Meldingen
Alles wissen

Rum van melasse stoken

Pagina 83 / 86

Berichten: 8
(@mrkonijn)
Active Member
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Momenteel mijn melasse mash aan het stoken in een 12L potstill ketel. Begonnen met 8L mash.

Na de verloop weggenomen te hebben, eerste fractie van 50 mL aan 54%, tweede fractie van 100mL 53%. 400mL later zit ik op 34% en begint het iets minder helder te zien (een beetje wit-troebel). Iemand hier ervaring mee?

Beantwoorden
Berichten: 24
 DonQ
(@donq)
Eminent Member
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Ben mijn eerste ruwstook aan het doen en krijg op 4 liter mash 1 liter 20% uit dat inderdaad aardig troebel is. Ik denk dat dit door foezels komt, hogere alcoholen als propanol, butanol, et cetera, esters, ethers, allerhande hoger kokend spul dat slecht oplosbaar is in laag alcoholische oplossingen en ook niet al te geweldig ruikt, maar in kleine hoeveelheden wel karakter kan bieden. Daarom doe ik eerst een ruwstook (en waarschijnlijk uiteindelijk nog een tweede om gehalte hoog genoeg te brengen) voor ik de fijnstook doe, zodat ik eruit kan halen wat ik er niet in wil hebben en ook voldoende opbrengst en alcoholgehalte kan hebben.

Ik geloof dat het voor een potstill gebruikelijk is om de stook te verdelen in minstens één ruwstook waarin je al dan niet de voorloop wegneemt maar verder geen fracties maakt, en een fijnstook waarin je fijne fracties maakt en op smaak en aroma fracties uitkiest om samen te voegen. Dit ook om een hoger percentage te maken waar werkelijk mee te werken valt. Uit 8 liter mash na slechts 550 ml destillaat al onder 40% geeft je niet veel kans om echt wat goeds te maken. Ik denk dat de aanrader hier geduld is, maak hier een ruwstook van en stook verder tot je totaal ergens tussen 40% en 20% zit, en verstook dat vervolgens allemaal in een schone ketel.

Als ik ongelijk heb of wat vergeet zal vast een ervarener lid wat toevoegen of verbeteren.

Beantwoorden
evds3
Berichten: 1415
(@evds)
Noble Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

hallo forumleden

vrijdag een vatje van 25 l met melasse gemaakt en eentje met witte druiven extract tot daar alles goed wordt ik zaterdag vroeg om6 uur wakker en ga naar de vaatjes kijken ben ik vergeten om water in de waterslotjes te doen de witte druiven sloegen direct aan maar de melasse niet en weet niet of het aan het vatje licht of kan ik alles wegwerpen

gr erik

Beantwoorden
evds3
Berichten: 1415
(@evds)
Noble Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

of kan ik de melasse in een onder vergistings vatje doen

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 9954
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Geen zorgen maken .omdat je waterslot droog stond .
Je kunt in principe vergisten onder een thee doek .
Tijdens vergisten is er aan oppervlakte stijgen van co2 die indringen van zuurtstof tegen gaat .

Zuurstof indringende komt inde regell door roeren of iets dergelijks tojdens vergisting.

Waterslot is een stank afsluitertje en een bescherming tegen indringende insecten .

Beantwoorden
evds3
Berichten: 1415
(@evds)
Noble Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

bedankt robbert

 

Beantwoorden
Berichten: 124
(@figaro)
Estimable Member
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Als ik 3 1/2 liter melasse en 2 1/2 kg rietsuiker oplos met 6 liter kokend water en hier 4,5 kilo rijpe bananen aan toe voeg en dan aanvul met water tot 25 liter krijg ik dan bananenrum of is het niet zo eenvoudig?

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 9954
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Het  idee is leuk maar waarom rietsuiker toevoegen wanneer je een goede Melasse gebruikt  ?  Banaan bevat ongeveer 20 gr suiker per banaan ( afhankelijk van grote .

Je moet rekening houden met Sg en ook viscositeit van jou beslag . 

Te hoog sg en te hoge viscositeit remt de gisting . 

 

Beantwoorden
Berichten: 124
(@figaro)
Estimable Member
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Heb jij een idee Robert,hoe zou jij het doen?

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 9954
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Een goede melasse heeft een brix waarde van rond 80 .

Deze terug brengen naar werkbare  SG van 1050   ,  . Bananen in blender en deze toevoegen .

Ph van 4-4,2 en daar gist op .

En ik zou een gist voor fruit toepassen.

Beantwoorden
Berichten: 124
(@figaro)
Estimable Member
Deelgenomen: 4 jaar geleden

bedankt ,kan ik deze gist niet gebruiken heb ik nog heel veel van

fermentis safspirit c-70

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 9954
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

De C70 is een heel breed algemeen gist . Die kun je inderdaad heel goed gebruiken.

Dat zou zeker ook mijn tweede keus wezen wanneer ik geen fruitg /wijn  had 

Beantwoorden
Berichten: 124
(@figaro)
Estimable Member
Deelgenomen: 4 jaar geleden

misschien een domme vraag maar moet er ook nog voedingszout bij?

Beantwoorden
Berichten: 124
(@figaro)
Estimable Member
Deelgenomen: 4 jaar geleden

met de bananenpulp erbij is het Ph nu 4.2 en het SG 1080 is dat goed of moet het SG lager en hoe doe ik dat,bedankt

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 9954
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Je zal niet extra voeding hoeven te gebruiken .

Sg 1070 zou ik het op inzetten .

Beantwoorden
Pagina 83 / 86
Deel:

©2024 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?