Stookforum
  • HOME
  • STOOKWINKEL

SaenseOverhaal

Minder tonen Meer tonen
Profielfoto van SaenseOverhaal

@kevin

  • Activiteit
  • Profiel
  • Vrienden 0
  • Groepen 0
  • Forums
  • Persoonlijk
  • Vermeldingen
  • Favorieten
  • Vrienden
  • Groepen
  • Profielfoto van SaenseOverhaal

    SaenseOverhaal antwoordde op het onderwerp "Gerst mouten" – 2 jaren, 6 maanden geleden

    en t zwikkie in de oven
     20221201_151058.jpg

  • Profielfoto van SaenseOverhaal

    SaenseOverhaal antwoordde op het onderwerp "Gerst mouten" – 2 jaren, 6 maanden geleden

    Dat kan makkelijker. Heb de gerst op metaalgaas gelegd en in de oven. Oven op een kier. Met thermometer controleren dat de temperatuur niet boven de 48 graden C uitkomt
     20221201_145957.jpg

  • Profielfoto van SaenseOverhaal

    SaenseOverhaal antwoordde op het onderwerp "Gerst mouten" – 2 jaren, 6 maanden geleden

    Tijd om te drogen. Eerst voordrogen met een fohn. Nadeel hiervan dat de kafjes bij t drogen loskomen en de keuken door waaien
     20221201_144341.jpg

  • Profielfoto van SaenseOverhaal

    SaenseOverhaal antwoordde op het onderwerp "Gerst mouten" – 2 jaren, 6 maanden geleden

    Update: Na regelmatig keren zijn de meeste gerstekorrels gekiemd. Sommige waren er snel bij, zorgde voor enige ‘paniek’ omdat ik toch een soort van gelijke groei beoog. Andere korrels zijn aardig bijgetrokken en het lijkt als of het ontkiemen toch…   Meer lezen»

  • Profielfoto van SaenseOverhaal

    SaenseOverhaal antwoordde op het onderwerp "Robbert's Tiny Projects" – 2 jaren, 6 maanden geleden

    @robbert 
    De rest is voor @alchemist 

  • Profielfoto van SaenseOverhaal

    SaenseOverhaal antwoordde op het onderwerp "Robbert's Tiny Projects" – 2 jaren, 6 maanden geleden

    Kaneel
    Kruidnagel 
    Rozenblaadjes?
    Zoethout of engelwortel
    Bittere sinaasappelschil
    Citroenmelisse
    Hysop
    Venkelzaad of lavendel 
     
    Overig geen idee?

  • Profielfoto van SaenseOverhaal

    SaenseOverhaal antwoordde op het onderwerp "Gerst mouten" – 2 jaren, 6 maanden geleden

    @rumo Jups: in overleg met onze Nestor uit het Noorden al een aardig beeld hoe dit eruit moet komen te zien. Sabeltjes nog grotendeels afwezig….

  • Profielfoto van SaenseOverhaal

    SaenseOverhaal antwoordde op het onderwerp "Gerst mouten" – 2 jaren, 6 maanden geleden

    @rumo Gerst ontkiemt. schep het geregeld om om voortgang gelijk te houden voor de korrels. Toch merk ik best een verschil in wortellengte
     20221127_2205121.jpg

  • Profielfoto van SaenseOverhaal

    SaenseOverhaal antwoordde op het onderwerp "Gerst mouten" – 2 jaren, 6 maanden geleden

    Geduld, geduld, Vandaag de eerste puntjes!!! Erg leuk om t gerst te zien ontkiemen. Tot op heden ruikt het natte gerst grasachtig/hooiachtig. Ben benieuwd hoe t kiemen nu doorzet. Na omscheppen wordt t weer weg gezet onder een natte doek….   Meer lezen»

  • Profielfoto van SaenseOverhaal

    SaenseOverhaal antwoordde op het onderwerp "Gerst mouten" – 2 jaren, 6 maanden geleden

    Om de zoveel tijd schep ik de gerst door. Gisteren zag ik nog geen puntjes op de uiteinden van de korrels
     closeup.jpg

  • Profielfoto van SaenseOverhaal

    SaenseOverhaal antwoordde op het onderwerp "Gerst mouten" – 2 jaren, 6 maanden geleden

    Update mouten: Graan heeft twee keer een weekfase van ca. 8 uur gehad met tussendoor een zuurstof/luchtfase van 8 uur. Alles afgegoten en vervolgens afgedekt met een vochtige kaasdoek weggezet. Temperatuur rond de 18 graden  afgedekt-weg-gezet.jpg

  • Profielfoto van SaenseOverhaal

    SaenseOverhaal antwoordde op het onderwerp "Gerst mouten" – 2 jaren, 6 maanden geleden

    @rumo Topic ook door gelezen. Is alweer enige tijd geleden. Wilde mijn ervaringen ook delen en wellicht dat het anderen ook aanzet tot zelf mouten?

  • Profielfoto van SaenseOverhaal

    SaenseOverhaal antwoordde op het onderwerp "Gerst mouten" – 2 jaren, 6 maanden geleden

    @alchemist wilde of op turfrook als t weer t toelaat of met warmte van een föhn. Het is geringe hoeveelheid. Heteluchtoven is ook nog optie. Turfrook heeft m’n voorkeur

  • Profielfoto van SaenseOverhaal

    SaenseOverhaal vind forumbericht "Botanische bitters" – leuk 2 jaren, 6 maanden geleden

  • Profielfoto van SaenseOverhaal

    SaenseOverhaal antwoordde op het onderwerp "Gerst mouten" – 2 jaren, 6 maanden geleden

    @alchemist dat is de optimale temperatuur. Ik laat de pan op zolder staan, daar is t wat koeler. Ik spoel na 2 uur weken nogmaals met koud water en dan zet ik t weer weg.

  • Profielfoto van SaenseOverhaal

    SaenseOverhaal antwoordde op het onderwerp "Gerst mouten" – 2 jaren, 6 maanden geleden

    Na spoelen nu de gerst voor 8 uur laten weken in koud water. Na 2 uur weken tussendoor het water nogmaals verversen
     20221124_181557.jpg

  • Profielfoto van SaenseOverhaal

    SaenseOverhaal antwoordde op het onderwerp "Gerst mouten" – 2 jaren, 6 maanden geleden

    Deze kilo graan eerst gespoeld om van de verontreinigingen af te komen. 3x gespoeld met koud water , waarbij ik telkens de drijvende delen heb afgescheept.
     20221124_180746.jpg

  • Profielfoto van SaenseOverhaal

    SaenseOverhaal posted a new topic "Gerst mouten" – 2 jaren, 6 maanden geleden

    Even introductie. Ik zie het distilleren als een ambacht en wil daarom zo veel mogelijk de oude manieren benaderen. Hierom ben ik stap voor stap aan het uitproberen om zo te komen tot een distillaat met voornamelijk zelf gemaakte ingrediënten….   Meer lezen»

  • Profielfoto van SaenseOverhaal

    SaenseOverhaal antwoordde op het onderwerp "mais mouten" – 2 jaren, 6 maanden geleden

    @kees22 Uiteraard. Echter @Drankdier wil een bourbon maken. Ik geef enkel aan dat je hiervoor niet perse de mais hoeft te mouten om aan diastatisch vermogen te komen. Je kunt hiervoor gerstemout gebruiken, waardoor je het overige deel ‘gewoon’ maiskorrels…   Meer lezen»

  • Profielfoto van SaenseOverhaal

    SaenseOverhaal antwoordde op het onderwerp "mais mouten" – 2 jaren, 6 maanden geleden

    Lijkt me dat je de mais eerst geletineerd (stuk koken). Hierna naar de 67 graden afkoelen en aandeel gerstemout erbij. Enzymen van de mout gebruiken voor de omzetting. Zoekfunctie levert hits op.

  • Meer laden
Profielfoto Arie Profielfoto Alquitara

Registreer nu!

Wie is online?

 Op dit moment zijn er geen leden online

Nieuwste topics

  • Eerste appelstook 50l alquitara, pinksteren

    Door _DaanBanaan_ 15 uur geleden

  • StookSmurf stelt zich voor

    Door StookSmurf 18 uur geleden

  • Jaap stelt zich voor

    Door Jaap van Ganswijk 2 dagen geleden

  • L-Bogo stelt zich voor

    Door L-Bogo 3 dagen geleden

  • Opschalen whisky productie

    Door WJM 3 dagen geleden

©2025 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Lost your password?

Je gegevens vergeten?

Ik herinner mijn gegevens