Meldingen
Alles wissen

Hoe jenever maken

Pagina 3 / 5

Berichten: 12
(@vulpes)
Active Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Ik zag vorige week trouwens op TV dat jenever stokers tincturen gebruiken. Zij zetten dus een flinke hoeveelheid van één kruid in een fles met alcohol en hebben zo diverse flessen van verschillende kruiden staan. Dan mengen ze deze tincturen om vervolgens bij een destillaat te voegen.
Maar ik denk dat voor ons amateurs een stapje te ver is?

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 9966
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Tincturen en essences maken is niet moeilijk maar is het zinvol om te doen ?
Dat is meer voor snel grote hoeveelheden te produceren uit blanke alcohol .
Het maken van beslag voor dranken als Jenever , vodka , gin is snel klaar . Vergisting is simpel en het distilleren van dergelijke dranken gaat vlot en kan elke beginner .
Een extra handeling als tinctuur of essences maken kost tijd maar je wint niets in kwaliteit .

Beantwoorden
Berichten: 12
(@vulpes)
Active Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Het kost zeker extra tijd.
Maar zou je met tinctuur of essences niet beter kunnen doseren? Zeker als je kleinere hoeveelheden jenever wilt maken.
Stel dat je een sterke tincturen maakt, dan hoef je daarvan maar een klein deel te gebruiken. Bij jouw volgende batch kan je dan jouw tinctuur mix uit exact dezelfde potjes nemen en zo het effect van kleine aanpassingen beter beproeven.
Waarschijnlijk zeg jij maar dat kan ook gewoon met "droge kruiden".
Droge kruiden is ook wat ik voorlopig ga gebruiken.

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 9966
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

wanneer je droge kruiden in juiste verhoudingen in een koffiefilter zakje doet of soort theezakjes maakt kun je met deze altijd heel nauwkeurig identiek product maken . ook kun je een kruiden mandje of kruidenbol kopen bij kookwinkel .
Het maken van extracten en tincturen kun je ook doen en is vrij simpel.
Je kunt macereren of nog beter percoleren van de kruiden .
Of distileren op hoog alcohol.
oliën komen beter vrij door warmte of persen uit kruiden .
Wanneer je een alcohol met sterk extractie hebt kun je de alcohol deels uitdampen waardoor je een dikker sterker concentraat krijgt .
Het beste resultaat krijg je bij het maken van extracten of essences is wanneer je de te gebruiken alcohol eerst geheel watervrij maakt .
alcohol drogen doe je met watervrij kopersulfaat .
Veel dranken worden op grote schaal tegenwoordig gemaakt op basis van essences en extracten en op kleur gemaakt kunstmatig met ook kleur extracten .
Vaak wordt er een stabilisator of katalysator ook toegevoegd om smaken beter te " huwen " aan de alcohol .
Voordeel is je kunt simpel alcohol uit suiker gebruiken en je bent snel klaar . nadeel is dat de karakters van alcohol uit andere fermentaties niet aanwezig is .
Het " huwen " van smaken uit extracten aan een suikeralcohol kan daarom minder volle en brede smaken opleveren dan Wanneer je een drank geheel van basis maakt .

Er zijn kruiden ,zaden , bloemen , vruchten , wortels die gedroogd goed te verwerken zijn maar ook die beter zijn bij vers gebruik .
Ook zijn er oliehoudende producten die je beter kunt persen bij hogere temperaturen en deze direct meestoken om zoveel mogelijk aroma af te laten geven . Ook kun je deze geperste of gestampte producten op voorverwarmde alcohol (65 gr ) via secondair vat mee stoken waardoor er meer aroma vrijkomt wanneer de nog warme alcohol damp passeert .

Gebruiken van essences , tincturen , extracten kan een goede drank leveren .
Je kunt deze ook synthetisch verouderen
en looizure hout extracten tievoegen .
Wanneer de smaak volstaat
krijg je Makkelijk en en snel een grote hoeveelheid en voorraad op de plank .

Persoonlijk vind ik dat hiermee kwaliteit en finesse in de likeur lager is dan ambachtelijk gemaakte dranken.
En het leuke van de vaardigheid en ambacht ontbreekt

Essences en extracten zijn ook in grote verscheidenheid gewoon te koop en van een algemene goede kwaliteit.
Deze zijn in principe voordeliger dan zelf kruiden te kopen verzamelen en de tijd nodig om de essences te maken .

alcohol - essence - suiker - water even mengen en roeren en klaar . visite kan komen .

Beantwoorden
Berichten: 44
(@witteke)
Eminent Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Graanjenever als basis. Lees dat je mout (+ granen) zou moeten verwerken tot een "moutwijn". Heel het proces van mouten, maischen is voor een kleine hobbyist niet te doen. Heb op een bepaalde website gezien dat er moutextract verkocht wordt. Iemand ondervinding hiermee? Kan dit moutextract aangelengd worden, granen toegevoegd en dan vergist worden? Zo ja, welke verhoudingen, welke gist? Misschien wel een moeilijk onderwerp want heb hierover nog niet echt informatie gevonden.

Beantwoorden
munckerik
Berichten: 5137
(@munckerik)
Lid
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Mouten is niet makkelijk om te doen maar niet onmogelijk. Gelukkig zijn daar mouterijen voor die dat vakkundig kunnen doen. 

Maischen is simpel en heel goed te doen. Bijna alle hobbybrouwers doen dat.

Je kunt moutextract (vloeibaar of poeder) kiezen, de keuze is wel wat beperkter dan gewoon bij de gewone mouten. Volgens mij is het allemaal gerstemout (maar zeker weet ik dat niet). Voeg je graan (=ongemout) toe dan moet je ook dit weer maischen zodat je net zo goed voor mout kunt gaan.

Als gist zou je gingist of wodkagist kunnen kiezen. 

Beantwoorden
Berichten: 1677
(@wiliam)
Noble Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Om te beginnen, mout is ontkiemd en daarna gedroogd graan. Dit koop je al gemout dus, maischen is gewoon onder een bepaalde temperatuur, met water , de suikers en smaken vrij maken, om nadien te kunnen vergisten. Moutextract moet je eerst 10 minuten koken, en je weet vaak niet exact wat er in zit. Als gistopkweek is moutextract een goed product. Maar om er mee te gaan drank stoken, daar zet ik mijn twijfels bij. Voor gistopkweek, heb je namelijk een goede voedingsbodem voor gist nodig, smaak is daarbij ondergeschikt. Maar als je het graag probeert, we lezen graag je verslag.

Groot gedeelte van de commerciële "jenever" bocht wordt van gewoon puur alcohol gemaakt. Gin evenzo dezelfde troep. Als je er de tijd in wil steken, krijg je een godendrank. "Maar": vermaal 5 kilo graan , donder dit in water van 80°C, laat rustig afkoelen. Bij 30°C , je verkozen gist erbij, en vergisten. Daarna 2 keer overhalen en je hebt, na macereren met Jeneverbes, , het bekende engeltje dat over je tong ......  Doe je het volgens de kunst van het vak, vergeet het engeltje, dan ga je geheid zweven van trots, jou drank wil je met dat engelen gezeik zelfs niet vergelijken . Als je er de tijd en het geduld niet insteekt, of de goedkope weg wil volgen, drink je "bocht" in plaats van "booze".  Overigens als je alles bio koopt, dan help je niet alleen het milieu, maar krijg je ook pure kwaliteit. Bezuinig nooit op kwaliteit van je grondstoffen.

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 9966
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

mooie van jenever is dat het samen met whiskey , wodka en gin wel het simpelste is om te maken betreft sterke dranken en leuke oefening in maischen .
Mout extracten vloeibaar en poeder zijn in nederland wat beperkt te verkrijgen .
Uit Engeland kun je ze in gerst , rogge en tarwe meenemen . bestellen en opsturen is krankzinnig duur .
zelf mouten is leuk maar vergt veel tijd .
Terwijl je hier goede mouten een granen kunt verkrijgen . ( zie / vraag muckerik )
Betreft jenever omdat er zoveel verscheidenheid is kun je zelf makkelijk kiezen wat je voor basis kunt gebruiken . wil je een enkele graan gebruiken of meerdere ?
wanneer je diastatisch gerste of roggemout neemt kun je daar verschillende granen aan toevoegen en maischen .
na maischen met een neutraal gist als bakkers gist vergisten na vergisten 3 x overhalen .
bij 3e overhaal gebruik je een korfje of zakje in kolom met minimaal gekneusde jeneverbessen .
Er zijn diverse recepten verder hier te vinden . van een professionele of een toch ook heerlijke huis tuin en keuken jenever ..

Beantwoorden
Berichten: 44
(@witteke)
Eminent Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Allemaal vriendelijk bedankt, zal een keuze moeten maken en zien wat voor mij tot de mogelijkheden behoort. Misschien wel proberen met mout en evt een graansoort toevoegen (moet deze dan gemalen of geplet worden worden?) En welke verhoudingen voor een wash (25 liter-emmer)?

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 9966
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Voor 25 liter kom je op ongeveer 6 kilo .
Denk b.v. aan 2 kilo geschoot diastatisch gerste mout en 4 kilo rogge geschroot . of 2 k gerst ,2 k Rogge , 2k tarwe

Beantwoorden
Berichten: 44
(@witteke)
Eminent Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Robbert, moet na het vergisten ook geklaard worden? Zo ja welk klaringsmiddel is dan aan te raden, of gewoon natuurlijk laten klaren?

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 9966
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Nee klaren hoeft niet . tenzij je een ketel hebt die gauw aanbrand . of dat je bier brouwt .
Bij een normaal verlopen vergisting ligt de gist restanten aan eind van vergisten al op de boden . Dus wanneer vergisting voorbij is kun je gewoon de stookwijn afhevelen .
en blijft het bodemlaagje gist achter .

Beantwoorden
Berichten: 44
(@witteke)
Eminent Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Het maischen is me niet gelukt... Een te kleine ketel (denk ik) en het brandde aan op de bodem niettegenstaande het constant roeren. Heb nu een vloeibaar moutextract opgelost om bijmijn suikerwash te voegen. Op de verpakking staat: "Hooggeconcentreerd (80 %) vloeibaar, ongehopt extract van gerstemout. Voor "extract"-brouwen en mini-maisch-methode. Kan ook als vervanger voor mout gebruikt worden (gebruik 75 % van de vermelde hoeveelheid) of als vervanger van suiker (vervang 50 - 100 % van de suiker door 125 % moutextract). EBC 10."

In principe gebruik ik 8 kg suiker voor 25 liter. Ik versta echter niet goed de kwestie van het vervangen van suiker door 125% moutextract. Kan er mij iemand vertellen hoeveel suiker ik nu moet gebruiken? Ik gebruike 1,5 kg moutextract en zoals hogervermeld hooggeconcentreerd (80%)

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 9966
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

jenever en gin maak je uitsluitend van granen en mouten .
de extracten hebben door leverancier opgegeven suiker gehaltes .
Een mash voor een jenever heeft een SG van 1060 .

( 8 kilo suiker op 25 liter is de moderne manier om liters te produceren kwaliteit zal minder tot dubieus zijn .
In laboratorium condities van producenten worden testen gedaan waar Máxima's worden bepaald met hun commerciële product . In normale condities haal je die waardes niet . Gebruik nooit meer dan 6 kilo suiker op 25 liter als je voor smaak en kwaliteit gaat ! )

Beantwoorden
Berichten: 21
(@koolmees)
Eminent Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Vraag aan Robbert is de ROGGE en tarwe ook gemoeid of alleen geschroot

Beantwoorden
Pagina 3 / 5
Deel:

©2024 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?