-
Skoelie antwoordde op het onderwerp "Gist zelf maken !" – 3 maanden, 1 week geleden
@robbert De (geschrote?) mout eerst koken en dan het kooknat gebruiken?
Toch zeker niet de moutkorrels erin verwerken? -
Dreden86 vind forumbericht "Eerste keer whisky stoken" – leuk 3 maanden, 1 week geleden
-
Robbert antwoordde op het onderwerp "Gist zelf maken !" – 3 maanden, 1 week geleden
@skoelie lauw water , sinaasappelsap en wat mout , en dan met tarwebloem een deeg bol maken en op kamer temperatuur zetten.
-
Skoelie antwoordde op het onderwerp "Gist zelf maken !" – 3 maanden, 1 week geleden
Ik heb nog 200g gedroogde gist op basis van witte kool, karnemelk en magere yoghurt in de koelkast liggen, nu ca. 18 maanden oud, die ik wil gaan gebruiken als secundaire pitch voor mijn Highlands (Dalwhinnie) whisky. Hoe kan ik… Meer lezen»
-
Robbert antwoordde op het onderwerp "Eerste keer whisky stoken" – 3 maanden, 1 week geleden
@dreden86 er zijn meer dan 3600 gerenommeerde merken. Daarin zijn grote verscheidenheid aan smaken. Er zijn dus ook honderden verschillende recepten en methoden mogelijk. Ik heb diverser stijlen door de jaren heen gemaakt. Een paar staan hier wel beschreven en… Meer lezen»
-
Robbert antwoordde op het onderwerp "Honing mengen" – 3 maanden, 1 week geleden
@diederrick honing zit vol met ” vervuiling ” zoals pollen e.d. Wanneer je honing opwarmt tot ongeveer 45 graden dan is het mooi vloeibaar en kun je het door een kaasdoek vrij goed filteren. Wanneer je het daarna in een… Meer lezen»
-
SaenseOverhaal antwoordde op het onderwerp "Eerste keer whisky stoken" – 3 maanden, 1 week geleden
@dreden86 Robbert heeft een heel leuk verslag gemaakt van een whisky traject. Hierin legt hij alle stappen (naar mijn mening) duidelijk uit. Voor recepten is de zoekfunctie erg handig. Zowel robbert als alchemist hebben de nodige verslaglegging van hun bevindingen… Meer lezen»
-
Diederrick antwoordde op het onderwerp "Honing mengen" – 3 maanden, 1 week geleden
Goedemorgen @robbert, bij mijn ervaring levert het oplossen van honing in een waterig mengsel altijd een ‘cloudy’ resultaat op. Dat vind ik doorgaans niet zo mooi. Is deze methode daarvoor de oplossing? Of is er een andere truc die ervoor… Meer lezen»
-
Diederrick antwoordde op het onderwerp "Tijd/temperatuur" – 3 maanden, 1 week geleden
@robbert ik heb de condensor van de dome afgehaald en deze opnieuw gemonteerd, ditmaal met minder (!) teflontape rond de schroefdraad. En voilà de temperatuur/alc% van de damp is in overeenstemming met het alc% van het distillaat!ik denk zomaar dat… Meer lezen»
-
Skoelie antwoordde op het onderwerp "Sg stop na 14 dagen op 1040" – 3 maanden, 1 week geleden
@rumo Bedankt voor de toelichtingen. Ik vroeg ’t mij af doordat ik gewend was conform de toelichting op de verpakking van Fermentis om 1g gist per liter te gebruiken en, in overeenstemming met de informatie op het zakje DAP van… Meer lezen»
-
Dreden86 antwoordde op het onderwerp "Eerste keer whisky stoken" – 3 maanden, 1 week geleden
hoi @robbert, heb je links met recepten/methodes per stijl? Wij zouden graag onze eerste keer een whisky stoken en ik ben wat op zoek naar verschillende recepten voor het beslag, methodes…
bedankt alvast
grtn -
RuMo antwoordde op het onderwerp "Sg stop na 14 dagen op 1040" – 3 maanden, 1 week geleden
@robbert klopt, want te veel is ook weer niet goed, blauwe zeem of wat wat jij al niet meer aan kan geven kan is ook weer niet goed zijn.
-
Robbert antwoordde op het onderwerp "Sg stop na 14 dagen op 1040" – 3 maanden, 1 week geleden
@rumo bij mout inderdaad minder maar ook afhankelijk van aanwezige aminozuren. Bij knollen als b.v aardappelen iets meer en inderdaad bij suiker ook meer.
Ga je uit van 0,5 gr per liter zit je altijd goed. -
Robbert vind forumbericht "Deluxe Gin Tonic Botanicals" – leuk 3 maanden, 1 week geleden
-
RuMo antwoordde op het onderwerp "Deluxe Gin Tonic Botanicals" – 3 maanden, 1 week geleden
@opticase Leuk van de Lidl 😀 maar zal wel een roer recept zijn met wodka of 94% want distilleren mag natuurlijk niet 😉
-
RuMo antwoordde op het onderwerp "Sg stop na 14 dagen op 1040" – 3 maanden, 1 week geleden
@robbert ja dat klopt, bij de beschrijving staat niet bij welke ingrediënten je dit moet toepassen. Zal wel een bier brouw(graan) recept zijn, bij mout minder bij alleen suiker meer.
-
Robbert antwoordde op het onderwerp "Sg stop na 14 dagen op 1040" – 3 maanden, 1 week geleden
@rumo wanneer je fruit of granen vergist kun je lagere hoeveelheid aanhouden. Bij een product die voedingsarm is hoger .
Gemiddelde kom je uit op 0,5 gr per liter. In algemeen gebruik. -
RuMo antwoordde op het onderwerp "Sg stop na 14 dagen op 1040" – 3 maanden, 1 week geleden
@skoelie wat de beschrijving aangeef, bij dat van mij staat ; dosering 3-6g/ 10 l most.
-
RuMo antwoordde op het onderwerp "Waarom zijn sommige whisky’s zo duur en schaars?" – 3 maanden, 1 week geleden
@opticase over het algemeen gaat het nergens over, je heb rotzooi en goed spul. En waarom is het goed? Als je de hele productie proces kan verantwoorden als “goed” heb je een kwaliteit product. Maar als dat product schaars of… Meer lezen»
-
Robbert antwoordde op het onderwerp "Paradijszaad in Gin" – 3 maanden, 1 week geleden
@opticase zaden moet je inderdaad kneuzen om de etherische oliën en foezels vrij te krijgen
- Meer laden