Zo mannen, hier ben ik blij mee. Had ik deze leidraad maar iets eerder...haha. @robbert en ik hebben een hoop priveverkeer gehad over mn 10L eikenvaatje....bleek er een soort kit in het vat te zitten. 10L druivenrakija weggemikt. Geloof me, dat was een aardige klap. Ik probeer nu eerst weer op de rit te komen met een vodka en daarna ga ik eindelijk voor de whisky. Recept 4 lijkt me een hele mooie!
De laatste overhaal is bezig van de whisky, morgen wordt het vaatje leeggelaten van de aanwezige sherry en dan wordt het gevuld. Op de heetste dag van het jaar (tot nu toe) heb ik met 35 graden nog een destilleerketel op het gas aan binnen, ik lijk wel niet goed snik.
Ik heb het plan opgevat om het vaatje elders in een kelder op te slaan voorlopig, de temperatuur en luchtvochtigheid bij mij binnen gaat niet werken en ik vermoed dan ook veel te veel verlies te hebben.
Wordt vervolgd.
Afgelopen maandag was het drie maanden geleden dat het vaatje voor de eerste keer gevuld was, dus was het hoog tijd om de drank eruit te halen. Na het filteren bleef er 4,2 liter van 40% over en de geur was echt vol, stevig sherry en chocolade. Het rijpen in een vaatje doet toch meer dan ik van te voren wilde toegeven.
Ondertussen hebben een aantal collega's al geproefd ervan en eentje stuurde onderstaande foto terug, vlak voordat hij met een kameraad ging proeven. Heren waren onder de indruk en ook het eigen aparte karakter werd opgemerkt.
Het wordt nu tijd voor de tweede vulling, had zondag gepland voor het brouwen maar vanwege het werk komt daar een kink in de kabel. Zo snel mogelijk in ieder geval.
Is de sigaar ook van eigen tabak gemaakt Alchemist? Heb nog wel wat zaden van de Nicotiana Rustica.
Maar nog even een vraag over houten vaten. In de tijd van Horix en Bavink Entrup moest de gestookte drank ook rijpen. Vaak op hout , minder in glas of keramiek, dat zal de smaak zeker beïnvloeden. Dus zullen al die oude recepten anders smaken dan die door ons nagemaakt. Hoeveel is de invloed van hout op de oude recepten van toen?
Goedendag allemaal, misschien is dit niet de juiste topic hiervoor maar het heeft wel te maken met houten vaatjes. De volgende stap is gezet en ik heb een klein frans eiken houten vaatje aangeschaft welke van binnen licht gebrand is. Al meerdere dingen zijn gewijd aan het rijpen op vaten maar een duidelijk en helder getal van een alchohol percentage zag ik niet. Wel werd aangegeven dat als je voor smaak gaat je beter een lager promilage kan gebruiken.
Nu wil ik rum voor minimaal 1 jaar laten rijpen in een klein vat wat sneller werkt dan bij een groot vat omdat het contact dan directer is tussen de rum en het hout. Uiteindelijk wil ik eindigen zo rond de 40-45% met welke sterkte moet ik dan beginnen, wat is je verlies in de loop der tijd? Gelezen heb ik dat 60-62% ideaal is want daarboven krijg je scherpere tonen mee...
Pikketanus goed dat je me erop wijst dat er mogelijk eerst looizuur moet worden verwijderd, nu begrijp ik dat calciumcarbonaat een tussenproduct is bij de bereiding van krijt maar ook helpt tegen maagzuur dus ga ik eens kijken bij een drogist. Ik begreep dat rum minimaal 1 jaar gerijpt dient te worden (meestal word het bij mij niet zo oud!) maar er staat idd niet bij dat dat perse op vat moet gebeuren, dus als het op smaak is doe ik het op fles om daar verder te rijpen.
Robbert de opslag van het vat vraagt om een vrij vochtig klimaat dat word thuis wat moeilijker dan de temperatuur om te kunnen controleren omdat de normale vochtigheidsgraad binnen blijkbaar 60-70 is. Ik ben bang voor schimmel als er een natte doek constant overheen ligt, zijn hier eventueel nog ideeen/ meningen over?