Meldingen
Alles wissen

Dokter Oetker wordt serieus...


Dr Oetker
Berichten: 5
Topic starter
(@dr-oetker)
Active Member
Deelgenomen: 6 maanden geleden

Beste stookfanaten,

Ik lees al jaren mee op dit forum; wat een verslavende bron van kennis en mooie verhalen!

Nu ik als dokter “in ruste” ben heb ik eindelijk tijd om het stoken serieus op te pakken. Heb er veel zin an.

Ooit begonnen toen ik tijdens de scheikunde les voor het eerst uitleg kreeg over distilleren. Thuis onmiddellijk wat potten, pannen en slangen aan elkaar geschroefd en een fles wijn van m’n ouders in sterke drank omgezet. Het lukte; mijn vader “boos”.

Ruim 10 jaar gelden zeer ernstig ziek geweest en mijzelf opgevrolijkt door een Chinees keteltje te kopen voor €100, waarmee ik o.a. brandy, whisky en wodka heb gestookt. M’n vrouw “boos” dat de vloerverwarming aan moest blijven in de badkamer om het gistingsproces op gang te houden. Wel lekker spul gebrouwen, dat maakt weer veel goed.

In corona tijd voor het laatst gestookt, samen met 2 vrienden. We hebben gin gestookt, die de naam “Blind Faith” heeft meegekregen. Eindeloos veel tijd ingestopt. Heeft meer gezelligheid dan gin opgeleverd. De voorloop hebben we kunnen gebruiken om onze handen te ontsmetten, autoruiten te ontdooien en BBQ’s aan te steken.

Ik denk nu klaar te zijn voor het serieuzere werk. Heb sinds een paar dagen een mooie koperen 20 liter Alquitara ketel met gasbrander op scherp staan om mee aan de slag te gaan.

Moet em nog schoon maken (hoe doe je dat eigenlijk?) en een goeie stookplek voor zoeken (is buiten een optie in de winter?). Ben een beetje huiverig voor gas en alcohol damp. Iemand nog tips om de kans op explosies te verminderen of maak ik me onnodig druk?

Het plan is om eerst 15 liter Jumbo huiswijn om te zetten in een soort brandy en vervolgens een whisky te maken met roggebrood, suiker en mout. Versneld laten verouderen met hulp van een sous vide staaf etc. Het recept/plan moet nog wat verder uitgewerkt worden door me hier nog even goed in te lezen. Ik ben heel benieuwd wat het voor lekkers gaat opleveren. Als het zover is volgt een verslag van mijn eerste stapjes.

Beantwoorden
Onderwerp trefwoorden
12 reacties
6 Reacties
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 9957

@dr-oetker let op dat je wanneer je supermarkt wijn koopt je  wijn aanschaf die op plaats van productie is gebotteld.export wijn uit bulk bevat stabilisators en concerverings middel wat het eigenlijk niet geschikt maakt om te destilleren.

Waarom met producten als roggebrood werken. Dat is een eind product met toegevoegde stoffen als boter , zouten en dergelijke. Het is net zoveel of zelfs minder werk als je met mout ,graan en gist werkt.en dan heb je zeker een beter product. 

Sous vide is handig het werkt inderdaad maar verouderen met tijd geeft mooiere smaken . Kunstmatige of versnelde veroudering proef je altijd. 

Beantwoorden
RummyDummy
(@rummy)
Deelgenomen: 2 jaar geleden

Estimable Member
Berichten: 82

@dr-oetker welkom op het forum! Mijn eigen idee en ervaring is om ook buiten te willen stoken wat natuurlijk goed gaat maar vond het uiteindelijk makkelijker en gebruiksvriendelijker om op zolder te gaan destilleren maar met alle ramen en deuren open, het dak zit er nog op dus dat bevalt prima!  Veel plezier

Beantwoorden
 RuMo
(@rumo)
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Noble Member
Berichten: 1835

@dr-oetker welkom in ons midden. Je ziet het wel vaker bij gepensioneerd ze hebben in eens veel tijd maar denken dat ze niet veel tijd meer over hebben 😆 . Maar deze hobby kost nu eenmaal veel tijd(als je het goed wil doen). Maar het maken van een stookwijn van suiker of fruitsap zonder toevoegingen kost niet zoveel tijd. Een nieuwe ketel schoon maken kan je met een sopje doen dat is meestal voldoende. En het stoken op gas is meestal veiliger dan op elektrisch, want als er wat alcohol ontsnapt zal dat gelijk verbranden(je ziet dan de kleur van de vlam veranderen) maar niet altijd praktisch(ik stook zelf op de aanrecht in de keuken). Wel moet je goed ventileren zodat je geen zuurstof te kort krijg.

Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 9957

@dr-oetker een koperen ketel kun je wanneer deze niet oxidatie aanslag heeft  Gewoon met heetwater en vaatwasmachine reinigers schoonmaken. En daarna naspoelen.

Wanneer er lichte oxidatie aanslag is gebruik je azijnzuur of citroenzuur om te spoelen .

Met zware oxidatie , groen of groenblauwe kristallen dan met zoutzuur spoelen.

Te vaak een zuur gebruiken maakt dat het oppervlakte van het materiaal ook wat invreet en ruw wordt wat weer als gevolg heeft dat je materiaal ook sneller weer aanhechting of oxidatie krijgt. 

 

Beantwoorden
Dr Oetker
(@dr-oetker)
Deelgenomen: 6 maanden geleden

Active Member
Berichten: 5

Dank voor je advies @robbert 

Ik begin met jouw schoonmaakadvies voor een nieuwe ketel. Daarna pas zo nodig zuur toepassen.

 

Beantwoorden
(@harryd1969)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Reputable Member
Berichten: 326

@dr-oetker welkom en veel plezier! En pas op het is een verslavende hobby 😉

Beantwoorden
Psycat
Berichten: 559
(@psycat)
Honorable Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Shalom Dr oetker en welkom.

Ik stook al 2 decennia op gas en heb tot op heden nog niets opgeblazen.  Buiten stoken is niet handig wegens bv wind of regen.  garage, tuinhuis of zolder (MET GOEDE VENTILATIE)  is veel handiger.

Ik zou zeker Robbert bijtreden en je afraden om bestaande goedkope wijn te distilleren.  het eindporoduct is bijna altijd minderwaardig.  Trash in = trash out.

Zelf vergisten, en niet op een verwarmde badkamervloer, is m.i. de boodschap.  Fruit vergistingen, suikervergistingen of fruit+suiker is het eenvoudigste en geeft een uitstekend resultaat.

Veel stookplezier en misschien een foto van je ketel publiceren ?

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 9957
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Wanneer je alcohol damp verliest zie je bij gas dat je vlam anders gaat kleuren en een deel van de damp wordt opgenomen waardoor een verzadiging langzaam of niet komt. En je hebt indicatie dat er wat loos is.  Je zal dus kunnen zien en het ook ruiken dat er anders dan alleen gas verbrand. 

Bij elektrische toestellen heb je geen indicatie dat er wat loos is . En zal je een explosieve verzadiging in een ruimte kunnen krijgen die oploopt waarbij  Een vonkje of zelf een hete plaat dit kan ontsteken. Inschakelen van een relais.  Een slecht contact in de ketel .

Meeste branden komen tegenwoordig door electrische apparaten en kortsluiting.

 

Beantwoorden
Dr Oetker
Berichten: 5
Topic starter
(@dr-oetker)
Active Member
Deelgenomen: 6 maanden geleden

Bedankt voor alle adviezen 👍🏻. De wijn gaat dus niet de ketel in 😁. Ik hoef niet zo bang te zijn dat ik met ketel en al de lucht in ga.

Het uiteindelijke doel is natuurlijk op ambachtelijke wijze een whisky of andere drank te stoken. De roggebrood whisky (Odin) is gewoon bedoeld als opstapje en een beetje proef te draaien.

Ik las op het forum overigens dat je prima met een aquariumverwarmer je stookwijn op temperatuur kunt houden, dus da's ook opgelost; die verbruikt wat minder dan de vloerverwarming.

Beantwoorden
3 Reacties
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 9957

@dr-oetker zet nooit een ketel beslag dat staat te gisten op een koude of een warme vloer. De temperatuur in de gist ton moet gelijkmatig zijn onder en boven .

Beantwoorden
(@willem2)
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Active Member
Berichten: 15

Hoi @dr-oetker , schoonmaken van een koperen ketel doe je gemakkelijk met azijnzuur: erin weken, of als je je patina niet wilt ruïneren, met een pannensponsje.

Daarna een eerste stook met azijn zonder dat je koelt, en daarna één of bij voorkeur twee waterstookjes.

je bent dan normaal gesproken alle koperoxide en azijnsmaak kwijt.

Succes! 👍

Beantwoorden
Dr Oetker
(@dr-oetker)
Deelgenomen: 6 maanden geleden

Active Member
Berichten: 5

Hoi @willem2 Dank! Ga het precies zo doen.

 

Beantwoorden
Deel:

©2024 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?