Meldingen
Alles wissen

Hergebruik gistbed en werking amylase


SaenseOverhaal
Berichten: 225
Topic starter
(@kevin)
Reputable Member
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Beste medeforumleden,

Ik wil mijn gistbed en backset nogmaals gebruiken. Bij de eerste keer heb ik naast toevoegen van suiker amylase gebruikt om zetmeel uit brooddeegrecept om te zetten in vergistbare suikers. Is deze amylase bij een tweede keer nog actief (gelijk het gist) of moet ik deze weer opnieuw toevoegen.

Beantwoorden
7 reacties
Kees22
Berichten: 1266
(@kees22)
Noble Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Spoeling hergebruiken wordt wel vaker gedaan, dat schijnt extra of andere smaak te geven en je hoeft geen zuur meer te gebruiken. Misschien wel wat eierschalen of schelpen.

Het gistbed hergebruiken heb ik ook wel een paar keer gedaan, maar het was geen verbetering en ik gebruik veel bakkersgist, dus voor de prijs hoefde ik het niet te doen.

Of de amylase het nog zal doen? Geen idee. Je zou een keer kunnen proberen met een beetje gistbed en zetmeel. In whiskystookwijn blijft het de hele tijd wel een beetje actief, als het niet kapotgekookt wordt.

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 9961
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Amylase zal in de meeste gevallen ten onder zijn gegaan in zuurtegraad . Bij vergisten zal altijd product zuurder worden . Je kunt het gistbed hergebruiken maar je moet het reconditioneren . Het gebruik van restanten als dunder is niet het hergebruiken van gisten maar gebruik van gevormde producten in de restanten . Vergeet niet dat een oud gistbed vol zit met vervuiling en bij producten . Gist zal dan ook deze vervuilingen gaan opnemen en daar door hogere vervuiling uitstoten en minder goed presteren . Dus je moet reconditioneren voor hetgebruik !

 

Maar Gist kost zo weinig waarom zou je dan knoeien met vervuild spul . En vers gist maken is is ook een optie en zeker beter .

Beantwoorden
Berichten: 1836
 RuMo
(@rumo)
Noble Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

In een presentatie heb ik Chris White horen zeggen dat een gist bed opnieuw gebruiken ook wel bekend staat als the lazy method. Maar ja, hij is dan ook een gist producent. Als je de gist weer opnieuw zou willen gebruiken zou je wat gist uit de gistemmer kunnen scheppen deze wassen, en ook de gistemmer goed schoon maken voordat je weer opnieuw begint. Je heb dan alleen de gist en wat bij producten, je zal dus weer nieuwe amylase moet gebruiken. Maar hergebruiken van gist is mijn inziens zinloos.

Beantwoorden
SaenseOverhaal
Berichten: 225
Topic starter
(@kevin)
Reputable Member
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Ik heb vraag gesteld omdat ik op internet op fora heb gelezen dat bij een 3e of 4e keer gistbed de smaken ‘beter’ worden. Was benieuwd naar jullie ervaringen en of amylase van eerste keer nog actief was/is

Beantwoorden
Berichten: 1677
(@wiliam)
Noble Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Als je de Gist tijdens de vergisting afvangt en vermeerderd , en daarna opnieuw gebruikt, dan krijg je Gist die bij jou water en vergistingproduct past, maar anders heb je op een oud Gistbed ,alleen afval en Gist, in die volgorde. Wilde Gist lust je afval dan weer wel, maar dan weet je niet het eindresultaat. (pas na een zéér groot aantal vergistingen) 

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 9961
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Alleen als je het gist weet te reconditioneren kun je er wat mee . Boterzuur , carbonzuur ,zwavelzuur , azijnzuur , methyl , methyl en ethylacetaat en div esters worden o.a. gevormd bij een vergisting . Daarnaast door autolyze zit er ook zwavelwaterstof in . Dit zit allemaal in jouw gistbed. De enzymen kun je vergeten . Je kunt niet zonder meer opnieuw het gistbed gebruiken . Je stapelt stoffen als het ware op . Meerdere keren je gist gebruiken dus nog meer opstapeling . enkele gevallen kunnen rest stoffen beneficiair zijn maar dan moet je sowieso rekening houden met de te krijgen afwijkingen . Anders ben je gewoon zwaar aan het vervuilen . Dus gaat je kwaliteit achteruit , gist gaat slechter presteren , meer methyl , azijnzuur ,ed uitstoten ,

 

Slechtere vergisting en ook kans op vroegtijdig stoppen en mislukken van de stookwijn .

Beantwoorden
SaenseOverhaal
Berichten: 225
Topic starter
(@kevin)
Reputable Member
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Bedankt voor de duidelijke uitleg. Wordt gewoon weer met een verse start beginnen.

Beantwoorden
Deel:

©2024 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?