Beste stookfanaten,
Ik lees al jaren mee op dit forum; wat een verslavende bron van kennis en mooie verhalen!
Nu ik als dokter “in ruste” ben heb ik eindelijk tijd om het stoken serieus op te pakken. Heb er veel zin an.
Ooit begonnen toen ik tijdens de scheikunde les voor het eerst uitleg kreeg over distilleren. Thuis onmiddellijk wat potten, pannen en slangen aan elkaar geschroefd en een fles wijn van m’n ouders in sterke drank omgezet. Het lukte; mijn vader “boos”.
Ruim 10 jaar gelden zeer ernstig ziek geweest en mijzelf opgevrolijkt door een Chinees keteltje te kopen voor €100, waarmee ik o.a. brandy, whisky en wodka heb gestookt. M’n vrouw “boos” dat de vloerverwarming aan moest blijven in de badkamer om het gistingsproces op gang te houden. Wel lekker spul gebrouwen, dat maakt weer veel goed.
In corona tijd voor het laatst gestookt, samen met 2 vrienden. We hebben gin gestookt, die de naam “Blind Faith” heeft meegekregen. Eindeloos veel tijd ingestopt. Heeft meer gezelligheid dan gin opgeleverd. De voorloop hebben we kunnen gebruiken om onze handen te ontsmetten, autoruiten te ontdooien en BBQ’s aan te steken.
Ik denk nu klaar te zijn voor het serieuzere werk. Heb sinds een paar dagen een mooie koperen 20 liter Alquitara ketel met gasbrander op scherp staan om mee aan de slag te gaan.
Moet em nog schoon maken (hoe doe je dat eigenlijk?) en een goeie stookplek voor zoeken (is buiten een optie in de winter?). Ben een beetje huiverig voor gas en alcohol damp. Iemand nog tips om de kans op explosies te verminderen of maak ik me onnodig druk?
Het plan is om eerst 15 liter Jumbo huiswijn om te zetten in een soort brandy en vervolgens een whisky te maken met roggebrood, suiker en mout. Versneld laten verouderen met hulp van een sous vide staaf etc. Het recept/plan moet nog wat verder uitgewerkt worden door me hier nog even goed in te lezen. Ik ben heel benieuwd wat het voor lekkers gaat opleveren. Als het zover is volgt een verslag van mijn eerste stapjes.
Shalom Dr oetker en welkom.
Ik stook al 2 decennia op gas en heb tot op heden nog niets opgeblazen. Buiten stoken is niet handig wegens bv wind of regen. garage, tuinhuis of zolder (MET GOEDE VENTILATIE) is veel handiger.
Ik zou zeker Robbert bijtreden en je afraden om bestaande goedkope wijn te distilleren. het eindporoduct is bijna altijd minderwaardig. Trash in = trash out.
Zelf vergisten, en niet op een verwarmde badkamervloer, is m.i. de boodschap. Fruit vergistingen, suikervergistingen of fruit+suiker is het eenvoudigste en geeft een uitstekend resultaat.
Veel stookplezier en misschien een foto van je ketel publiceren ?
Wanneer je alcohol damp verliest zie je bij gas dat je vlam anders gaat kleuren en een deel van de damp wordt opgenomen waardoor een verzadiging langzaam of niet komt. En je hebt indicatie dat er wat loos is. Je zal dus kunnen zien en het ook ruiken dat er anders dan alleen gas verbrand.
Bij elektrische toestellen heb je geen indicatie dat er wat loos is . En zal je een explosieve verzadiging in een ruimte kunnen krijgen die oploopt waarbij Een vonkje of zelf een hete plaat dit kan ontsteken. Inschakelen van een relais. Een slecht contact in de ketel .
Meeste branden komen tegenwoordig door electrische apparaten en kortsluiting.
Bedankt voor alle adviezen 👍🏻. De wijn gaat dus niet de ketel in 😁. Ik hoef niet zo bang te zijn dat ik met ketel en al de lucht in ga.
Het uiteindelijke doel is natuurlijk op ambachtelijke wijze een whisky of andere drank te stoken. De roggebrood whisky (Odin) is gewoon bedoeld als opstapje en een beetje proef te draaien.
Ik las op het forum overigens dat je prima met een aquariumverwarmer je stookwijn op temperatuur kunt houden, dus da's ook opgelost; die verbruikt wat minder dan de vloerverwarming.