-
Robbert antwoordde op het onderwerp "Een foto verslag van maïschen voor een whiskey beslagje" – 1 jaar, 11 maanden geleden
@berik ik maak meestal mijn eigen gist. Hiermee heb ik nooit problemen , een goed resultaat en passend aan de drank die ik maak . Wanneer je gist zou kopen zijn gisten als bakkersgist ,. Mangrove jack west coast ,… Meer lezen»
-
Robbert antwoordde op het onderwerp "Een foto verslag van maïschen voor een whiskey beslagje" – 1 jaar, 11 maanden geleden
@berik voor een Whiskey beslag min 1065 max 1080 . Ik kom bijna altijd na maischen ook al uit op 1070 . Dan laat ik het zo ..
-
Theresa antwoordde op het onderwerp "Een foto verslag van maïschen voor een whiskey beslagje" – 1 jaar, 11 maanden geleden
@berik ik was wat aan experimenteren met verschillende gist geweest uit winkel in Jubbega . lallemand , angelyeast ,kveik ,uni brew , fermentis . De fermentis is toch wel as de red star het fijnst . uni brew is denk… Meer lezen»
-
Robbert antwoordde op het onderwerp "Een foto verslag van maïschen voor een whiskey beslagje" – 1 jaar, 11 maanden geleden
@berik eigengist bewaar ik meestal in koelkast . Omdat je dan steeds deel gebruikt ( en weer aanvult kun je het paar jaar zo bewaren. Het kan ook inderdaad in vriezer . Maar als je planning maakt kun je ook… Meer lezen»
-
Robbert antwoordde op het onderwerp "Een foto verslag van maïschen voor een whiskey beslagje" – 1 jaar, 11 maanden geleden
@berik ik kweek meestal mijn eigen gist op. Ja gist heeft meer invoed op smaakvorming dan men vaakt denkt . Bakkers gist is eigenlijk zelfde als een biergist. Deze kun je ook gebruiken inderdaad . En een prima gist …. Meer lezen»
-
Robbert antwoordde op het onderwerp "Eens wat anders proberen, (echte) rum" – 2 jaren geleden
@berik normaal zakt mijn ph 0,8 a 1 punt over gehele vergistings periode . Ik controleer wel tegen eind vergisting periode maar verder correctie is met max 1 punt niet nodig. T is wel van belang om het zonodig bij… Meer lezen»
-
Robbert antwoordde op het onderwerp "Eens wat anders proberen, (echte) rum" – 2 jaren geleden
@berik 1015 -1020 is normaal eindpunt met cultuur gist. Met spontaan / wilde gist of gestimuleerde zelfgisting is 1005 eindpunt .
-
Alchemist antwoordde op het onderwerp "Eens wat anders proberen, (echte) rum" – 2 jaren geleden
@berik De eind s.g. waarde is bij melasse hoger dan bij een graanvergisting. Bij een onbehandelde melasse vergisting heb ik eindwaardes van 1,025 en 1,033 gehad. Ik laat t meestal een week of drie a vier staan. S.G. waarde… Meer lezen»
-
Robbert antwoordde op het onderwerp "Eens wat anders proberen, (echte) rum" – 2 jaren geleden
@berik is jou vergisting voorbij ? Heb je dat gecontroleerd ? Er zijn mensen die in de illusie leven dat wanneer een waterslotjes niet meer borrelt de vergisting voorbij is. . Waterslot is geen indicator maar een stankafsluiter. Wanneer er… Meer lezen»
-
Robbert antwoordde op het onderwerp "Eens wat anders proberen, (echte) rum" – 2 jaren geleden
@berik levende dunder is achterhaald en domweg alles in een bak flikkeren als dunderpit in kneierij. Ik heb zelf de manuals en vakboeken overgehouden uit opruiming / digitalisering van een destilleerderij . Ik heb verder nooit gezocht . Weet niet… Meer lezen»
-
Robbert antwoordde op het onderwerp "Eens wat anders proberen, (echte) rum" – 2 jaren geleden
@berik sorry maar ik ben al 40 jaar bezig van de tijd voor allerlei filmpjes . Ik gebruik oude manuals en geen hobby boekjes van hobbyisten geschreven voor Hobbyisten en met 1000 filmpjes 1000 verschillende ideeën dus die bekijk ik… Meer lezen»
-
Alchemist antwoordde op het onderwerp "Eens wat anders proberen, (echte) rum" – 2 jaren geleden
@berik Ik heb geen ervaring met turbo gisten, dus net als de opmerking die je maakt hoor ik vaker over scherpe of bijsmaken. Bakkersgist werkt prima, met andere biergisten kun je ook al sturen met smaken (Kveik gas me zoete… Meer lezen»
-
Alchemist antwoordde op het onderwerp "Eens wat anders proberen, (echte) rum" – 2 jaren geleden
@berik Esters worden deels gevormd tijdens de vergisting, de voorlopers van esters ook, tijdens de destillatie werkt het koper als katalysator om bepaalde esters te vormen. Dus bij beide worden esters gevormd, de vergisting is wel van belang, ook de… Meer lezen»
-
Alchemist antwoordde op het onderwerp "Eens wat anders proberen, (echte) rum" – 2 jaren geleden
@berik Robbert heeft de dunder al uit de doeken gedaan, maar ik wil even eerst een stapje terug doen. Je hebt al eerder melasse vergistingen doorlopen met het destilleren? Want de melasse zelf als grondstof (zonder toevoeging van rietsuiker)… Meer lezen»
-
Robbert antwoordde op het onderwerp "Eens wat anders proberen, (echte) rum" – 2 jaren geleden
@berik let op er zijn heel veel spookverhalen en onzin verhalen over dunder. Karbonades en afvalresten om een dunder te maken . Forum onzin Dunder is de restanten die overblijven na het destilatie in de ketel deze worden hergebruikt in… Meer lezen»