Meldingen
Alles wissen

Te veel houtsmaak reduceren (vat vergeten)

Pagina 2 / 2

Robbert
Berichten: 9966
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Gewatert hout zijn stammen die na de kap voor een langere periode in basins kanalen of rivieren hebben gelegen alvorens drogen en zagen .
je kunt zelf wateren door het hout in welwater of ander onbehandeld schoon water enige tijd te leggen .

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 9966
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

P.s. hout wordt i.p.v. gewatert ook ( omdat alles steeds sneller en goedkoper moet ) ook wel gestoomd

Beantwoorden
Berichten: 1837
 RuMo
(@rumo)
Noble Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Stromend water lijk mij ook beter, dit in verband met bederven van het water. Bij het nieuwe vaatje adviseerde ze ook om er eerst water in te doen en dat om de paar dagen te verversen i.v.m. bederven. Maar misschien is dit een advies uit de tijd dat het drinkwater nog niet zo zuiver was.

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 9966
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Sommige streken hebben nog steeds toevoegingen in drinkwater . Fluoride en gechloreert water komt nog steeds voor .
Je kunt een vat vol zetten met water en aan buitenkant in nat linnen zetten .
Je kunt ook een vat stomen .
Wanneer je hout snippers of blokjes gebruikt van niet gewatert houd kun je die ook in de drystill bewerken .

Beantwoorden
SaenseOverhaal
Berichten: 225
(@kevin)
Reputable Member
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Ter verduidelijking:
Ik heb hout dat gekapt is, vervolgens goed gedroogd en zelf getoast en
Ik heb blokjes gemaakt van een massieve plank en vervolgens getoast.
Wateren voor het gekapte hout iig niet gedaan. Van de plank geen idee. Plank komt bij houthandel vandaan.
Toasten in de oven op verschillende temp en variërend van 1 tot 3 uur.

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 9966
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

het wateren van het hout zorgde ervoor dat hout niet ging scheuren . Dat wilde men zeker voorkomen bin vaten en meubels . Bijkomstigheid is dat wanneer stammen 9 maanden en soms ook veel langer in water lag sappen, cellulose , mineralen , tanines en diverse in het water oploste .
hierdoor krijg je dus ook dat wanneer drank erop gelagerd wordt die heftige bijsmaken minder of niet aanwezig zijn .
bij het branden / schroeien / roaste. / Toasten krijg je koolstof vorming in meer of mindere mate wat smaak geeft maar ook weer andere weg nemen .
De een prefereert wel geschroeid hout de ander niet .
ook nieuwe vaten of gebruikte vaten kun reconditioneren en op diverse gradaties schroeien .

Gekapt en meteen gedroogd hout bevat dus meer zware vaak onaangename bijsmaak makende stoffen .

Je kunt eventueel alsnog laten wateren alvorens gebruik .
Ook kun je het onder druk stomen .
Ook kun je in een dry still stoffen onttrekken tot een bepaalde gradatie en eventueel zelfs hout extracten daarmee maken in verschillende gradaties
of Simpelweg de drystill als secondair gebruiken en de drank erover distileren .

Modern hout bij houthandel wat niet voor de meubel industrie is wordt niet gewatert .
vaak na kap gelijk ruw gezaagd verscheept en tijdens verschepen verhit met stoom en " deels " gedroogd en zodra het aankomt in land van bestemming is het " klaar voor verdere verwerking .
(in b.v. Harlinger haven staan grote loodsen vol met jong hout zo uit schepen wat nog sap bloed maar snel richting bouw gaat .
Dat hout is minder geschikt voor meubels en drank op smaak brengen )

Beantwoorden
Pagina 2 / 2
Deel:

©2024 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?