Meldingen
Alles wissen

Rum van melasse basis recept

Pagina 7 / 9

Berichten: 16
(@pendejo)
Active Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Robbert, waar koop jij die rietstengels? Ik had vorig jaar wat gekocht om de rietsuiker zelf te gaan kweken. Helaas waren de stengels die ik bestelde niet meer levensvatbaar. Heb jij een goed adresje hiervoor? Rum uit onbewerkte rietsuiker is natuurlijk veel rijker aan smaken dan melasse dat vele malen gekookt en ingedikt is geweest. Ik wil mjn eigen rietsuiker verbouwen.

Beantwoorden
Berichten: 1838
 RuMo
(@rumo)
Noble Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden
Beantwoorden
Berichten: 16
(@pendejo)
Active Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

RuMo, te gek, dankjewel. Ga ik bestellen.

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 9970
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Ik haal dat via een adres waar ik ooit heb gewerkt en ook wel bij een mineralen fabriek die dat verwerkt tot ondeeandere diervoeders ..
Riet stengel voir zelf verbouwen kun je hier in de buurt bestellen bij een tuin centrum

Beantwoorden
Berichten: 16
(@pendejo)
Active Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

&sp=1592667577Tdf31e27803536401b68f3eb373fb065d62814dccc9bf54cbd9feed55f865ee9a

Op de voorkant van het boekje 'whisky selbst gemacht' staat een vaatje van rvs met een houten paneeltje. Dat lijkt me een uitstekend alternatief voor kleine batches. Je hebt zo de natuurlijke porositeit van het hout, net als bij een echt vat. Zou je een klein 5ltr. vaatje van helemaal hout maken, dan is je verdampingsoppervlak t.o.v. de inhoud vele malen groter dan van een groot 200ltr. produktievat; vandaar ook het relatief grote verlies aan de engelen voor de hobbybrouwer. Maar zou je zo'n RVS vaatje met houten paneeltje gebruiken, dan kom je met verdampingsoppervlak t.o.v. vatinhoud dichter in de buurt van een groot vat. Of zie ik dit verkeerd? Weet iemand waar je dergelijke rvs vaatjes kunt kopen?

Beantwoorden
Paolo
Berichten: 618
(@paolo)
Honorable Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

het gaat over rum dus een vraagje:

Hoe lang kan je dunder bewaren?

Ik heb een 4 liter een 8 weken geleden achter gehouden en wil nu m’n laatste restje melasse van Puno wegwerken

Beantwoorden
Berichten: 3546
(@nimrax)
Lid
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Beantwoorden
Berichten: 579
(@stierke)
Prominent Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Neigh!

Beantwoorden
gompie
Berichten: 991
(@gompie)
Noble Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

In bovenstaand bericht staat houdbaar tot: 1-1-2021

Ik heb nog (Pino) melasse staan van 3 jaar geleden is dat dan nog wel goed ?

 

Beantwoorden
Berichten: 6760
Admin
Topic starter
(@stookforum)
Illustrious Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Ik heb er ook 1 staan van Pino en smaakt net als de nieuwe. Het is om te vergisten, niet voor op de boterham ? kan prima hoor!

Beantwoorden
gompie
Berichten: 991
(@gompie)
Noble Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Heel fijn, als iemand richting Breda gaat en iets kan meenemen, dan bestel ik nog wat bij.

Beantwoorden
Berichten: 13
(@shiva010)
Active Member
Deelgenomen: 4 jaar geleden

vraagje in het basis recept zag ik stam dat er 2thee lepeltjes tomaten puree aan mengsel toegevoegd kon worden tegen het schuimen moet deze toegevoegd worden wanneer je de mash maakt of wanneer je deze gaat stoken?
Evenals het toevoegen van 1 theelepeltje citroen zuur vuur de stikstof? Voor gisten bij de mash of wanneer je gaat stoken?
Hoop dat t allemaal lukt kijk er tegen op in de vrees iets verkeerds te doen.
Lees mij kapot aan tips en dergelijkeen hoop dat ik t goed doet met de cuts.

Beantwoorden
Berichten: 818
(@pikketanus)
Prominent Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

In mijn ogen is tomatenpuree al achterhaald en betwist vanwege de verkleuring aan je gistvaten. Het gaat om de stikstof die er in zit, waar genoeg andere bronnen van zijn, zoals di-ammoniumfosfaat (DAP, ook wel gistvoedingszout genoemt) of wat gekookte bonen. Dit voeg je toe vóór de gisting.
Schuimen is een eigenschap van de melasse zelf, die je door op 85 graden te houden voor je verwerkt (staat helemaal boven beschreven) wat kunt temperen.
Citroenzuur is er ook voor een andere reden, namelijk Ph waarde (en dus het mileu van de gist) en inverteren van suikers tot beter vergistbaar.

Beantwoorden
Berichten: 818
(@pikketanus)
Prominent Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Kunt er weinig verkeerds aan doen hoor.
Cuts maken is ook niet zo lastig, zorg dat je genoeg genummerde potjes hebt zodat je kunt blijven scheiden. Proef nu en dan een vingertje tijdens distilleren. Laat de potjes een week staan (dagelijks uurtje luchten, of met keukenpapiertje afdekken) en ruik en proef opnieuw.
Eerste potje(s) kan wat scherp zijn, zurig ook wel. Dit is niet voor consumptie. Als scherpte en zurig er af is kun je die potjes mengen tot waar de alcohol niet meer lekker is.
Uiteindelijk bepaal je zelf wat je lekker vind, dus wees gerust, heel moeilijk is het niet? hoe vaker je het doet hoe makkelijker. Ik gebruik voor veel dingen al geen potjes meer, met wat ervaring zal het scheidden telkens beter worden

Beantwoorden
Berichten: 1677
(@wiliam)
Noble Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Bij eerste stook vang ik de eerste 150ml op in verband met methylalcohol.

(dit gooi ik over de grind voor de engelen (Angels share))

de rest stook ik alles door tot 20%.

2e stook gaat als volgt:

Gebruik nooit meer potjes. Waar moet ik het allemaal laten?

De eerste hoeveelheid, ruik je al dat het niet te zuipen is.

Dan begin ik met de vinger tussendoor te proeven, dit gaat apart.

De zachtheid blijft een redelijk lange tijd? dan verscherpt het weer.

Dit verscherpte gaat bij fles 1.

Fles 2 is een topdrank , fles 1 gaat bij volgende 2e stook.

Overigens stop ik de 2e stook bij 30% dus geen troepsmaak.

Heb dan een drank van rond 70%.

De opbrengst wat betreft liters interesseert me dus niet.

Het gaat om kwaliteit, rommel is er ook in de winkel te krijgen. 

Na een week, (dop open met watten dichten) voeg ik zakje vanillesuiker, 

10 cm zoethoud (gevierendeeld), en snufje kaneel toe, op een literfles.

Als de smaak te scherp en overheersend wordt filter ik , en verdun naar 40%.

 

Beantwoorden
Pagina 7 / 9
Deel:

©2024 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?