Meldingen
Alles wissen

Witte wijndruiven concentraat ervaringen mogen hier

Pagina 5 / 6

Stumphole
Berichten: 49
(@stumphole)
Trusted Member
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Zojuist afgeheveld; Ik heb mijn beoogde 8 à 9% al behaald. En de buurvrouw vind 'm nu al lekker. Best benieuwd wat jij, als connaisseur, van jouw wijntje vind.

Beantwoorden
Berichten: 6760
Admin
(@stookforum)
Illustrious Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Mooie kleur!

Ik ben van 1087 naar 1029 gegaan. Hij bubbelt nog kalmpjes door. Met mijn fermenter kan ik boven de gist wat aftappen. De snaak is goed. Al moet ik wel door de zoetheid heenprikken want in mijn beleving is hij nog steeds veel te zoet. Dat klopt ook wel met SG 1029. De geur is in ieder geval erg ok!

Morgen ga ik een klein weekje weg. Als ik terugkom verwacht ik wel dat de alcoholische gisting klaar is, dan mag de malo erbij.

Beantwoorden
Berichten: 818
(@pikketanus)
Prominent Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

SG van het vat in de schuur is gedaald naar 1.000 sinds vandaag (op 9 dagen tijd), Dat houdt in zo'n 8,8% alcohol. Een klein procentje per dag dus, wat vrij normaal is voor een hoofdgisting. Het bruizen is dan ook niet meer hoor- en zichtbaar. De nagisting zal nog een week duren, minstens. Ik ga uit van 16 dagen totaal en een eind SG van ca 0.995. De geur is echt zoals een witte wijn. Fris, fruitig en aangenaam zuurtje?
In de kelder gaat het nog steeds geleidelijk door, dus ga het SG nog nog niet meten. Verwacht over een dag of 3 dat dit vatje ook kalmer wordt, en zal dan SG pas meten.

Beantwoorden
SaenseOverhaal
Berichten: 224
(@kevin)
Reputable Member
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Zojuist 2,5 liter van het druivenconcentraat aangelengd tot 13 liter. Soortelijk gewicht zit nu op 1060 of 1062 (lastig te zien op de dobber). 
wil na uitgisten twee distillatie rondes ‘potstill’ uitvoeren. Distillaat wil ik vervolgens of op ca 65% of op ca 43% op Frans eikenhout (Licht getoast) snippers wegzetten. 
Ben erg benieuwd naar het resultaat en hou jullie op de hoogte!

Beantwoorden
OrangeLoo
Berichten: 136
(@orangeloo)
Estimable Member
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Gisteren begonnen aan de verwerking van 5 liter druiven concentraat. Aangelengd tot 25 liter met een SG van 1059. Met suiker aangevuld tot een SG van 1074. Vervolgens sulfiet toegevoegd om de eventuele wilde gist te elimineren. Daarna granulaat en bentoniet toegevoegd om de boel te klaren.

Vandaag overgeheveld en in een schone mandfles gedaan. Daarna wat metingen gedaan. SG was al bekend 1074, PH 4 en 4 gr / L zuur. Aangezuurd tot 8 gr/L met melkzuur. ( helaas had ik geen wijnsteenzuur)  Gist gehydrateerd met gistvoeding en aan de most toegevoegd.

Nu maar wachten op het grote wonder. Fermentatie

Beantwoorden
Berichten: 6760
Admin
(@stookforum)
Illustrious Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Mijn wijn is inmiddels gedaald naar SG 0.999. PH 4. 12 gram malocid opgelost in wat most en deze na een half uur toegevoegd en gemengd zonder depot af te tappen. Nu in de gaten houden wat deze gaat doen met de PH. 3 dagen geleden kon ik nog vrij heldere most aftappen boven de gist, vandaag zit hier al gist in. Hij is dus al begonnen met klaren. Malo kan lang duren, ik denk dat hij nog een paar weekjes in de fermenter blijft. Deze staat perfect strak afgeregeld op 20 graden in de Conical Fermenter die nu voor het eerst sinds tijden even geen bier bevat 🙂

De smaak toen er nog geen gistdeeltjes in zaten is echt verrassend goed! Ik denk dat dit een topper gaat worden.

Beantwoorden
McCorner
Berichten: 477
(@mccorner)
Honorable Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Grappig, er werd door sommigen gemeld dat de vaatjes melasse bol stonden na een paar dagen. Ik kom net thuis na 2 weken Ardennen en de melasse vaatjes zijn nog prima. Alleen de vaatjes met druivensap stonden bol ?. Verder niks gebeurd gelukkig. Ik had ze zelf nog niet open gehad, morgen ze maar echt aan het gisten zetten in de klimaatkast...

Beantwoorden
Alchemist
Berichten: 3166
(@alchemist)
Famed Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

De vaatjes druivenconcentraat stonden bij mij laatst ook bol, zal binnenkort toch een gistvat moeten leegmaken.

Beantwoorden
Berichten: 6760
Admin
(@stookforum)
Illustrious Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Zelfs mijn fles vloeibare Croma stond bol met dit weer. Ik zet dat normaal nooit in de koelkast, nu wel. 

Beantwoorden
McCorner
Berichten: 477
(@mccorner)
Honorable Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Hmm, gezien de belletjes langs de bovenkant van de vloeistof had ik toch de indruk dat er wat in werking was. Maar, vanmorgen een gistingsvat gepakt en aan de slag gegaan. Uitgekomen op 24 liter met een SG van 1070 (hoger dan ik verwachtte) en met wat citroenzuur (bij gebrek aan ander) op Ph 4 gebracht. 14 gram DAP toegevoegd en daarna de Mangrove Jack's CL23. Na een uurtje de eerste blups, daarna de klimaatkast in die staat afgesteld op 22-24C. En nu maar wachten....

Beantwoorden
SaenseOverhaal
Berichten: 224
(@kevin)
Reputable Member
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Eergisteren was het waterslot uit geblupt (8 dagen staan vergisten). Meting sg van 990 (gestart op ca 1060/1062).  Vervolgens de stookwijn over geheveld om de ruwstook uit te voeren, ca 12,5 liter. Uiteindelijk met ruwstook gestopt bij restalcohol van een 5%. Heb nu ca. 2,5 a 3 liter van een 32% gereed voor de fijnstook. Vond het een mooie opbrengst. 

Beantwoorden
OrangeLoo
Berichten: 136
(@orangeloo)
Estimable Member
Deelgenomen: 4 jaar geleden

De eerste dag heb ik mijn gistkast op 20 graden gezet, de volgende dag was de vergisting op gang gekomen en heb ik de temperatuur terug gebracht naar 17 graden. Vervolgens 3x om de dag gistvoeding toegevoegd. Na 18 dagen stond het waterslot stil. Overgeheveld aar een schone mandfles. SG is nu 992 en de PH 3,3. Het zuur kan ik helaas niet meten. temperatuur terug gebracht naar 15 graden. Ik ga nu tot vrijdag iedere dag roeren.

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 9954
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Niet roeren ! 

Als er nog levende gistcellen zijn ga je met roeren zuurstof in brengen en gaan gistcellen knop vormen en kans op uitstoot van meer azijn zuur .

Zeker omdat je extra voeding hebt toegevoegd .

Uiteindelijk gist leeft niet op suikers .

En gaat door voeding dus aan werk en gaat aan " diarree " / vervuilen 

Ga je het Stoken of een wijn van maken ? 

Wacht niet te lang met verwerken .

De aanwezige alcohol en ook zuren gaan esters vormen wat ook acetaten kunnen zijn .

 

 

 

Beantwoorden
OrangeLoo
Berichten: 136
(@orangeloo)
Estimable Member
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Ik volg de adviezen op van mijn vader, een ervaren wijnmaker.Het roeren noemt hij Batonneren (rond husselen) houdt het bezinksel van gistcellen na alcoholische gisting in contact met de wijn. Zo krijgen de wijnen een mooier, ronder en romiger mondgevoel.

Ik wil een liter of 5 bottelen voor wijn en de rest stoken.

De meeste gist is reeds verwijderd door het overhevelen. Eind van de week bottelen. De rest laat ik met rust tot ik ga stoken.

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 9954
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Het gebeurt inderdaad meer in de wijnmakerij voor een versnelde verestering .
In wijn wil men ook wel gebruik maken van acetaten en azijnzuren in smaakvorming.
Maar wijn maken is wat anders dan een stookwijn !
Je gaat namelijk delen bij Destileren concentreren .
Ook de esters en acetaten .
Vervelend is dat dit zijn alcohol en zuren bindingen dus zullen acetaten
Met alcohol makkelijker meekomen en dus ook te hoog in het eindproduct aanwezig zijn .
Daarom is na vergisten keuze welke kant je op gaat wijn of stookwijn .
Dat is ook de reden dat wanneer je wijnen uit winkel gaat gebruiken voor alcohol of likeurmaken vaak mislukte / alcoholen met bijsmaken ontstaan .
Wijn , stookwijn , brandewijn ,. Likeur maken zijn verschillende " sporten "

Beantwoorden
Pagina 5 / 6
Deel:

©2024 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?