Meldingen
Alles wissen

Het kleine vaatjes topic

Pagina 3 / 3

Robbie
Berichten: 422
(@rvdh)
Honorable Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Zo mannen, hier ben ik blij mee.  Had ik deze leidraad maar iets eerder...haha.  @robbert en ik hebben een hoop priveverkeer gehad over mn 10L eikenvaatje....bleek er een soort kit in het vat te zitten.   10L druivenrakija weggemikt.  Geloof me, dat was een aardige klap. Ik probeer nu eerst weer op de rit te komen met een vodka en daarna ga ik eindelijk voor de whisky. Recept 4 lijkt me een hele mooie!

Beantwoorden
1 Beantwoorden
Alchemist
(@alchemist)
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Famed Member
Berichten: 3166

@rvdh dat is jammer om te horen. 

 

De 2e batch vergisting is gisteren ingezet, beetje druk gehad de afgelopen weken helaas. Het waterslot bubbelt er vrolijk op los nu.

Beantwoorden
Alchemist
Berichten: 3166
Topic starter
(@alchemist)
Famed Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

De laatste overhaal is bezig van de whisky, morgen wordt het vaatje leeggelaten van de aanwezige sherry en dan wordt het gevuld. Op de heetste dag van het jaar (tot nu toe) heb ik met 35 graden nog een destilleerketel op het gas aan binnen, ik lijk wel niet goed snik.

 

Ik heb het plan opgevat om het vaatje elders in een kelder op te slaan voorlopig, de temperatuur en luchtvochtigheid bij mij binnen gaat niet werken en ik vermoed dan ook veel te veel verlies te hebben. 

 

Wordt vervolgd.

Beantwoorden
1 Beantwoorden
 RuMo
(@rumo)
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Noble Member
Berichten: 1835

@alchemist , niet goed snik, nee toewijding heet dat. In de huiskamer staat het vaatje leuk maar dat is niet de beste plek.

Beantwoorden
Alchemist
Berichten: 3166
Topic starter
(@alchemist)
Famed Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Afgelopen maandag was het drie maanden geleden dat het vaatje voor de eerste keer gevuld was, dus was het hoog tijd om de drank eruit te halen. Na het filteren bleef er 4,2 liter van 40% over en de geur was echt vol, stevig sherry en chocolade. Het rijpen in een vaatje doet toch meer dan ik van te voren wilde toegeven.

 

Ondertussen hebben een aantal collega's al geproefd ervan en eentje stuurde onderstaande foto terug, vlak voordat hij met een kameraad ging proeven. Heren waren onder de indruk en ook het eigen aparte karakter werd opgemerkt.

 

Het wordt nu tijd voor de tweede vulling, had zondag gepland voor het brouwen maar vanwege het werk komt daar een kink in de kabel. Zo snel mogelijk in ieder geval.

1663948967-IMG-20220923-WA0000.jpg
Beantwoorden
3 Reacties
(@drankdier)
Deelgenomen: 2 jaar geleden

Estimable Member
Berichten: 134

@alchemist ziet er netjes uit zo.

Wil voor mijn volgende batch rum denk ik ook een vaatje proberen. Dit ziende motiveert me wel.

Waar haal jij trouwens die nette etiketten vandaan?

Beantwoorden
Alchemist
(@alchemist)
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Famed Member
Berichten: 3166

@drankdier Brother Label Printer en Powerpoint. Het zijn standaard lettertypes dus zo te maken.

 

Die wat ik gekocht heb met geschikt voor zwart en rood is niet de moeite waard, het rode printen werkt voor geen meter (kwaliteit holt achteruit) dus heb nu alleen zwart witte label rollen. 

 

Zo'n printertje is wel handig om snel labels te kunnen maken.

Beantwoorden
(@drankdier)
Deelgenomen: 2 jaar geleden

Estimable Member
Berichten: 134

@alchemist Thanks, de zwart wit versie heb ik meteen gekocht en resultaat is prima. Leuk dat je zo voor elke kleine batch die je maakt toch even een labeltje kan printen. Staat toch wat leuker in de kast dan al die met stift beschreven flessen

Beantwoorden
Lemmy
Berichten: 92
(@lemmy)
Estimable Member
Deelgenomen: 2 jaar geleden

Is de sigaar ook van eigen tabak gemaakt Alchemist? Heb nog wel wat zaden van de Nicotiana Rustica.

 

Maar nog even een vraag over houten vaten. In de tijd van Horix en Bavink Entrup moest de gestookte drank ook rijpen. Vaak op hout , minder in glas of keramiek, dat zal de smaak zeker beïnvloeden. Dus zullen al die oude recepten anders smaken dan die door ons nagemaakt. Hoeveel is de invloed van hout op de oude recepten van toen?

Beantwoorden
2 Reacties
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 9954

@lemmy hout in oude recepten is even zo belangrijk als bij moderne traditioneel gemaakte dranken als whiskey, brandy , cognac,wijnen enz.

Hout keuze en voorbereiding is belangrijk evenals is het nieuw hout of al eerder gebruikt.

Wat tegenwoordig vaak vergeten wordt is dat drank moet ademen . Een vat is poreus en ademt altijd waardoor ook oxidatie proces aanwezig is  . Dat zorgt voor een goede rijping en fout stoffen kunnen ontsnappen waardoor de smaken mooier vormen.

Het opsluiten van drank in een fles en daar Hout of snippers in betekent dat stoffen die normaal door ademen verdwijnen kunnen in glas of kunstof blijven hangen en gaan binden weer min de alcohol wat ten koste gaat van natuurlijke smaakvorming.

Ook een fles kun je het best in de eerste maanden afsluiten met een ademende stop.

Beantwoorden
Alchemist
(@alchemist)
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Famed Member
Berichten: 3166

@lemmy Beetje laat maar nee de sigaar was gekocht door de collega, hij had zich met een kameraad uitgebreid de tijd genomen om te proeven met een sigaar erbij.

 

Robbert geeft al duidelijk aan wat de invloed van hout is op de smaak, als we recepten gaan namaken van een 100 jaar of langer geleden lopen we tegen meerdere dingen aan die een verschil in smaak zullen opleveren. In verslagen van die tijd, bijvoorbeeld van Masatake Taketsuru (uit 1920) of Monzert's Practical Distiller (uit 1889) en nog meer voorbeelden, zal de oplettende lezer zien dat veel aspecten van het productieproces minder onder controle waren dan tegenwoordig. Het type graan (lees veredeling voor meer geschikte verhouding zetmeel versus eiwitten), het mouten (toentertijd waren instructies zoals zet het onder water totdat het begint te rieken voordat het water ververst werd), het maischen tot op zekere hoogte, de gebruikte gist etc. Dit zorgt ervoor dat smaken zich anders ontwikkelen tijdens het proces, lagere opbrengst wat bijvoorbeeld dingen in het leven geroepen heeft als de zuurmaisch methode etc. Maar ook iets wat vergeten wordt is dat er vaker alleen gedestilleerd mocht worden wanneer iemand van de douane (excise man) aanwezig was, als gevolg werden vaak kortere fermentatietijden aangehouden.

 

Een whisky, rum, cognac etc. is meer dan alleen de gebruikte granen / melasse / fruit, de manier van verwerken, type water voor mouten / maischen / soms zelfs aanlengen, type gist, (on)bewust wilde gist of bacterien die mee gaan spelen, hoe vaak de vaten gebruikt zijn, oorsprong en drank die er voorin hebben gezeten maakt een hoop uit. Het hout alleen legt een zeer sterk accent op de drank die eruit komt.

Beantwoorden
rummy dummy
Berichten: 90
(@rummy-dummy)
Estimable Member
Deelgenomen: 2 jaar geleden

Goedendag allemaal, misschien is dit niet de juiste topic hiervoor maar het heeft wel te maken met houten vaatjes. De volgende stap is gezet en ik heb een klein frans eiken houten vaatje aangeschaft welke van binnen licht gebrand is. Al meerdere dingen zijn gewijd aan het rijpen op vaten maar een duidelijk en helder getal van een alchohol percentage zag ik niet. Wel werd aangegeven dat als je voor smaak gaat je beter een lager promilage kan gebruiken.

Nu wil ik rum voor minimaal 1 jaar laten rijpen in een klein vat wat sneller werkt dan bij een groot vat omdat het contact dan directer is tussen de rum en het hout. Uiteindelijk wil ik eindigen zo rond de 40-45% met welke sterkte moet ik dan beginnen, wat is je verlies in de loop der tijd? Gelezen heb ik dat 60-62% ideaal is want daarboven krijg je scherpere tonen mee...

Beantwoorden
3 Reacties
(@pikketanus)
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Prominent Member
Berichten: 818

@rummy-dummy op voorhand al verlangen om iets 1 jaar op een vat te zetten is iets te voorbarig, je loopt iets voor op de praktijk... je hebt het over een nieuw klein vat. Ik heb er ook een aantal, en als ik kijk naar de rijping is dat bij elk vat ietsjes anders. Soms moest ik er iets na 2 maanden al uithalen, andere keren 1 jaar (maar dit is dat wel voorbehandeld). Percentage maakt ook uit hoelang iets kan zitten, dat heeft ook met looizuur te maken. Kort gezegt, lager percentage houdt je wat zoetere tonen over, bij hoger percentage krijg je sneller een 'droge' drank.

Het is altijd nodig om tussentijds te checken, want eens een drank echt te bitter wordt van het rijpen, krijg je dat nauwelijks ongedaan. Verder rijpen kan altijd, maar andersom niet. Een klein bittertje is niet zo'n punt, je lengt waarschijnlijk met wat water aan tot drinksterkte en na een tijdje oxidatie trekt dat bittertje er wel uit. Maar te veel gaat erg lastig weg. Ook aanlengen met een ongerijpte drank helpt daar helaas niet bij...

Een nieuw vat heeft nog vrij veel looizuur en dat kun je wat weg krijgen met boven in dit topic genoemde methodes, zodat je een drank langer op het vat kan leggen. Maar keep in mind dat elk vat uniek is en anders rijpt. Je moet dus de 'persoonlijkheid' van het vat wat leren kennen.

Beantwoorden
(@pikketanus)
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Prominent Member
Berichten: 818

(Een rum leg ik prefereerbaar op 50-55%, 60 vind ik zelf al snel wat droog worden)

Verlies aan agels share/engelen deel zou in goede omgeving rond de 10% zitten. Hoe percentage daalt is ook afhankelijk vd omgeving, met name temperatuur en luchtvochtigheid spelen daarin een rol. In texas gaat een drank met 50% er in en komt er na 2 jaar uit met 55%... schotland heeft ander klimaat en daar gaat met 60+ op vat en komt er na jaren weer uit rond de 55-57. Er is dus niet echt eenduidig amdwoord te geven 🙃 

Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 9954

@rummy-dummy hangt af van kwaliteit vat en hoe het is voorbereid .

Het zogenaamde angel en devil share is afhankelijk van dikte rn ook wijze van opslag 

Als je vat opslag goed is betreft temperatuur en luchtvochtigheid kun je ook langdurend lageren . Lucht vochtigheid van 70-75 % en constante temperatuur van 11 tot 12 graden.

Goed gelagerd en hoog kwaliteit vat betekent ook dat je percentage lager kan zijn omdat je minder verlies zal hebben .

Lageren tussen 48 en 62 % is mogelijk.

Beantwoorden
RummyDummy
Berichten: 82
(@rummy)
Estimable Member
Deelgenomen: 2 jaar geleden

Pikketanus goed dat je me erop wijst dat er mogelijk eerst looizuur moet worden verwijderd, nu begrijp ik dat calciumcarbonaat een tussenproduct is bij de bereiding van krijt maar ook helpt tegen maagzuur dus ga ik eens kijken bij een drogist. Ik begreep dat rum minimaal 1 jaar gerijpt dient te worden (meestal word het bij mij niet zo oud!) maar er staat idd niet bij dat dat perse op vat moet gebeuren, dus als het op smaak is doe ik het op fles om daar verder te rijpen.

Robbert de opslag van het vat vraagt om een vrij vochtig klimaat dat word thuis wat moeilijker dan de temperatuur om te kunnen controleren omdat de normale vochtigheidsgraad binnen blijkbaar 60-70 is. Ik ben bang voor schimmel als er een natte doek constant overheen ligt, zijn hier eventueel nog ideeen/ meningen over?

 

 

Beantwoorden
2 Reacties
(@pikketanus)
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Prominent Member
Berichten: 818

@brandt-r whisky moet ook 3 jaar op eiken vat, maar als ik deze zelf maak neem ik na een halfjaar of jaar vaak al genoegen.. als hobbyist is het vaak roeien met de riemen die je hebt en heb je niet de zelfde resultaten als een grote distillateur... dit is ook omdat een vat met groter volume minder contactoppervlakte heeft met het hout dan in een klein vat. In een kleiner vat heb je meer hout per liter drank verhoudingsgewijs, daardoor gaat opname van kleur en smaak uit het hout wat sneller. Oxidatie gaat even rap en soms moet je na t hout rijpen nog een tijdje laten rijpen op fles. Calcium carbonaat is in principe het zelfde als krijt, je kunt deze ook in bulk halen (t is breed toepasbaar in de hobby) in een laboratorium winkel of bv de site van bakingsoda (bakingsoda is iets anders dan calcium carbonaat, maar de site heeft deze ook). Geen idee wat de drogist er nog bij steekt.

 

Schimmel kan voorkomen op vatjes, van Robbert geleerd dat je deze regelmatig moet checken hierop, bij schimmel even met doekje afnemen met wat zout water of water met wat wijnsteenzuur.

Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 9954

@brandt-r een vat wordt vaak in huiskamer gezet omdat het leuk staat maar dan hou je geen drank en vat over .

Oudere Huizen met kelders zijn ideaal.  En als je een kruipruimte hebt die niet een modder bak is kun je die gebruiken. 

Woon je op een flat dan zal je met een klimaat kast als wijnkoeler moeten werken om daar het vat in op te slaan . 

Je kunt vat ook in schaduw onder een afdak buiten zetten.

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 9954
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden
  1. Sorry ik maak geen mooie etiketten. 

Deze net uit vat gehaald. 

Eerste liter na 7 j gebotteld . De rest blijft op vat .

 

1699553105-IMG_20231109_190017659.jpg
Beantwoorden
8 Reacties
Theresa
(@theresa)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Reputable Member
Berichten: 310

@robbert ik ben nog steeds nerveus over mijn vaatjes die nu 2 jaar liggen . Nog altyd angstig dat te veel hout overheerst en al mijn drank uit vaatjes weg verdampt.

 

Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 9954

@theresa als dat die oude zijn die ik poosje terug voor jou heb gereinigd en gereconditioneerd geen zorgen om maken. 

Kan jou drank rustig nog paar jaar op rusten.

Als je maar om jou luchtvochtigheid denkt . 

 

Beantwoorden
 RuMo
(@rumo)
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Noble Member
Berichten: 1835

@theresa ik begrijp je zorgen, mijn drank uit een 3 liter vaatje had na 6 maanden een behoorlijke bittere en stramme smaak. Na een paar jaar in een glazen pot was het wel wat minder maar ik laat het nu met keukenpapier er over luchten. De poten staan niet in de weg dus ik laat ze nog even met rust.

Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 9954

@rumo vaatjes van Theresa zijn oud en al meerdere keren gebruikt en  poosje terug heb ik ze uitelkaar gehad en gereconditioneerd.  met natrium behandeling gegeven , uitgeschraapt opnieuw gebrand .  Ze geven dus niet meer die enorme looizuren af zoals een nieuw of slecht een x gebruikt vat.  Ik weet zeker dat enkele jaren op zo een vat geen probleem is maar juist mooie zachte en ronde smaken zal geven. 

  •  
Beantwoorden
 RuMo
(@rumo)
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Noble Member
Berichten: 1835

@robbert, die van mij was nieuw en ik had er alleen een paar maanden wat sherry in laten weken.

Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 9954

@rumo het is altijd verstandig een nieuw vat ( vooral de kleintjes) vooraf te behandelen met of natrium of calcium en goed wateren. 

Beantwoorden
Rudyvanr
(@rudyvanr)
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Trusted Member
Berichten: 59

@robbert mooi robbert! Ziet er goed uit. Laatst ook van iemand een proevertje op, die 3 jaar op een 60l vat heeft gestaan. En als ik blind had geproeft zou ik zeggen dat deze uit het top segment kwam... 

Beantwoorden
(@axelf)
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Trusted Member
Berichten: 64

@rudyvanr Robbert heeft een prijsje met oorkonde gewonnen voor de jongere whisky die hij had ingestuurd .  Dat is die in oud topic Mind Fuck is genoemt . Als deze zoveel ouder is zal deze vast en zeker in hogere segment ook shinen . 

 

Beantwoorden
Pagina 3 / 3
Deel:

©2024 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?