Stookforum
  • HOME
  • STOOKWINKEL

DrankDier

Minder tonen Meer tonen
Profielfoto van DrankDier

@drankdier

  • Activiteit
  • Profiel
  • Vrienden 0
  • Groepen 0
  • Forums
  • Persoonlijk
  • Vermeldingen
  • Favorieten
  • Vrienden
  • Groepen
  • Profielfoto van DrankDier

    DrankDier antwoordde op het onderwerp "Rum van melasse basis recept" – 2 jaren, 9 maanden geleden

    @robbert Duidelijk, dank. Zal bij de volgende spirit run eens kijken wat er gebeurd wanneer ik het vermogen nog iets terugschroef als het destillaat bij 78-81C vloeiend uit de condensor begint te lopen. Vaak zit ik al op 33% van…   Meer lezen»

  • Profielfoto van DrankDier

    DrankDier antwoordde op het onderwerp "Rum van melasse basis recept" – 2 jaren, 9 maanden geleden

    @harrymuyres een groot scheidend vermogen is ideaal om zo een zo zuiver mogelijk resultaat te behalen van de stof die je wilt verkijgen. Echter bij het maken van rum wil je niet alleen de alcohol uit de melasse verkrijgen, maar…   Meer lezen»

  • Profielfoto van DrankDier

    DrankDier vind forumbericht "Rum van melasse basis recept" – leuk 2 jaren, 9 maanden geleden

  • Profielfoto van DrankDier

    DrankDier antwoordde op het onderwerp "Rum van melasse basis recept" – 2 jaren, 9 maanden geleden

    @harrymuyres ziet er goed uit! Pakking er uit laten bij zowel je stripping als spirit run. Zo houd je meer smaak over. Ben benieuwd hoe je rum gaat worden? hier staan er ook twee rum batches te rijpen. Eentje puur…   Meer lezen»

  • Profielfoto van DrankDier

    DrankDier antwoordde op het onderwerp "Rum van melasse basis recept" – 2 jaren, 9 maanden geleden

    @robbert bedankt voor de uitgebreide reactie. Het liefst heb ik inderdaad zelf een thermometer nog onderaan in de ketel zodat ik dit echt kan waarnemen.  Ik merk zelf vooral tijdens het distilleren dat de temperatuur bij de potstill vooral zichzelf…   Meer lezen»

  • Profielfoto van DrankDier

    DrankDier antwoordde op het onderwerp "Rum van melasse basis recept" – 2 jaren, 9 maanden geleden

    @harrymuyres voorloop idd niet meenemen. % alcohol van je mash is alleen te meten met de sg meter. Begin sg en eind sg kunnen je die informatie geven. Of de mash destillerem en je alcohol % meten van je low…   Meer lezen»

  • Profielfoto van DrankDier

    DrankDier antwoordde op het onderwerp "Rum van melasse basis recept" – 2 jaren, 9 maanden geleden

    @robbert Ik ben het eens met dat je de temp niet te hoog wilt wegens verbranden van aromas. Echter ik heb hier een aantal stookschemas met meetwaarde waarbij je ziet dat bij een brugtemp van 98C de temperatuur in de…   Meer lezen»

  • Profielfoto van DrankDier

    DrankDier antwoordde op het onderwerp "Rum van melasse basis recept" – 2 jaren, 9 maanden geleden

    @harrymuyres Stripping runs is inderdaad de alcohol uit de mash stoken. Dit te doe je door je vermogen van je ketel zodanig in te stellen dat er een vloeiende straal destillaat uit je ketel komt. Hierbij op wat voorloop na…   Meer lezen»

  • Profielfoto van DrankDier

    DrankDier antwoordde op het onderwerp "Rum van melasse basis recept" – 2 jaren, 9 maanden geleden

    @harrymuyres Zolang je het deksel er niet afhaalt zal er uiteindelijk een soort “deken” van CO2 op je mash liggen. Velen zeggen dat het nadelig kan zijn als je een uitvergiste mash lang laat staan. Andere zeggen weer dat ze…   Meer lezen»

  • Profielfoto van DrankDier

    DrankDier antwoordde op het onderwerp "Het kleine vaatjes topic" – 2 jaren, 9 maanden geleden

    @alchemist Thanks, de zwart wit versie heb ik meteen gekocht en resultaat is prima. Leuk dat je zo voor elke kleine batch die je maakt toch even een labeltje kan printen. Staat toch wat leuker in de kast dan al…   Meer lezen»

  • Profielfoto van DrankDier

    DrankDier antwoordde op het onderwerp "Rum van melasse basis recept" – 2 jaren, 9 maanden geleden

    @harrymuyres Dat klopt en kan ook normaal zijn. Het kan makkelijk 3 weken duren. plus dan nog een weekje uitzakken.
    Heb je je sg waarde in het begin gemeten?

  • Profielfoto van DrankDier

    DrankDier antwoordde op het onderwerp "Pruimenwodka, snaps of een beter recept?" – 2 jaren, 9 maanden geleden

    Verdun eens een glaasje naar ongeveer 40% en proef het even. In de balkan heet het pruimendestiaat slivovitsj. Vaak wordt deze 1 jaar op sloveense eiken vaten gelegd en vervolgens puur gedronken. Maar zonder aanwezigheid van hout kan het ook…   Meer lezen»

  • Profielfoto van DrankDier

    DrankDier antwoordde op het onderwerp "Rum van melasse basis recept" – 2 jaren, 9 maanden geleden

    @harrymuyres ik was mijn melasse ook nooit. laat hem even goed uitzakken en hevel de boel goed over. Als je dan rustig stookt brand het niet aan.  Dunder is inderdaad hetgeen dat in de ketel achterblijft. Bij rum wordt het…   Meer lezen»

  • Profielfoto van DrankDier

    DrankDier antwoordde op het onderwerp "Limochello heel bitter" – 2 jaren, 9 maanden geleden

    @houthakkertje heb je er rekening mee gehouden om het wit van de schil niet mee te nemen bij je maceraat? Het wit van de schil geeft namelijk een bittere smaak. En wat was je alcohol percentage toen je de schillen…   Meer lezen»

  • Profielfoto van DrankDier

    DrankDier antwoordde op het onderwerp "probleempje meting alcoholpercentage" – 2 jaren, 9 maanden geleden

    @johans jazeker dat de temperatuur invloed heeft op jouw meting. De meters zijn gecalibreerd op metingen bij 20C. Bij lagere temp valt het percentage hoger uit dan gemeten en bij hoge temp lager uit dan gemeten. Dit heeft te maken…   Meer lezen»

  • Profielfoto van DrankDier

    DrankDier vind forumbericht "Het kleine vaatjes topic" – leuk 2 jaren, 9 maanden geleden

  • Profielfoto van DrankDier

    DrankDier antwoordde op het onderwerp "Het kleine vaatjes topic" – 2 jaren, 9 maanden geleden

    @alchemist ziet er netjes uit zo.
    Wil voor mijn volgende batch rum denk ik ook een vaatje proberen. Dit ziende motiveert me wel.
    Waar haal jij trouwens die nette etiketten vandaan?

  • Profielfoto van DrankDier

    DrankDier antwoordde op het onderwerp "Even voorstellen" – 2 jaren, 10 maanden geleden

    @bluesgoor Welkom, Leuk om te zien dat je met Limoncello, Arancello en gin bent begonnen, net als ik. Zo leer je het stoken om een simpele manier kennen en vanuit de kennis die je zo hebt opgedaan is het altijd…   Meer lezen»

  • Profielfoto van DrankDier

    DrankDier antwoordde op het onderwerp "hoe maak ik best Gin" – 2 jaren, 10 maanden geleden

    @napsjaar Je kunt de maceraten bij elkaar mengen en vervolgens filteren. Zo creëer je een ouderwetse “bathtub gin” volgens de cold compound methode. Dit soort gins werden vroeger voor de drooglegging in Engeland ook vaak gemaakt door mensen die alleen…   Meer lezen»

  • Profielfoto van DrankDier

    DrankDier antwoordde op het onderwerp "Rum stoken" – 2 jaren, 10 maanden geleden

    @robbert Top, Ik zal er dan vooral op letten dat ik niet boven de 92C kom tijdens beide runs. Top om dit advies nog te krijgen voordat ik ga stoken. Anders had er troep uit de ketel gekomen.
    Bedankt

  • Meer laden
Profielfoto sexysnowman

Registreer nu!

Wie is online?

  • Robbert

Nieuwste topics

  • Cider brouwen: welke gist?

    Door brice3010 1 dag geleden

  • Handleiding Meten = Weten set

    Door Stookforum 1 dag geleden

  • Review stookwinkel en Win shoptegoed!

    Door Stookforum 3 dagen geleden

  • Percentagepuzzel

    Door Wijnand 1 week geleden

  • Wie is Wijnand?

    Door Wijnand 1 week geleden

©2025 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Lost your password?

Je gegevens vergeten?

Ik herinner mijn gegevens