-
Robbert antwoordde op het onderwerp "stoken met appelpulp" – 2 jaren, 7 maanden geleden
@nieuwersluis-stookt je kunt uit vanalles wel een drank Stoken . Des te beter de kwaliteit is des te beter het product . De pitjes kunnen zolang ze niet kapot zijn of vermalen niet veel kwaad maar ze zullen even als… Meer lezen»
-
Robbert antwoordde op het onderwerp "stoken met appelpulp" – 2 jaren, 7 maanden geleden
@nieuwersluis-stookt voor calvados heb je de hele vrucht nodig .
-
Haak antwoordde op het onderwerp "iemand een stappenplan cider maken van eigen appels" – 2 jaren, 8 maanden geleden
@nieuwersluis-stookt bedoel je van af het moment dat je sap heb?
dan volg je het recept van Jan “ snelle cider” -
RuMo antwoordde op het onderwerp "Onze eerste Hongaarse Palinka" – 3 jaren, 6 maanden geleden
@nieuwersluis-stookt, wat flessen met iets dat naar alcohol smaak en een paar die wat wateriger smaken is nou niet echt een wetschappelijk manier om te kijken wat je heb gedaan 😆 Tijd om wat meetgereedschap aan te schaven(alcoholmeter, SG meter,… Read more»
-
Robbert antwoordde op het onderwerp "Onze eerste Hongaarse Palinka" – 3 jaren, 6 maanden geleden
@nieuwersluis-stookt als temperatuur hoger oploopt krijg je meer andere stoffen mee . Loopt temperatuur te hoog op “verbranden ” ook de stoffen die de smaken / esters vormen. Des te meer ruwe stoffen in ketel mee worden gestookt des te… Read more»
-
Robbert antwoordde op het onderwerp "Onze eerste Hongaarse Palinka" – 3 jaren, 6 maanden geleden
@nieuwersluis-stookt . Ja je kunt versnellen maar Gist moet in zijn normale milieu zijn werk doen. Ga je forceren om te versnellen kun je juist nog meer problemen krijgen .
Het is nooit verstandig te forceren . . -
Robbert antwoordde op het onderwerp "Onze eerste Hongaarse Palinka" – 3 jaren, 6 maanden geleden
@nieuwersluis-stookt is het schimmel of kaam . Zolang het wit of grijs is is geen probleem je kunt heel voorzichtig afscheppen maar als nog maar een paar dagen te gaan is niet meteen een probleem . wanneer blauwe of zwarte… Read more»
-
Robbert antwoordde op het onderwerp "Onze eerste Hongaarse Palinka" – 3 jaren, 7 maanden geleden
@nieuwersluis-stookt alle ketels hebben een eigen iets waar ze goed en niet goed on presteren. .en er is geen 1 ketel die alles zou kunnen . Ook budger teld mee in ketel aanschaf. . Voor Calvados e.d. zou een charantaise… Read more»
-
Robbert antwoordde op het onderwerp "Onze eerste Hongaarse Palinka" – 3 jaren, 7 maanden geleden
@nieuwersluis-stookt T500 met alambiek is inderdaad niet een ketel om volle ronde aroma’s mee over te krijgen . Een potstill , alambiek , alquitara , charantaise of Armagnac ketels zijn daar veel beter voor te gebruiken . Wil je toch… Read more»
-
Robbert antwoordde op het onderwerp "Onze eerste Hongaarse Palinka" – 3 jaren, 7 maanden geleden
@nieuwersluis-stookt Er zijn mensen die gebruiken zakjes of vloeibaar enzym bij fruit voor meer sap te krijgen en het enzym af te breken dat methyl vormt maar je kan dit ook gewoon doen door even de kook erover .ook dan… Read more»
-
Robbert antwoordde op het onderwerp "Onze eerste Hongaarse Palinka" – 3 jaren, 7 maanden geleden
@nieuwersluis-stookt de meeste smaak behoud je door rustig vergisten , geheel alles in ketel gebruiken bij het stoken en een goede alquitara , potstill of Alambiek gebruiken . En nog beter zou zijn verwerken in een charantaise .
-
Theresa antwoordde op het onderwerp "Onze eerste Hongaarse Palinka" – 3 jaren, 7 maanden geleden
@nieuwersluis-stookt . Wolkom op dit forum. heeft u de pruimen even kort gekookt of gestoomd . Is beter voor het sap eruit te krijen. En er vormt minder methyl. zoals Robbert ook al zegt gebruik maar wnkele pitten voor wat… Read more»
-
Bhakti antwoordde op het onderwerp "Onze eerste Hongaarse Palinka" – 3 jaren, 7 maanden geleden
@nieuwersluis-stookt Sowieso is het niet een goed idee om pitten er gewoon in te laten zitten, het verhoogt het percentage methanol in je brouwsel, en geeft een bittere smaak aan je stooksel. Verder voeg ik meer water toe, tijdens het… Read more»