Stookforum
  • HOME
  • STOOKWINKEL

Stephan

Minder tonen Meer tonen
Profielfoto van Stephan

@stephan

  • Activiteit
  • Profiel
  • Vrienden 10
  • Groepen 0
  • Forums
  • Persoonlijk
  • Vermeldingen
  • Favorieten
  • Vrienden
  • Groepen
  • Profielfoto van Robbert

    Robbert antwoordde op het onderwerp "Eerste stook van peated whisky – PPM" – 6 maanden, 1 week geleden

    @rumo moutmeel is prima re gebruiken . Vaak heeft dit geen actief enzym dus zal je of een diastatisch mout met ten minste 10 % van totale hoeveelheid moeten toevoegen. Daarnaast moutmeel is lastig om een heldere stook wijn te…   Meer lezen»

  • Profielfoto van Robbert

    Robbert antwoordde op het onderwerp "Eerste stook van peated whisky – PPM" – 6 maanden, 1 week geleden

    @brenner ten eerste des te  hoger temperatuur gaat de enzymen werking achter uit .  Coenzymen breken af .   Daarnaast verschillende suiker ketens veranderen van structuur.   Je krijgt karameliseren.   Vezels verharden   . Stoffen verdampen .  Je krijgt ook verkolen .  Bij…   Meer lezen»

  • Profielfoto van Robbert

    Robbert antwoordde op het onderwerp "Eerste stook van peated whisky – PPM" – 6 maanden, 1 week geleden

    @brenner als een peated mout voldoende enzym werking heeft is hij op niet hoge temperatuur geeest en daarmee zal ook de peat niet sterk zijn .  Daarnaast zal je een vrij vlak smaakprofiel krijgen.

  • Profielfoto van Robbert

    Robbert antwoordde op het onderwerp "Theorie Whisky maken – Maischen (Quasi simpele uitleg)" – 6 maanden, 1 week geleden

    @tom182 calcium sulfaat verhoogt zuurtegraad dus ph gaat omlaag. Calcium carbonate verlaagt zuurtegraad en dus gaat ph waarde omhoog.  Voor maischen kun je kraan water gebruiken . Gemiddelde ph in Nederland zit rond de 7  .  Als je wel water…   Meer lezen»

  • Profielfoto van Robbert

    Robbert antwoordde op het onderwerp "HELP BIJ MIJN EERSTE AANSCHAF" – 6 maanden, 1 week geleden

    @ron64 hallo , welkom.  Voor schone alcohol gebruik je een kolom still  , voor volle smaken een alembiek ,  potstill , Alquitara   voor cognac een charantaise.   Whiskey een whiskey still  Veel dranken vragen verschillende soorten destilleer apparaten  . Er is…   Meer lezen»

  • Profielfoto van Robbert

    Robbert antwoordde op het onderwerp "Whiskey maken deel 1 beslag maken. + deel 2 het destilleren ( Videos )" – 6 maanden, 1 week geleden

    @rinus55 bij mij zit onderhuis een oude kelder waar vroeger de kolen en aardappelen in hebben gelegen. Altijd vrij constant in temperatuur en ook luchtvochtigheid.  Zelden komt temperatuur daar boven de 12 graden en  vriest er ook nooit. En luchtvochtigheid…   Meer lezen»

  • Profielfoto van Robbert

    Robbert antwoordde op het onderwerp "Whiskey maken deel 1 beslag maken. + deel 2 het destilleren ( Videos )" – 6 maanden, 1 week geleden

    @rinus55 het is niet goed zichtbaar op foto maar het  percentage is 42 % .  Dus 8 % verlies in ruim 4  jaar sinds het in vat is gekomen . Dat is met kleinere vaatjes vrij normaal.   Om deze reden…   Meer lezen»

  • Profielfoto van Murmillo

    Murmillo vind forumbericht "Enthousiast geworden" – leuk 6 maanden, 1 week geleden

  • Profielfoto van Robbert

    Robbert antwoordde op het onderwerp "Eerste stook van peated whisky – PPM" – 6 maanden, 1 week geleden

    @bcnx71 zit geschreven text in het filmpje wat het meeste wel verteld. Maar als je vragen hebt kun je die altijd stellen.

  • Profielfoto van Robbert

    Robbert antwoordde op het onderwerp "Whiskey maken deel 1 beslag maken. + deel 2 het destilleren ( Videos )" – 6 maanden, 1 week geleden

    @rinus55 ik geloof dat deze 50% was toen hij op vat kwam
     

  • Profielfoto van Robbert

    Robbert antwoordde op het onderwerp "Whiskey maken deel 1 beslag maken. + deel 2 het destilleren ( Videos )" – 6 maanden, 1 week geleden

    @rinus55   inderdaad beetje richting de talisker port ruighe nu op kamer temp is hij wat zwaarder in rook en minder sting  .  maar hijis  Rokerig , zilt , fruitig , scherpje als kruidnagel / peper , choco , vanilla ….   Meer lezen»

  • Profielfoto van Robbert

    Robbert antwoordde op het onderwerp "Enthousiast geworden" – 6 maanden, 1 week geleden

    @tom182 prima keuze. Ga je lang veel plezier van hebben.

  • Profielfoto van Robbert

    Robbert antwoordde op het onderwerp "Whiskey maken deel 1 beslag maken. + deel 2 het destilleren ( Videos )" – 6 maanden, 1 week geleden

    @theresa dat blijft voorlopig leeg tenzij jij het kunt gebruiken. Dan haal je het maar op . Is 10 liter vat.  Smaak is  . Rokerig , zilt , fruitig , scherpje als kruidnagel / peper , choco , vanile . …   Meer lezen»

  • Profielfoto van Robbert

    Robbert antwoordde op het onderwerp "Whiskey maken deel 1 beslag maken. + deel 2 het destilleren ( Videos )" – 6 maanden, 1 week geleden

    En poef fles.
     IMG_20241227_150332471_HDR.jpg

  • Profielfoto van Robbert

    Robbert antwoordde op het onderwerp "Whiskey maken deel 1 beslag maken. + deel 2 het destilleren ( Videos )" – 6 maanden, 1 week geleden

    Grote voorraad kruik.
     IMG_20241227_145854523.jpg

  • Profielfoto van Robbert

    Robbert antwoordde op het onderwerp "Whiskey maken deel 1 beslag maken. + deel 2 het destilleren ( Videos )" – 6 maanden, 1 week geleden

    Percentage na 4 j in  vat gelagerd te zijn is gezakt . dus nu maar op flessen gezet.
     IMG_20241227_145823043.jpg

  • Profielfoto van Robbert

    Robbert antwoordde op het onderwerp "Eerste stook van peated whisky – PPM" – 6 maanden, 1 week geleden

    @bcnx71 ik ben niet bekend met de mouten uit de winkel.  Ik maak zelf zware peated  smokey whiskey met mout uit eigen ” keuken” . Dus je zal moeten vragen bij de brouw winkels naar een hoog diastatisch mout   ….   Meer lezen»

  • Profielfoto van Robbert

    Robbert antwoordde op het onderwerp "Eerste stook van peated whisky – PPM" – 6 maanden, 2 weken geleden

    @bcnx71 ik heb even moeten nazien want ik kende die mout niet. ( Om hoge kwaliteit te krijgen mout ik altijd  zelf ) 
    Maar inderdaad die mout moet zowiezo een diastatische mout aan toegevoegd worden.  En daarna een volledig maischen toegepast 

  • Profielfoto van Robbert

    Robbert antwoordde op het onderwerp "Eerste stook van peated whisky – PPM" – 6 maanden, 2 weken geleden

    @bcnx71 50ppm is geen probleem als je de verhoudingen maar goed hebt. Meestal heef een dusdanig geeeste malt weinig of niets aan enzymatische werking waardoor je zetmeel niet of niet voldoende wordt omgezet tijdens het maischen en heb je daarnaast…   Meer lezen»

  • Profielfoto van Robbert

    Robbert antwoordde op het onderwerp "krijg geen destilaat uit stook ketel" – 6 maanden, 2 weken geleden

    @swabbertje als jou temperatuur op brug boven de 78,3 graden is en jou koel spiraal voldoende lang is en gekoeld is naar rond 20 graden zou jou ketel moeten werken.  Als in de ketel zelf temperatuur rondom de 90 graden…   Meer lezen»

  • Meer laden
Profielfoto Alquitara Profielfoto Bad Wolf

Registreer nu!

Wie is online?

Nieuwste topics

  • maboc

    Door maboc 14 uur geleden

  • Zelfbouw alquitara

    Door Bert1985 2 dagen geleden

  • Koolzuur toevoegen?

    Door Cass 5 dagen geleden

  • Cider brouwen: welke gist?

    Door brice3010 7 dagen geleden

  • Handleiding Meten = Weten set

    Door Stookforum 7 dagen geleden

©2025 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Lost your password?

Je gegevens vergeten?

Ik herinner mijn gegevens