Meldingen
Alles wissen

Uitslagen methanol test!

Pagina 2 / 4

Berichten: 193
(@marca)
Estimable Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Kleine toelichting op mijn sample (2001)

Hierbij een kort verslagje van de stook van de eau de vie van appels.
 
Verse appels uit de boom geplukt, deze waren achteraf gezien ook nog niet volledig gerijpt(!)
Circa 30kg goudreinette in stukken gesneden, klokhuis verwijdert en bewerkt met pectoenzyme + 25L water. 
Helaas waren de stukken te groot gesneden en was hierdoor het sap niet goed uit de appels te krijgen.
Begin SG rond de 1.032. Na een paar weken durende wilde vergisting lag deze op 1.015.
PH is niet gemeten wel ter bescherming van een te lage ph een buffer van kippengrit gebruikt. (achteraf gezien totaal onnodig)
 
Tijdens de stook heb ik besloten om de prut niet mee te stoken. Dit met een kookzak gefilterd tot er alleen vocht in de ketel aanwezig was (22L).
Helaas kwam er maar zo'n halve liter van 27% uit de ketel. Van deze halve liter circa 75ml voorloop weggegooid.
Al met al een hoop fouten maar daar leert men van.
 
Gestookt met een grainfather + Koperen helm en condensor. 
Slechte start SG, en hoog eind SG
Klokhuis niet mee vergist.
PH niet gemeten.
Weinig opbrengst.
Niet boven de 95 Graden gestookt op de brug.
 
Na deze teleurstellende sessie het helemaal anders aangepakt (Fruit laten rijpen, appels tot moes malen etc.) Hiervan helaas geen sample naar Snur verzonden. Maar wel mooi om te zien dat zelfs wanneer alles fout gaat het methanol gehalte nog minimaal is.

 

Thanx Snurrebreut voor de results, en geniet nog even van je vakantie!

 

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 9958
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

mooi uitgewerkt Kees22 .
Het zegt zo iet meer dan alleen de getallen .
al zou je nu kunnen zeggen de methyl getallen zijn het hoogst bij hard schillige vruchten .
Wat eigenlijk sowieso tevoren al te zeggen was .
Daarom is werkwijze op die producten ook standaard al anders beschreven .

Bij marca was ondanks enzym toevoegen nog enige methyl aanwezig . .( Is jaren terug heel onderzoek naar geweest dat de gedachte was dat daarmee methyl weg zou zijn maar dat is al bekent dat het maar kleinere invloed heeft dan werd beweerd . .)
Appels Maar 1 x overgehaalt ?

Was pulp deel in secondaire ketel ? Dat is bekend dat daarop moet geanticipeerd .
Maar het waren geen eindproducten.

Beantwoorden
Kees22
Berichten: 1266
(@kees22)
Noble Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Goede aanvulling Marca!

Pectoenzyme breekt pectine af en levert dus methanol: hoe beter het enzyme werkt, des te meer methanol er ontstaat. Maar ja: de saponttrekking wordt er wel veel beter van! En, zoals we hier gezien hebben: de hoeveelheid methanol blijft binnen de perken, zelfs bij vruchten met veel pectine.

Beantwoorden
Berichten: 4146
(@lummel)
Famed Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Wat zou het methanol gehalte zijn in commerciële drank? Jammer dat ik niet wat heb ingestuurd.  In ieder geval is nu bewezen dat je met suiker vanuit de t500 geen methanol mee krijg. Is al 100 keer op het forum gezegd maar nu weten we het zeker.  Proost dan maar. 

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 9958
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

de veronderstelling is vaak dat met enzym toevoeging ook alle methyl zou verdwijnen .
Die veronderstelling is niet geheel juist .
De hydroliserende werking is zeker hoger maar in veel gevallen is aroma behoud ook lager daardoor .
daarom zijn er andere methode en handelingen in veel geval efficiënter dan het zakje enzym toevoegen .
klopt dat bij een normale manier van werken het methanol ruim binnen de perken blijft .
Een goed stook schema volgen en je kunt het vrij goed reduceren . Hoewel wanneer in basis beslag aanwezig is nagenoeg altijd iets aanwezig blijft .

Beantwoorden
Kees22
Berichten: 1266
(@kees22)
Noble Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Dat wisselt, net als in onze tabel.

De EU staat voor wodka maximaal 10 gr/hL absolute alcohol toe en voor eau de vie van Willamsperen 1.350 gr/hL. Daaruit blijkt wel dat een haalbaar gehalte erg afhangt van de grondstof. Ik las daarnet in een artikel over cachaca dat de Braziliaanse wet daarvoor maximaal 20 gr/hL aa toestaat en dat de geteste monsters daar op veel minder uitkwamen.

Ik heb zelf bij een kleurtest ooit vergeleken met commerciële wodka, en die verkleurde meer dan mijn eigen stooksel.

Beantwoorden
maasjoerts
Berichten: 75
(@maasjoerts)
Trusted Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Kees dankjewel voor je cijfers, dit is duidelijk, 0,17% lijkt niet veel , maar als je dat omrekent naar gr/hl wel veel is.

Mijn stooksel was van val appels van verschillende rassen ik weet de namen niet maar ze waren niet zoet in elk geval.

Ik heb deze op balkanwijze alleen maar gewassen en hierna door de fruitmolen gedraaid met kroos, mijn denkwijze was dat de boeren die kar vrachten vol vergisten er zeker niet mee bezig zijn om de krozen te verwijderen., bij het begin was de SG 1030, ik heb geen suiker toegevoegd, ik wilde juist de appelsmaak en niet bewust veel alcohol.

Gestookt heb ik zonder pulp in een alambiek 1 doorloop juist weer om veel smaak te behouden.

Hij smaak ook goed, maar toch zal ik een deel nogmaals verstoken en vergelijken.

Snurrebreut bedankt voor de test, ik vind het leerzaam en zal als het zich voordoet zeker weer een monster willen insturen.

 

Beantwoorden
Kees22
Berichten: 1266
(@kees22)
Noble Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

0,17 is ook niet veel, zelfs niet als je het omrekent naar 343 gr/hL.

Volgens het artikel achter de link van Gompie is 15,8 tot 474 gr per persoon dodelijk, met een mediaan (het middelste getal) van 56 gr per persoon. Dan zou je 4,6 liters van jouw drank naar binnen moeten slaan om aan de methanol dood te gaan, tenminste als je erg gevoelig of klein bent. Dat zie ik je nog niet doen op een doordeweekse avond! En de helft van de mensen moet meer dan 16 liter drinken!

Beantwoorden
Berichten: 818
(@pikketanus)
Prominent Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Is die LD (Lethal dose/dodelijke dosering) niet per kg lichaams gewicht zoals altijd, of is er uit gegaan van een persoon van 70kg?
Desalniettemin hebben we heel weinig te vrezen lijkt me.

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 9958
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Persoonsgewicht van 80 kilo is gebruikelijk Pikketanus .
nee zorgen maken hoeft niet als je de standaard distilatie en procedures aanhoud .

Beantwoorden
maasjoerts
Berichten: 75
(@maasjoerts)
Trusted Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Dan ben ik uw voor het eerst blij dat ik bijna 90 kg weeg.

Je ziet wel in de tabel dat alle stooksels met fruit hogere methyl waarde hebben.

Mijn prut met diepvries framboos staat al circa 6 weken te pruttelen , maar ruikt nu al geweldig, kan niet wachten tot het klaar is.

Wat kan ik hier verwachten aan methyl ?.

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 9958
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Framboos is net als ananas en kersen nihil . daar hoef je totaal geen zorgen om te maken .

Beantwoorden
Kees22
Berichten: 1266
(@kees22)
Noble Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Moeilijk te zeggen. Ik stuitte op een site van de USDA (de boerenonderzoekers van de VSvA), een serie onderzoeken onder leiding van Yong D. Hang (onthou die naam!).

Bij pruimen hing het maar net van het ras af of pectinase het methanolgehalte opjoeg.

In een ander (Roemeens) onderzoek werden gehalten gevonden van 0,19 tot zelfs 2,39 vol-% methanol in thuisgestookte (voornamelijk pruimen-)dranken van 35 tot 45 vol-% alcohol. Daar constateerde men wel verbaasd, dat toevoeging van suiker dit gehalte niet drukte.

De EU-norm is volgens dit artikel 0,4 vol-% methanol ofwel 10 gram methanol per 1 liter zuivere ethanol = 1.000 gr/hL aa.

 

Er valt best wel wat te vinden aan onderzoek naar methoden, grondstoffen en hulpstoffen op het methanolgehalte, maar dat kost wel doorgraven en gaat dus hap-snap.

Basisconclusie: netjes werken, dan is er niks aan de hand.

 

Beantwoorden
Bewust
Berichten: 373
(@bewust)
Honorable Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Snurrebreut bedankt voor het mooie lijstje met de resultaten!

De door mij ingezonden samples waren beide gestookt van valappels, meerdere soorten en vrij zuur, uit de openbare boomgaard hier in Zoetermeer waar volgens mij niemand nog ooit een appel heeft opgeraapt.  Zou bijna zeggen hou dat zo, dan heb ik dit jaar ook weer gratis appels.

Mijn eerste flesje (1006) is dus van voor genoemde appels, gewassen klokhuis d’r uit in stukken gehakt ,water 1/2kilo rietsuiker en pecto enzym en met appelstroop opgestarte natte bakkersgist erbij. Na 4 weken bubbelen de hele prut uit geperst en 2 weken laten bezinken. Stookwijn was toen 17% en Ph 4,4

Het tweede flesje eigenlijk het zelfde alleen heb ik er geen pecto bij gedaan en het duurde 6 weken voor het uit gebubbeld was.   Stookwijn was 12% en Ph 4,0

Beide heb ik gestookt in mijn 15 liter keteltje. Fotootje dr bij, het was mijn eerste distilleer actie.

 

 

Beantwoorden
Kees22
Berichten: 1266
(@kees22)
Noble Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Dat is dan vreemd: de tweede portie geen pecto toegevoegd, maar toch meer methanol.

Beantwoorden
Pagina 2 / 4
Deel:

©2024 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?