-
tom182 antwoordde op het onderwerp "Aanschaf ALAMBIEK" – 5 dagen, 21 uren geleden
@alchemist al een oud topic, maar voor mij wel relevant op dit moment. als je 2 ruwstoken doet, heb je dan niet maar vulling voor een halve ketel? Als je stookbier 8% is en je na de ruwstook gemiddeld 32… Meer lezen»
-
tom182 antwoordde op het onderwerp "Ruudje stelt zich voor" – 2 weken, 1 dag geleden
@rareruudje welkom op het forum. Ben wel benieuwd wat je met die flesjes water doet met de foreshots erin.
-
tom182 antwoordde op het onderwerp "Gist zelf maken !" – 2 weken, 3 dagen geleden
Ook weer een fantastisch topic dit en zeker iets wat ik ook een keer wil gaan proberen. Ik probeer eerst de fermentatie en stookbasis een beetje onder de knie te krijgen anders zijn er wel erg veel variabelen in het… Meer lezen»
-
tom182 antwoordde op het onderwerp "Naloop" – 3 weken, 3 dagen geleden
@robbert wat een bedragen! Ben benieuwd wat die whisky dan kost…
-
tom182 antwoordde op het onderwerp "Naloop" – 3 weken, 3 dagen geleden
@rumo hahaha ja, die heb ik ook gezien. Echte sherry vaten komen eigenlijk nooit in omloop omdat voor goede sherry de vaten geen smaak meer af moeten geven. Ze worden dus heel lang gebruikt. Er is levendige handel in het… Meer lezen»
-
tom182 antwoordde op het onderwerp "L-Bogo stelt zich voor" – 3 weken, 4 dagen geleden
@l-bogo welkom. Het ligt er ook aan wat je precies wilt gaan maken. Ik heb zelf gekozen voor een koperen alambiek van 10 liter omdat ik whisky wilde gaan maken. Het ambachtelijke karakter en invloed die je kunt uitoefenen op… Meer lezen»
-
tom182 antwoordde op het onderwerp "Eerste keer whisky" – 3 weken, 5 dagen geleden
@robbert Interessant. Daar ga ik de volgende keren zeker rekening mee houden. Kwalitatief goede gist (voor het doel) en voldoende toevoegen! Bedankt voor de uitleg.
-
tom182 antwoordde op het onderwerp "Eerste keer whisky" – 3 weken, 6 dagen geleden
@robbert Bedankt! Op die droge gisten staat heel vaak zoiets als 5 a 10 gram per 10 liter wort, op deze ook. Maar ik lees her en der dat jouw richtlijn 3 a 4 gram per liter is. Wat 30… Meer lezen»
-
tom182 vind forumbericht "Eerste keer whisky" – leuk 3 weken, 6 dagen geleden
-
tom182 antwoordde op het onderwerp "Eerste keer whisky" – 4 weken geleden
@robbert Ik heb de SG waarde op maandag en op woensdag gemeten en beiden keren kwam daar ogenschijnlijk exact dezelfde waarde uit: 1.015 dus daaruit concludeerde ik dat er zo goed als niks gebeurt, maar misschien idd heel langzaam.Ik heb… Meer lezen»
-
tom182 antwoordde op het onderwerp "Eerste keer whisky" – 4 weken, 1 dag geleden
En hij ruikt verder gewoon prima, dus ik bedoel dan, kan ik hem het beste gewoon stoken nu, want een daling in SG van 50 komt ongeveer overeen met 6,75% of zou het nog zin hebben om de ph wat… Meer lezen»
-
tom182 antwoordde op het onderwerp "Eerste keer whisky" – 4 weken, 1 dag geleden
Ok, leuk intermezzo: de mash heeft staan gisten vanaf vrijdagavond en is eigenlijk maandag al gestopt (het is nu woensdag). Het weekend ging het waterslot als een gek, maandag niet meer.De SG is gedaald van 1.065 naar 1.015 (sinds maandag… Meer lezen»
-
tom182 vind forumbericht "Guus stelt zich voor" – leuk 1 maand geleden
-
tom182 antwoordde op het onderwerp "Guus stelt zich voor" – 1 maand geleden
@big-g leuk Guus, welkom op het forum. Hoe was het recept van de ‘father & son rum’?
-
tom182 antwoordde op het onderwerp "Sugarwash aanvullingen?" – 1 maand geleden
@big-g door te verhitten met citroenzuur naar 80 graden inverteert je de suiker. Suiker is een disacharide. Door te inverteren splits je de suiker (sucrose) in glucose + fructose. Dat maakt het beter vergistbaar.
-
tom182 antwoordde op het onderwerp "Eerste keer whisky" – 1 maand geleden
@robbert HCl is zoutzuur toch? Is dat, zelfs verdund, niet erg aggressief? Reageert dat niet rechtstreeks met het koper?
-
tom182 antwoordde op het onderwerp "Eerste keer whisky" – 1 maand geleden
Ik probeerde eigenlijk de foto’s direct in beeld te krijgen, maar dat was wat gehannes.
whisky.jpg -
tom182 posted a new topic "Eerste keer whisky" – 1 maand geleden
Gisteren voor de eerste keer een wort gemaakt om whisky te gaan stoken in een koperen alambiek.Gewoon gestart met een grote pan en 5 kg Pale ale gerstemout. 17 liter water toegevoegd en hetvolgende schema aangehouden:30 minuten op 55 graden… Meer lezen»
-
tom182 antwoordde op het onderwerp "Eerste gebruik allambiek" – 2 maanden geleden
Ik heb inderdaad een stukje teflontape op de schroefdraden gedaan en dat ging prima, was misschien niet eens nodig idd. Keteltje eerst met een sopje schoongemaakt en afgespoeld en gedroogd. Eerste rum die ik ermee gestookt heb, smaakt na een… Meer lezen»
-
tom182 antwoordde op het onderwerp "Eikensnippers vs. eikenvat, Hoeveelheden op basis van cijfers" – 2 maanden geleden
@robbert als de omgeving niet zo vochtig is, is het dan raadzaam om de katoenen prop wat te bevochtigen of heeft dat geen zin?
- Meer laden