Meldingen
Alles wissen

Rum van melasse basis recept

Pagina 6 / 9

gompie
Berichten: 991
(@gompie)
Noble Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Ik had niet door dat een bokaal een pot was, mijn Belgisch is niet zo goed, ik heb het nu door Stook, bedankt voor je antwoord....

Beantwoorden
stook
Berichten: 116
(@stook)
Estimable Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Ik dacht al zoiets , ha ha , en wij hier maar ABN (algemeen beschaaft Nederlands) leren in school .

Ik denk niet dat België eigenlijk een taal heeft , de ene spreekt Nederlands de ander Frans en de rest Duits

https://www.bmswijndepot.com/nl/catalogus/Index/299/bokalen

Beantwoorden
stook
Berichten: 116
(@stook)
Estimable Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Wat ik niet heb in mijn Rum is die specifieke smaak van de Rum , zouden zij daar een bepaald kruid aan toevoegen ? of zou het komen door dat ik ook 2 kg rietsuiker bij de wash heb gedaan ?

Beantwoorden
gompie
Berichten: 991
(@gompie)
Noble Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Het kan zijn dat de melasse uit deze "bokaal" verdunt is t.o.v. de melasse die op het stook forum werd aangeboden. Hoe lang heb je het laten rijpen ? en hoe heb je het gedistilleerd ? en heb je backset/dunder gebruikt ?

Beantwoorden
Berichten: 1835
 RuMo
(@rumo)
Noble Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Ik heb wat snel door jullie cijfer en berekeningen heen gelezen, had er wat moeite mee na een paar glaasjes van mijn bruine rum. Maar de vraag over de specifieke rum smaak trok mijn aandacht. Ik wist vroeger niet wat de specifieke smaak van rum was, tot dat ik mijn vinger in de melasse stak en daar aan proefde. En die smaak vindt ik terug in mijn rum. In de blanke wat meer dan in de bruine, maar aan de bruine zijn ook wat meer ingrediënten toe gevoegd. Ik zal nu niet specifiek op mijn werkwijze in gaan, maar het kom er op neer dat ik  met 20 liter(Pino) melasse, 10 kg rietsuiker en gist opgekweekt uit rietsuiker stengels 4 maal een stiprun gedaan heb. Dat bij elkaar  gedaan heb voor de spiritrun. Ik heb cut's gemaakt en voor de blanke wat meer begin en wat minder eind gebruikt. Voor de bruine wat minder begin en wat meer eind cut's. Van mijn RumRun19 had ik 11 liter blank en 7.5 liter bruine rum. Maar de blanke was 3 maanden geleden op smaak en de bruine nu pas.  

O ja, ik  geloof dat ik geen "bokaal" gebruikt heb 🙂 .

Beantwoorden
Berichten: 579
(@stierke)
Prominent Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Melasse voor vee is niet voor menselijke consumptie. Zeggen ze. Het is ook veel goedkoper. Ik zou daar toch mijn voeten aan vegen. Hoogstens zou ik eens de twee vergelijken qua smaak. Zal wel niet veel verschil zijn. Ik heb niet het groot lot gewonnen Dus ik zou resoluut gaan voor melasse voor vee.

Beantwoorden
stook
Berichten: 116
(@stook)
Estimable Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Ik heb 2 maal Rum gemaakt , de eerste maal met deze https://www.hollandandbarrett.be/shop/product/meridian-molasses-60031070 samen met 2 kg rietsuiker geen dunder negen maanden gerijpt met franse eik nr 1 https://www.stilldragon.eu/en/22-oak-wood-products

de tweede keer met deze https://www.hollandandbarrett.be/shop/product/meridian-melasse-stroop-organic-60004629 met 2 kg rietsuiker met dunder en 9 maanden gerijpt met franse eik nr 2,  weet niet meer welke gist , waarschijnlijk gekocht bij Jan in stookwinkel

Heb het maar 1 maal traag gedistilleerd

Heb jammer genoeg geen verdere gegevens zijn ergens zoek geraakt

Beantwoorden
Berichten: 150
(@snurrebreut)
Estimable Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Gebruik al jaren paardenvoer-melassse (NAF) voor mijn rums. Gaat prima!

Beantwoorden
Berichten: 1677
(@wiliam)
Noble Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Laten we het maar meteen duidelijk stellen. Ik woon al jaren in België, ze spreken hier Duits, Waals (Frans met een twist) en Vlaams (Nederlands met een twist). Ze gebruiken wel het "Groene boekje", maar hebben zoveel Franse leenwoorden, die ze dan verbasteren, dat je kan zeggen, "ze spreken koeterwaals" (kromtaal)

Beantwoorden
Berichten: 1835
 RuMo
(@rumo)
Noble Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Vaak komt de melasse uit het zelfde vat. Maar voor de menselijke consumptie moeten er certificaten bij zitten, en de laboratorium onderzoeken daar voor maken deze melasse duurder. 

Beantwoorden
Berichten: 1835
 RuMo
(@rumo)
Noble Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Heb gehoord dat als je een liter van die rum in een keer opdrink, dat je dan gaat hinniken.

Beantwoorden
Berichten: 16
(@pendejo)
Active Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Ikzelf gebruik Biologische rietsuikermelasse dat ik koop via een winkel gespecialiseerd in effectieve microorganismen. Prima spul en niet echt duur. https://www.emwinkel.nl/product/biologische-rietsuikermelasse/   Ik maak er eerst rum mee, dik vervolgens het residu iets in, voeg suiker toe en kweek er dan nog de effectieve microorganismen op. Supergoed voor op de tuin, een grote verrijking van het bodemleven.

Stierke heeft het over melasse voor vee, maar is dat niet bietsuikermelasse?

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 9954
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Ik koop een baal suikerriet stengels en die verwerk ik tot rum .van basis tot eind

Beantwoorden
Berichten: 16
(@pendejo)
Active Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

het is me opgevallen dat het rijpen op hout wat van de specifieke melassegeuren weghaalt. Een flink deel zelfs. ik had een white rum gemaakt en die rook geweldig. Toen ik hem rijpte op hout was ik niet tevreden, al mijn melassegeuren waren verdwenen dus heb het opnieuw gedestilleerd, in de hoop weer terug te keren naar de white rum, wat natuurlijk een illusie was. Toen bleef er helemaal niets meer over van al die heerlijke geuren van het begin. Op de een of andere manier absorbeert het hout een deel van je melassesmaken en ik denk dat ik het rijpen volgende keer gewoon achterwege laat, ik vind de white rum veel lekkerder. Of ik rijp een deel op hout en meng die later terug met een deel niet gerijpte white rum.

NB.  ik heb verschilende houtsoorten getoast en vooral esdoorn geeft lekkere smaken.

Beantwoorden
Berichten: 579
(@stierke)
Prominent Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

De melasse van NAF vermeldt rietsuikermelasse. 

Beantwoorden
Pagina 6 / 9
Deel:

©2024 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?