-
SaenseOverhaal antwoordde op het onderwerp "Gerst mouten" – 2 jaren, 6 maanden geleden
en t zwikkie in de oven
20221201_151058.jpg -
SaenseOverhaal antwoordde op het onderwerp "Gerst mouten" – 2 jaren, 6 maanden geleden
Dat kan makkelijker. Heb de gerst op metaalgaas gelegd en in de oven. Oven op een kier. Met thermometer controleren dat de temperatuur niet boven de 48 graden C uitkomt
20221201_145957.jpg -
SaenseOverhaal antwoordde op het onderwerp "Gerst mouten" – 2 jaren, 6 maanden geleden
Tijd om te drogen. Eerst voordrogen met een fohn. Nadeel hiervan dat de kafjes bij t drogen loskomen en de keuken door waaien
20221201_144341.jpg -
SaenseOverhaal antwoordde op het onderwerp "Gerst mouten" – 2 jaren, 6 maanden geleden
Update: Na regelmatig keren zijn de meeste gerstekorrels gekiemd. Sommige waren er snel bij, zorgde voor enige ‘paniek’ omdat ik toch een soort van gelijke groei beoog. Andere korrels zijn aardig bijgetrokken en het lijkt als of het ontkiemen toch… Meer lezen»
-
SaenseOverhaal antwoordde op het onderwerp "Robbert's Tiny Projects" – 2 jaren, 6 maanden geleden
@robbert
De rest is voor @alchemist -
SaenseOverhaal antwoordde op het onderwerp "Robbert's Tiny Projects" – 2 jaren, 6 maanden geleden
Kaneel
Kruidnagel
Rozenblaadjes?
Zoethout of engelwortel
Bittere sinaasappelschil
Citroenmelisse
Hysop
Venkelzaad of lavendel
Overig geen idee? -
SaenseOverhaal antwoordde op het onderwerp "Gerst mouten" – 2 jaren, 6 maanden geleden
@rumo Jups: in overleg met onze Nestor uit het Noorden al een aardig beeld hoe dit eruit moet komen te zien. Sabeltjes nog grotendeels afwezig….
-
SaenseOverhaal antwoordde op het onderwerp "Gerst mouten" – 2 jaren, 6 maanden geleden
@rumo Gerst ontkiemt. schep het geregeld om om voortgang gelijk te houden voor de korrels. Toch merk ik best een verschil in wortellengte
20221127_2205121.jpg -
SaenseOverhaal antwoordde op het onderwerp "Gerst mouten" – 2 jaren, 6 maanden geleden
Geduld, geduld, Vandaag de eerste puntjes!!! Erg leuk om t gerst te zien ontkiemen. Tot op heden ruikt het natte gerst grasachtig/hooiachtig. Ben benieuwd hoe t kiemen nu doorzet. Na omscheppen wordt t weer weg gezet onder een natte doek…. Meer lezen»
-
SaenseOverhaal antwoordde op het onderwerp "Gerst mouten" – 2 jaren, 6 maanden geleden
Om de zoveel tijd schep ik de gerst door. Gisteren zag ik nog geen puntjes op de uiteinden van de korrels
closeup.jpg -
SaenseOverhaal antwoordde op het onderwerp "Gerst mouten" – 2 jaren, 6 maanden geleden
Update mouten: Graan heeft twee keer een weekfase van ca. 8 uur gehad met tussendoor een zuurstof/luchtfase van 8 uur. Alles afgegoten en vervolgens afgedekt met een vochtige kaasdoek weggezet. Temperatuur rond de 18 graden afgedekt-weg-gezet.jpg
-
SaenseOverhaal antwoordde op het onderwerp "Gerst mouten" – 2 jaren, 6 maanden geleden
@rumo Topic ook door gelezen. Is alweer enige tijd geleden. Wilde mijn ervaringen ook delen en wellicht dat het anderen ook aanzet tot zelf mouten?
-
SaenseOverhaal antwoordde op het onderwerp "Gerst mouten" – 2 jaren, 6 maanden geleden
@alchemist wilde of op turfrook als t weer t toelaat of met warmte van een föhn. Het is geringe hoeveelheid. Heteluchtoven is ook nog optie. Turfrook heeft m’n voorkeur
-
SaenseOverhaal vind forumbericht "Botanische bitters" – leuk 2 jaren, 6 maanden geleden
-
SaenseOverhaal antwoordde op het onderwerp "Gerst mouten" – 2 jaren, 6 maanden geleden
@alchemist dat is de optimale temperatuur. Ik laat de pan op zolder staan, daar is t wat koeler. Ik spoel na 2 uur weken nogmaals met koud water en dan zet ik t weer weg.
-
SaenseOverhaal antwoordde op het onderwerp "Gerst mouten" – 2 jaren, 6 maanden geleden
Na spoelen nu de gerst voor 8 uur laten weken in koud water. Na 2 uur weken tussendoor het water nogmaals verversen
20221124_181557.jpg -
SaenseOverhaal antwoordde op het onderwerp "Gerst mouten" – 2 jaren, 6 maanden geleden
Deze kilo graan eerst gespoeld om van de verontreinigingen af te komen. 3x gespoeld met koud water , waarbij ik telkens de drijvende delen heb afgescheept.
20221124_180746.jpg -
SaenseOverhaal posted a new topic "Gerst mouten" – 2 jaren, 6 maanden geleden
Even introductie. Ik zie het distilleren als een ambacht en wil daarom zo veel mogelijk de oude manieren benaderen. Hierom ben ik stap voor stap aan het uitproberen om zo te komen tot een distillaat met voornamelijk zelf gemaakte ingrediënten…. Meer lezen»
-
SaenseOverhaal antwoordde op het onderwerp "mais mouten" – 2 jaren, 6 maanden geleden
@kees22 Uiteraard. Echter @Drankdier wil een bourbon maken. Ik geef enkel aan dat je hiervoor niet perse de mais hoeft te mouten om aan diastatisch vermogen te komen. Je kunt hiervoor gerstemout gebruiken, waardoor je het overige deel ‘gewoon’ maiskorrels… Meer lezen»
-
SaenseOverhaal antwoordde op het onderwerp "mais mouten" – 2 jaren, 6 maanden geleden
Lijkt me dat je de mais eerst geletineerd (stuk koken). Hierna naar de 67 graden afkoelen en aandeel gerstemout erbij. Enzymen van de mout gebruiken voor de omzetting. Zoekfunctie levert hits op.
- Meer laden