Meldingen
Alles wissen

Mais verwerken

Pagina 7 / 9

Berichten: 0
(@Anoniem)
Deelgenomen: 1 seconde geleden

Staat mooi te vergisten en ruikt lekker.?denk dat ik deze week nog een vat vul als ik tijd heb.

Beantwoorden
Berichten: 99
(@tomas)
Trusted Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Het graan en mout verhaal moet ik me nog eens heel goed in verdiepen hoe dat allemaal zit. Morgen de ketel boenen met citroenzuur, daarna schoonmaak run en dan gaan met die banaan!

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 9958
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Tweede stook voor de Bourbon .

( de vergisting op Mangrove Jack is nog steeds bezig )

Beantwoorden
Murmillo
Berichten: 2690
Admin
(@murmillo)
Famed Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Ik wilde je net vragen of je me een foto wil sturen als je as zaterdag gaat stoken. Thnx. Hoe heten die verwarmers onder je 2de ketel? En is die bodem ingeklopt of vlak?

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 9958
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

1 pits elektrisch kookplaatje .
Bodem is niet geheel vlak .
Maar is moest alleen even de voorverwarmde inhoud beetje op temperatuur zodat de damp niet neersloeg in begin .
Eenmaal opgang ging stekker eruit.
(secundair is niet als thumper maar drystill voor rook eiken )

Beantwoorden
Murmillo
Berichten: 2690
Admin
(@murmillo)
Famed Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Dus een leeg vat van 10 liter zwetende blokjes eiken?

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 9958
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Nou dat is simpel gezegd ongeveer .
Alleen blokjes is te krap gedacht .
warm puimsteen , grof schaafsel en geroosterde eiken blokjes .
De damp moet er wel door heen kunnen trekken . zonder dat het verstilt of de damp tegenhoudt .

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 9958
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Verstikken krijg je druk opbouw ! .
je kunt ook niet zo eiken gebruiken .
Het moet ingewaterde eiken zijn anders is de smaak verpest . te tanig .
Deze old school manier Krijg je effect van vat lagering gelijk mee op subtielere wijze .
en je hoeft minder lang te rijpen .
Wanneer goed verloop krijgt de drank al een goud achtige glans mee .
Wat erg belangrijk is dat je hoofdketel een goede temperatuur heeft zodat de damp niet te snel maar ook niet te veel verzadigd bij passeren droge ketel .
Verstandig is wanneer je deze methode voor eerst doet dan niet gelijk je hele batch gaat overhalen.
maar eerst even balans gaat vinden .( oefenen )
Als je op vat lagert of snippers in je drank trekt kun je per dag / week kijken hoe kleur en aroma is en daarop langer of korter laten staan .
Wat hieruit komt is vrij definitief .
Te harde smaken zijn definitief of je moet gaan blenden met alcohol maar dan mis he juist wat je eigenlijk wil bereiken met deze manier van Bourbon ( of whiskey ) maken .
( tot nu toe is hij voortreffelijk . maar ik ben nog wel 2 uurtjes zoet hier ??)

Beantwoorden
Murmillo
Berichten: 2690
Admin
(@murmillo)
Famed Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Dank wederom voor je heldere uitleg. Ik neem zoals altijd je adviezen serieus. En zal beginnen met de bourbon en eerst wel snippers gebruiken en daarna deze techniek toepassen wanneer we zijn bij gepraat. Heb nog een hele weg te gaan.

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 9958
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Even een update . Hierboven staat een " project " betreft vergisting van mais / mout . waarvan ik deel vergiste op een eigen gemaakt gist en een deel op Mangrove Jack .
Het deel op eigen gemaakte gist is allang voorbij en verwerkt tot een bourbon ( nog niet rijp maar zeer goed en zachtzoet van smaak al )
De mangrove jack gist had langer nodig .

Helaas moet ik melden dat het deel op mangrove jack wat identiek was aan de andere vergisting te lang heeft geduurd en nu als gevolg een irritante zware acetaat Geur heeft ontwikkeld .
Wil niet zeggen dat het als verloren beschouwd is door mij . .Ik zal voor het distileren nu moeten corrigeren .
Extra werk waar ik niet op had zitten wachten .
Zucht ?

Ik had het ook niet verwacht omdat ik op andere vergistingen met de Mangrove toch ook goede resultaten had .

conclusie toch zelf gist blijven maken en gebruiken .

Beantwoorden
Murmillo
Berichten: 2690
Admin
(@murmillo)
Famed Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Goeie update. Voor mij persoonlijk een later doel maar dat komt. Ben Wel benieuwd naar het corrigerende verhaal je gaat doen. Word vast vervolgd.

Beantwoorden
Berichten: 0
(@Anoniem)
Deelgenomen: 1 seconde geleden

Heb vandaag de mais gestookt,ketel met 75-80 ltr gevuld,de opbrengst 17 ltr van 40% en 1.5 van 30% die gaat morgen bij de volgende stook,ik heb de drank op gerookt eiken en dark rost in de zon gezet,heeft nu al een mooie kleur,heb er ook gebruikte snippers van de druiven bij gedaan,

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 9958
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Kleine aanvulling op update van gisteravond .
De sterk naar acetaat geurende doorgeslagen stookwijn gisteravond gelijk aangepakt .
Alkalisch water zuurstof arm toegevoegd .
Nog wat uit scheikunde door en
Nu 25 uur later zo goed als alles onder
controle en stookwijn weer goed van geur .
Nu 5 dagen wachten dan afstoken ..
Misschien nog wat bijdruppen voor de stook om toch nog wat esters bij te sturen .
Reden van doorslaan van gisting en dus zuur vorming waaruit dus ook verestering /
acetaat vorming komt in dit geval is niet zo zeer te wijten aan merk gist .
De periode van vergisten is erg lang geweest .
De gist heb ik volgens voorschrift
toegepast .
( ik ging uit van standaarden i.v.m. vergelijking tussen gisten )
Ik denk dat wanneer ik een higher pitch
dan voorgeschreven op het maïs mout beslag had toegepast de vergisting wel goed had verlopen.
maar daarvoor waren ook de gisten naast elkaar gezet .
eind resultaat op smaak na distillatie weten we binnenkort .

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 9958
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Uiteindelijk een oordeel betreft Mais / mout vergisting vergelijking met een door mijzelf gemaakt gist en de mangrove Jack.
Nu paar weken later is toch een vrij duidelijk verschil merkbaar .
Allereerst betreft het vergisten zelfs .
Het eigen gemaakte gist was sneller klaar dan de Mangrove Jack .
Alcohol opbrengst in percentage van de Eigen gist was+/- 13,5 % van de Mangrove Jack .11%
Doordat de Mangrove Jack langer nodig had was er tijdens vergisting een iets te hoge acetaat vorming geweest die ik moest corrigeren .
Distileren van beiden was identiek
De voorloop bij de Mangrove was noodzakelijk ruimer dan van de eigen gist.
In naloop was verhouding nagenoeg gelijk .
Uiteindelijk qua smaak karakter de op Mangrove jack vergiste drank is wat scherp aards van smaak maar geen vervelende nasmaak . De op eigen gemaakte gist is wat zachter en graniger beetje vollere smaak met ook een prettige afdronk .
. ( het moet nog verder rijpen )
Kortom De Mangrove Jack west Coast is wat nukkiger maar blijf ik toch aanbevelen voor mensen die een gist keuze maken in de commerciële producten .
Maar de ambachtelijke verse ( zelf gemaakte ) gist blijft toch het mooiste resultaat geven .

Beantwoorden
Murmillo
Berichten: 2690
Admin
(@murmillo)
Famed Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Ik wil je nog even zeggen op het forum, dit een heel leerzaam topic is. Ik heb naast ons persoonlijk contact hier veel van geleerd. Ik ben toch wel een beetje om. Heb je binnenkort nog een beetje tijd voor lesje koperwerk en uitleg omtrent gist?

Beantwoorden
Pagina 7 / 9
Deel:

©2024 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?