-
Alchemist antwoordde op het onderwerp "vragen over whisky rijpen en nog oude mout voor recept" – 3 jaren, 6 maanden geleden
@bobmeister Biergisten werken prima voor Whisky, alleen moet je niet verwachten alle smaaktonen die aangehaald worden bij het bier terug te vinden bij de Whiskies, je kunt altijd overwegen een batch te maischen en deze in meerdere gistvaten te verdelen… Read more»
-
Alchemist antwoordde op het onderwerp "vragen over whisky rijpen en nog oude mout voor recept" – 3 jaren, 6 maanden geleden
@bobmeister Zelf gebruik ik 5 liter flessen, deze. Snippers krijg je er prima uit, blokjes zul je wel kleiner moeten maken. Plastic zou ik ook niet adviseren.
-
Alchemist antwoordde op het onderwerp "vragen over whisky rijpen en nog oude mout voor recept" – 3 jaren, 6 maanden geleden
@bobmeister De 50 PPM Turfmout is inderdaad moeilijker te vinden, hier kun je ‘m echter bestellen. Robbert noemde het al, de mogelijkheden omtrent mouten en granen zijn redelijk breed, vaker helpt het als je iets meer een stijl in… Read more»
-
Robbert antwoordde op het onderwerp "vragen over whisky rijpen en nog oude mout voor recept" – 3 jaren, 6 maanden geleden
@bobmeister het rijpen en ademen moet zijn als in een vat. Gebruik je een fles dan gebruik je een prop katoen , stro of hennip vezels om iets te kunnen laten ademen. Waardoor vervelende stofjes ,/ smaakjes uit oxideren Met… Read more»
-
Alchemist antwoordde op het onderwerp "vragen over whisky rijpen en nog oude mout voor recept" – 3 jaren, 6 maanden geleden
@bobmeister dat gaat veel te veel ademen zo. Ik zou er nog een deksel los op leggen. Anders geniet je straks meer can de damp dan de vloeistof.
-
RuMo antwoordde op het onderwerp "vragen over whisky rijpen en nog oude mout voor recept" – 3 jaren, 6 maanden geleden
@bobmeister, daar is eigenlijk geen antwoord op te geven dat is van vele factoren afhankelijk. Dus iedere week wel even proeven. Maar dan moet je er wel rekening mee houden dat je nog moet verdunnen en dat de smaak in… Read more»
-
RuMo antwoordde op het onderwerp "vragen over whisky rijpen en nog oude mout voor recept" – 3 jaren, 6 maanden geleden
@bobmeister, hou het wel in de gaten, het kan wel eens hard gaan met hout snippers. Maar dan kan je nog iets verdunnen naar 40%. Of zonder hout een tijdje laten staan.
-
Robbert antwoordde op het onderwerp "vragen over whisky rijpen en nog oude mout voor recept" – 3 jaren, 6 maanden geleden
@bobmeister mout keuze is afhankelijk van de smaak en het karakter dat je de whiskey wil geven . Zoals andere ook al aangeven rookmout. Mout op beuken en ceder gerookt zijn niet echt geschikt . Turf of eiken gerookt is… Read more»
-
Alchemist antwoordde op het onderwerp "vragen over whisky rijpen en nog oude mout voor recept" – 3 jaren, 6 maanden geleden
@bobmeister Ligt deels ook aan het type Whisky wat je wilt, degene die ik zou afraden zijn op beukenhout gerookte mout en boekweit, beukenhout gerookt geeft een soort van rookworst idee mee en boekweit een hele vettige ervaring qua mondgevoel…. Read more»
-
Robbert antwoordde op het onderwerp "vragen over whisky rijpen en nog oude mout voor recept" – 3 jaren, 6 maanden geleden
@bobmeister whiskey kan bestaan uit een of meer soorten mouten maar ook combinatie van mouten en granen Niet alle soorten mout voor bier zijn geschikt voor whiskey . Hoewel bier brouw proces iets lijkt op het beginsel van whiskey maken… Read more»
-
Robbert antwoordde op het onderwerp "vragen over whisky rijpen en nog oude mout voor recept" – 3 jaren, 6 maanden geleden
@bobmeister als het goed verpakt is zou het vast wel bruikbaar wezen maar tijd zal toch iets afdoen aan kwaliteit ( Hoewel ik zelf zou het weg gegooien ). Percentage voor opslasn rijpen in vat ligt hoger dan met snippers… Read more»
-
munckerik antwoordde op het onderwerp "vragen over whisky rijpen en nog oude mout voor recept" – 3 jaren, 6 maanden geleden
@bobmeister Ja hoor dat kan maar wil je het ook? Zelf zou ik er geen rookmout aan toevoegen omdat rookmout op beukenhout wordt gerookt en de smaak van gerookt spek/rookworst toevoegt aan je mash. Whiskymout is gerookt op turf en… Read more»
-
Sjonnie reageerde op het onderwerp "Goedendag" – 4 jaren, 3 maanden geleden
@bobmeister. Ik stook mn ketel electrisch in de ketel. De buitentemperatuur word bij mijn ketel zo’n 90 graden. Om warmteverlies iets te beperken heb ik radiatorfolie gebruikt (na testen!). Dit is van die folie die je tegen een buitenmuur kan… Lees meer»
-
RuMo reageerde op het onderwerp "vlugge whisky mash" – 4 jaren, 3 maanden geleden
@bobmeister we nemen je niets kwalijk hoor 😆
-
Munckerik reageerde op het onderwerp "vlugge whisky mash" – 4 jaren, 3 maanden geleden
@bobmeister uiteraard zit er een smaakverschil in beide. Light heeft minder peat/rooksmaak
-
Kees22 reageerde op het onderwerp "Goedendag" – 4 jaren, 3 maanden geleden
@bobmeister Geen idee. Iemand noemde het en bood het zelfs aan, maar ja, die woont in Kroatië. 😉 Even zoeken op Duckduck en dan krijg je vanzelf meer informatie. Ik heb zelf wel eens gedacht aan steenwol, maar dat is… Lees meer»
-
RuMo reageerde op het onderwerp "vlugge whisky mash" – 4 jaren, 3 maanden geleden
@bobmeister, probeer anders eens een standaard (bio)mout whisky pakket, en ga daar van uit verder. Ik ben niet zo’n geitenwollen sokken figuur maar er zijn bio mout leveranciers die je goed op weg helpen.
-
Munckerik reageerde op het onderwerp "vlugge whisky mash" – 4 jaren, 3 maanden geleden
@bobmeister wat is een groot verschil? De whisky mout light heeft een mindere peat/rooksmaak. Er is ook een peated mout en die heeft nog minder rooksmaak. Ppm slaat op het aantal rookdeeltjes (parts per million)
-
RuMo reageerde op het onderwerp "vlugge whisky mash" – 4 jaren, 3 maanden geleden
@bobmeister, zo doe ik het ook. Bij de striprun gebruik ik de parrot om te kijken waar ik in de stook zit. Mijn parrot hang een beetje standaard aan mijn ketel, maar er zit een kraantje aan dus ik kan… Lees meer»
-
stokes reageerde op het onderwerp "Goedendag" – 4 jaren, 3 maanden geleden
@bobmeister Bedankt
- Meer laden