Goede avond
was op zoek naar een recept voor honing rum ( Ron Miel) iemand die hier een recept voor heeft ?
harry
Hoi Harry,
Ik ben eigenlijk niet bekend met deze drank en internet helpt me ook maar deels verder. Wat ik denk dat van belang is voor je vraag is of je plan bent om ook de rum zelf te maken die ervoor nodig is. Het lijkt erop dat een rum gebruikt wordt die een stevige vanille invloed van het hout heeft gekregen, dus je zit dan aan Amerikaans eiken te denken, eventueel gebrand.
Honingrum is een likeur gemaakt van rum. Er zijn dan ook bijna oneindig veel mogelijkheden om zo'n soort drank te maken. De basis is in principe gewoon een rum. Zoals Alchemist ook al aan geeft wordt hier vaak wel een rum gebruikt met veel invloeden van eikenhout om er die vanilietonen aan te geven. Op het forum is al veel te vinden over rum maken, mijn tip zou dan ook zijn om deze even door te lezen om te kijken wat voor soort smaken je in je likeur wil hebben uiteindelijk. Normaliter wordt hier een zachte rum voor gebruikt dus je mag best wat rietsuiker toevoegen in je basis samen met rietsuikermelasse. Mooiste zou zijn om deze dan een flinke tijd op een eikenhouten vat te leggen zodat je echt een mooie zachte rum krijgt met dat vaniliekarakter. Maar er zijn zoals ik net al zei veel topics over rum maken waar het veel beter beschreven is dan ik je zou kunnen doen. Van deze rum maak je vervolgens een likeur beetje vergelijkbaar alsof je een honingwhisky maakt. Een Ron Miel heeft volgens de regel minstens 2% honing in het eindproduct zitten maar dit moet je maar volledig naar eigen smaak doen. Ook kun je dit aanvullen met een gedeelte suikerwater en om het mondgevoel te verbeteren en je drank een beetje stroperiger te maken zou ik ook wat glyserine toevoegen. Hierbij zou ik voor glyserine een max aanhouden van 5%. Maar met alles kun je een beetje spelen naar eigen smaak. Een Ron Miel heeft dan ook vaak een alcoholpersentage van 20-30%. Maar het leuken aan het zelf maken is dat je ook volledig zelf mag bepalen hoe je drankje uiteindelijk moet zijn. Kortom het is vooral een kwestie van proeven en proberen. Succes! Laat maar weten wat je uiteindelijk als recept hebt gebruikt, ik ben wel benieuwd want om eerlijk te zijn heb ik nog nooit een Ron Miel gemaakt
Buchee beschrijft in zijn boek uit 1796 al een honing rum als pure melasses gekookt met een evendeel honing . Waarbij Honig gebruikt word van o.a. pruimen en cherimoya . Na vergisten gestookt op potstill en hierna opgeslagen als high wine tot 2 j op franse eiken wijn vaten .waarna tot handwarm verwarmt en water en 1/40 deel honing van gelijke warmte gemengt en kaneel toegevoegd .
Hierna op glazen kruiken opgeslagen .
Misschien doe ik iets helemaal fout maar na mijn proef gisteren ben ik erg teleurgesteld. Allereerst moet ik wel zeggen dat 2 zakken echt perfect zijn voor de t500, had wel een beetje over maar niet veel. Maar ik kwam ondanks ik mijn temperatuur perfect rond de 55 graden hield met maximaal 1 graden afwijking maar tot 65%. Ik na een tijdje ook nog gaan proberen te spelen met een vermogensregelaar om het vermogen te halveren maar ook dit bracht mij niet de gehoopte resultaten.