Meldingen
Alles wissen

Ervaringen met Alcotec 48 turbogist + carbon

Pagina 2 / 8

Robbert
Berichten: 9977
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Lummel Er werd al ver voor de turbo er was vergist . Je heb het steeds over een bbq wat houd dat in en waar is dat ?

Beantwoorden
Berichten: 4146
(@lummel)
Famed Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Heb je dat gemist Robbert. Jan heeft er al 2 georganiseerd  met groot succes, kan je vinden op het forum. Zelfs Lummelientje en ik staan op dr foto. Mag jij raden wie wie is. Heb je ook een verzetje tijdens de kerstdagen en ik godverdomme ook, (nee niet jou)

 

Lummelientje komt as we speak net de cave binnen om te zeuren of we een verdwaald schaap moeten opnemen in de herberg. Wat moet ik dan godverdomme zeggen? Nee rot op? 

 

Zal we weer braaf doen godver. Ach is mijn accountant dus vooruit maar. Wat we zo onder een wijntje bespreken hoeft hij niet te berekenen zullen we maar zeggen

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 9977
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Ik denk dat dat een topic is wat ik dan heb overgeslagen . Ik zal eens kijken .

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 9977
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Even gekeken op bbq . ik vermoed dat jij dan die met dat snelle kapsel bent .
Zag er wel gezellig uit daar .
Is alleen 178 km van hier en ook snachts weer terug .

Beantwoorden
Berichten: 111
Topic starter
(@soepkoppe)
Estimable Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

We zullen het proberen,dank je wel.

gr Soepkoppe

Beantwoorden
Berichten: 318
(@hobbyman)
Reputable Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Ik ben zelf ook begonnen met alcotec, om mee te leren een beste gist. Lekker snel en veel %%. Ik denk dat je jezelf de vraag eerst moet stellen:
Wat wil ik maken?
En hoe snel wil ik het maken.

Ben je ongeduldig dan heb je turbo's nodig, maar boet je in op kwaliteit. Turbo's geven niet altijd het beste resultaat, zijn soms zelfs even snel als fruitgisten. Ligt ook aan de hoeveelheid die je toevoegd.

Ga ik graan stoken?
Ga ik melasse stoken?
Ga ik suikerwater stoken?
Ga ik fruit stoken?

Allen willen andere gisten vanwege suikerstructuren, zuurtegraad, etc.

Met graan stoken kan je goed af met whisky gisten en/of bier gisten.
Mijn laatste whisky heb ik gedaan met een tripel gist van bulldog. Als je sneller wilt dan kan een speciale whisky gist van stookwinkel.nl je helpen, dit ook als je niet heel goed kan maischen en nog zetmelen in het beslag hebt.

Ga je melasse stoken, dan heb je hier een speciale gist voor de de moeilijke suikerstructuur af kan breken. En heb je gist met gistvoeding nodig omdat in alleen suiker niet genoeg voedsel zit.

Voor suikerwater, wat ik zelf niet stook, zijn allemaal verschillende turbo's te verkrijgen bij stookwinkel. Je hebt er nu 1 geprobeerd, bevalt je niet, probeer een ander.

Voor fruit moet je jezelf ook de vraag stellen wat voor fruit je gaat stoken. Druiven hebben weer andere gisten nodig dan steenfruit en appels.
Druiven kan je goed af met wijngisten.
Steenfruit met schnaps en fruit gisten.

Appels met cider gisten, schnaps gisten en zelfs met wijn gisten. Mijn laatste batch appels was best zuur dus heb ik een wijngist gebruikt die goed tegen een zure omgeving kon. Vergisting duurde wel 4 weken maar het resultaat was geweldig.

Mijn advies, zoek eerst goed uit wat je wilt en ga dan stookwinkel.nl, biobrouwmaat, brouwinkel en brouwland is af struinen op zoek naar de gisten die het best binnen jouw wensen passen, maak er een lijst van en ga +/- geven per gist tot je degene hebt die je wilt.

1 specifiek alternatief kan ik je niet geven. Dit is een persoonlijke zoektocht, die je zelf zal moeten ervaren

Beantwoorden
Berichten: 111
Topic starter
(@soepkoppe)
Estimable Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Mag ik je danken voor je waardevolle bijdrage,hier heb ik echt wat aan.

gr Soepkoppe.

 

Beantwoorden
Berichten: 46
(@markel)
Trusted Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

ik heb zowat alle turbogisten geprobeerd . Dit in combinatie met actieve kool in gistvat, nadien filteren over nogmaals actieve kool en vervolgens nog eens met de ozongenerator. Conclusie , er is geen enkele turbo gist die ok is als je voor kwaliteit gaat. Tegenwoordig gebruik ik gewone bakkergist , neem je tijd en laat voldoende uitgisten. Deze kwaliteit is met geen andere turbogist te behalen. Stoken vraagt tijd en geduld , hier bekom je kwaliteit mee.

Beantwoorden
Berichten: 111
Topic starter
(@soepkoppe)
Estimable Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Dit is niet zomaar voor een beginneling weggelegd.Het zal een heel proces zijn.Dank je voor je bijdrage.

gr Soepkoppe.

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 9977
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Ik deel Markel zijn ervaring .
Ik maak gewoon ouderwets mijn eigen gist als ik snel wil gebruik ik bakkersgist .
Altijd goede vergisting daarmee en ik hoef nooit te corrigeren na distillatie of in gistvat .
met bakkersgist of eigengemaakt gist in goed gistmilieu haal ik zelfde hoeveelheid alcohol uit zelfde suikerhoeveelheid als al uit die commerciële turbo gisten. enige verschil is volume water . dus iets groter gistvat nodig .

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 9977
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

ik was 40 j geleden beginneling .
Even inlezen . misschien even bij iemand in de buurt even meekijken ( wat ik ieder beginner eigenlijk zou adviseren ) en de rest komt vanzelf .
in mijn begin was niets anders dan eigen gist of uit bakkerijen .
Een glasopstelling of een zelfbouw ketel.
Het is niet moeilijker of omslachtiger .
Gewoon tijd nemen .
proberen .
Goed boekje erbij.
En de rest komt vanzelf.

Beantwoorden
Berichten: 111
Topic starter
(@soepkoppe)
Estimable Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Dank je Robbert,we zullen het ervaren.

gr Soepkoppe.

Beantwoorden
Berichten: 46
(@markel)
Trusted Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

maak een stookwijn van 10 % alcohol. 18 gr/liter suiker = 1% alcohol. Dus voor 10 liter los je 1,8 kg suiker op in water ,voeg het sap van 1 citroen toe en een halve liter fruitsap zonder bewaarmiddelen. Als het suikerwater onder 25 °C is voeg je 15 gr bakkergist toe. Laat 3 a 4 weken staan bij een 22 °C en je hebt de perfecte stookwijn.

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 9977
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

zo als Markel het zet zo simpel is het .

i.p.v. fruitsap kun je ook hand gekookte rijst of handje gekookte erwten gebruiken .

(wanneer zelf gist maakt uit meel en yoghurt of meel en wat gefermenteerde fruit / groente . Is water , suiker , beetje citroensap water en de gist enige wat nodig is voor neutrale alcohol .)

Beantwoorden
Berichten: 85
(@crispi)
Trusted Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Het valt me echt wel op dat de turbogisten van Alcotec hier niet geliefd zijn. Ik heb enige tijd geleden de Turbo Pure 48 en Turbo carbon 48 een keer met elkaar vergeleken bij een gewone suiker-wash en merkte na de striprun geen verschil tussen beide kwaliteiten alcohol. Er was bij beide een intensieve nabewerking nodig (ozon en actieve kool) om er een fatsoenlijke neutraal na fijnstook van te maken. Ben nu bezig om de Pure 48 met de hier alom geprezen Still Spirits Classic 8 met mekaar te vergelijken weliswaar met een glucose-wash...Staan nu te gisten. Ik dacht dat Alcotec en Still Sprits van dezelfde fabriek kwamen dus verwacht geen wonderbaarlijke verschillen...We zien wel...

Beantwoorden
Pagina 2 / 8
Deel:

©2024 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?