dat is geen indicator .
dus ook opnieuw sg meten en co2 gas meter erbij houden . ( Of bij oppervlakte met lucifer even zien of die uitgaat ) Is daar geen verandering in in de laatste dagen en Sg zou boven 1020 staan het vat overhevelen naar een schoonvat zonder bezinksel mee te nemen.
dan een mini stook doen op een kolf om te zien wat er nu uitkomt .
Dan zou ik kiezen naar omstandigheid
Is er vrij veel alcohol toch gevormd gewoon de rest afstoken en genoegen nemen met uitkomst .
Of als er ruim suiker dus nog is en geur en uiterlijk is nog goed met een betrouwbaar hard gist als bakkersgist kijken of het opnieuw zou starten .
is er echt stilstand en Sg na overhevelen onder de 1020 zou zijn zou ik toch maar afstoken dan is moeite en risico op acetaat vorming het niet waard te wachten . En genoegen nemen met wat over is .

T is wat een geval van kwaliteit wat keuze zou zijn .

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 9971
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

P.s. er is nog een keuze bij een een niet goed verlopen vergisting indien kwaliteit beetje onzeker is of uitkomst onzeker . Weg mikken en opnieuw beginnen .

Beantwoorden
aukedebier
Berichten: 320
(@aukedebier)
Reputable Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Ik had zelf ook een keer een lekke afdichting om mijn waterslot. Toen ik die had vervangen bleek het nog lekker te gisten.

Beantwoorden
Berichten: 0
(@Anoniem)
Deelgenomen: 1 seconde geleden

Met een beetje zie je zo als Lummel voorsteld direct of er nog suiker in zit.of hou er een lucifer boven gaat deze uit of flakkerd de vlam dan staat het nog te vergisten.blijft de vlam mooi branden dan is de vergisting gestopt.of geen suiker meer of slechte gist.

Beantwoorden
Berichten: 818
(@pikketanus)
Prominent Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Als er nog CO2 opgelost is komt het sowieso vrij als je een handje (onopgeloste) suiker er in gooit, het is schijnbaar ook een manier van wijnen ontgassen.

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 9971
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Co2 kun je heel simpel verwijderen door het even warm te zetten . Des te kouder des te meer co2 wordt vastgehouden .
Bij de voorstook voordat je de ketel sluit raak je het kwijt .

Beantwoorden
Berichten: 818
(@pikketanus)
Prominent Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Klopt zeker, maar ik doelde meer op dat het geen leidraad is voor de honger vd gist. De (stook)wijn zal sws reageren op de suiker die je er in gooit. Dan kan je bedrogen uitkomen als de reactie niet de gist is die lijkt aan te slaan, maar het vrijkomend CO2 door het toevoegen van onopgelost suiker. Dan krijg je het beroemde mentos-cola effect zegmaar, dus zegt niet echt iets over de honger van de gist maar wel over de aanwezigheid van CO2.

Beantwoorden
Berichten: 68
(@dewittelinde)
Trusted Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Zou het niet aan de diksap liggen?
Ik had ook 2 x 20 liter appelsap incl 3 flessen diksap. Opbrengst totaal 3 flessen calvados

Beantwoorden
Berichten: 0
(@Anoniem)
Deelgenomen: 1 seconde geleden

Ik werk alleen met fruit.ik ben bang dat er in de appelsap te veel troep in zit,daarom zal de opbrengst of vergisting wel niet goed gaan.straks zal er wel genoeg goedkoop fruit zijn.probeer dat eens.

Beantwoorden
Berichten: 44
 Bob
(@bobje)
Eminent Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Ik heb 23 liter sap staan te vergisten, SG is nu al een paar dagen 1015. Gisteren heb ik met een pipetje door het gat van het waterslot even een monstertje genomen, en er kwam een behoorlijk vieze lucht uit de emmer. Dit lijkt mij niet normaal, weet iemand hier iets meer over te vertellen? Het is sap uit zo’n pakket van mangrove Jack. (Volgens de verhalen goed spul). Ik wil de helft eigenlijk bottelen, en de andere helft stoken.

gr bob.

Beantwoorden
Berichten: 6760
Admin
(@stookforum)
Illustrious Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Een vieze lucht is niet goed, wat voor geur is het? Hoelang heeft het staan staan gisten? Kwam de gisting snel op gang? Met een sg van 1015 is hij nog redelijk zoet. Wat was je start sg?

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 9971
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Wat was het PH ? Is er een schimmel ingekomen ?
Wat het een geschikt gist ?
Hoe lang heeft het gestaan ?
Inderdaad wat voor lucht?
Rotte eieren / riool achting ?
Zuur ?
Acetaat ?

En zat er een concerverings middel in de gebruikte sap ?

Beantwoorden
Berichten: 44
 Bob
(@bobje)
Eminent Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Het was een pakket van mangrove jack. Ik heb alles volgens de beschrijving gedaan. Begon na anderhalve dag te gisten, en heeft een dag of 5 gegist. Ph kan ik helaas niet meten. Het smaakt zuur, en er komt een vieze rottelucht uit het waterslot. De deksel heb ik er nog niet af gehad. Gr Bob

Beantwoorden
Berichten: 6760
Admin
(@stookforum)
Illustrious Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Het klinkt niet goed, ik heb geen idee wat hier misgegaan kan zijn. Je hebt waarschijnlijk de meegeleverde Mangrove Jacks M02 Cidergist gebruikt. Die is prima! De siroop kan niet bedorven zijn. Wellicht is het nog te stoken? Ik heb goede verhalen gehoord over het stoken van deze pakketten. Mischien is daar nog wat mee te redden.

 

Beantwoorden
Pagina 3 / 4
Deel:

©2024 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?