-
Hoentie posted a new topic "controller / conttrollerkabel voor vergistingsvat" – 11 maanden geleden
Hi, ik heb een grainfather conisch vergistingsvat dat ik wil aansluiten op de grainfather chiller. Ik heb echter alleen de controllerkabel met het waterpompje. Als ik alles netjes aansluit, kan ik wel via de chiller stroom krijgen op mijn… Meer lezen»
-
Hoentie antwoordde op het onderwerp "Fris zoetzure appel-perencider met bubbel zonder toegevoegde suiker op fles" – 1 jaar, 4 maanden geleden
@robbert Ja, dat snap ik. Maar ik wil dus een cider van 2% minder. Dan had ik dus voor het fermenteren al water moeten toevoegen om de sg wat naar beneden te halen. Maar wordt het dan niet ook een… Meer lezen»
-
Hoentie antwoordde op het onderwerp "Fris zoetzure appel-perencider met bubbel zonder toegevoegde suiker op fles" – 1 jaar, 4 maanden geleden
@rumo Thanks, zo ver was ik. Mijn begin SG was 1050 en ik wil geen suiker toevoegen voor de vergisting op de fles. Dat wil ik dus doen met de restsuikers (ongefermenteerd). Op dit forum werd 1006 genoemd, maar dan… Meer lezen»
-
Hoentie antwoordde op het onderwerp "Fris zoetzure appel-perencider met bubbel zonder toegevoegde suiker op fles" – 1 jaar, 4 maanden geleden
@robbert ja dat had ik inderdaad gelezen, maar waar komt die 1.006 vandaan? als ik het bij 1.012 doe, ploppen mijn flessen dan? want ik wil graag een cider die wat lager in alcohol is (4,5% ipv 6%)
-
Hoentie antwoordde op het onderwerp "Fris zoetzure appel-perencider met bubbel zonder toegevoegde suiker op fles" – 1 jaar, 4 maanden geleden
@robbert warmer minder estervorming; check. Thanks. Enig idee wat een veilige suikerhoeveelheid is (in SG) om (langzaam) het koolzuur op een flesje te laten ontstaan zonder dat ie ploft? Ik wil graag een laag-alcoholische cider. Kan ik op (biologische)… Meer lezen»
-
Hoentie antwoordde op het onderwerp "Fris zoetzure appel-perencider met bubbel zonder toegevoegde suiker op fles" – 1 jaar, 4 maanden geleden
Niemand? Want misschien is het allemaal heel gemakkelijk maar zo 123 vind ik er niets over terug op internet of het forum alhier.
-
Hoentie antwoordde op het onderwerp "Airstill newbee vragen" – 1 jaar, 4 maanden geleden
Hi Joost, ik denk dat het voor jou heel nuttig is om de beginnersgids even rustig door te nemen. Daar wordt precies uitgelegd hoe een vergisting, en een distillatie werkt, en ook welke chemische componenten je wel en niet wilt… Meer lezen»
-
Hoentie antwoordde op het onderwerp "Fris zoetzure appel-perencider met bubbel zonder toegevoegde suiker op fles" – 1 jaar, 4 maanden geleden
Bijkomende vraag: maakt de temperatuur voor de fermentatie uit voor het smaakprofiel?
In mijn hoofd zit de nogal simplistische stelregel: warmer – meer funk; koeler – frisser, crispier, ‘bitterzuur’ (Engels: tart).
Lijkt me te simplistisch? -
Hoentie posted a new topic "Fris zoetzure appel-perencider met bubbel zonder toegevoegde suiker op fles" – 1 jaar, 4 maanden geleden
Ik heb thuis 25 liter appel-perensap in de fermenter gegooid met de Mangrove Jack M02 Cider gist. Ik wil dit graag op de fles laten doorgisten voor de bubbels, dus zonder extra suikers. Ik heb al op het forum gelezen… Meer lezen»
-
Hoentie antwoordde op het onderwerp "Beginnersvraag. Is de gemaakte cider goed of niet?" – 1 jaar, 4 maanden geleden
@drankdier Dit is een uitstekende tip. Gewoon een half jaar laten liggen en dan weer proeven. Geduld is de beste smaakmaker. Smaakt het niet? Gewoon de ketel in en een lekker obstler van maken, of op een beetje hout leggen…. Meer lezen»
-
Hoentie posted a new topic "Grainfather App / Conical Fermenter vraag over SG-metingen" – 1 jaar, 4 maanden geleden
Mijn conical fermenter is uiteraard gekoppeld aan mijn Grainfather App via wifi. Ik kan dus netjes op mijn telefoon de fermentatietemperatuur in de gaten houden. Nu zie ik zowel in de app als op de Wifi controller van de… Meer lezen»
-
Hoentie antwoordde op het onderwerp "Rum van melasse basis recept" – 1 jaar, 5 maanden geleden
Update: de rum is al een tijdje klaar. Ik heb het op amerikaans eiken gelegd, na een maandje rijpen al duidelijk een verloop van laurier en zweetvoeten naar zoethout en bruine suiker. Hij moet nog wel even, vooral de geur… Meer lezen»
-
Hoentie antwoordde op het onderwerp "Project vaatje: 3 liter eau de vie maken voor in het eikenhouten vaatje" – 1 jaar, 5 maanden geleden
@kevin Das een mooie vuistregel, maar dit was na 1x overhalen…
-
Hoentie antwoordde op het onderwerp "Project vaatje: 3 liter eau de vie maken voor in het eikenhouten vaatje" – 1 jaar, 5 maanden geleden
Update: ik heb deze mash echt heel lang laten staan, omdat het waterslot actief bleef en omdat de eind sg maar niet echt wilde zakken (bleef hangen rond de 1025, 7,5% ABV op mijn refractometer). Uiteindelijk vorige week besloten om… Meer lezen»
-
Hoentie antwoordde op het onderwerp "weinig rendement uit 15 liter" – 1 jaar, 6 maanden geleden
@johans 15 x 0,07 = 1,05 L pure alcohol (en die ga je nooit allemaal eruit krijgen). Je 2 liter van 40% is dus helemaal niet zo slecht qua rendement. Misschien had je de fruitwijn nog wat langer moeten… Meer lezen»
-
Hoentie antwoordde op het onderwerp "Mais tbv whiskey" – 1 jaar, 6 maanden geleden
@rumo thanks!
-
Hoentie antwoordde op het onderwerp "Mais tbv whiskey" – 1 jaar, 6 maanden geleden
@robbert hoe kan ik die maïs het best laten kiemen? Wil wel eens een bourbon proberen te maken.
-
Hoentie antwoordde op het onderwerp "Rum van melasse basis recept" – 1 jaar, 8 maanden geleden
De melasse die ik gebruik heeft inderdaad zware lauriersmaken. Ik ga het zonder extra suiker proberen. 20 liter mash met 4 liter melasse lijkt me (als ik het andere topic) goed gelezen heb voldoende voor een goeie stookwijn. 1:5 dus,… Meer lezen»
-
Hoentie antwoordde op het onderwerp "Rum van melasse basis recept" – 1 jaar, 8 maanden geleden
Hi, ik heb 14 liter rietsuikermelasse gekocht op Stookwinkel en nu wil ik een lekkere rum maken. Ik heb al eea gelezen, maar iuk heb toch nog even twee basisvragen: 1) in de meeste rumrecepten (zo ook het… Meer lezen»
-
Hoentie antwoordde op het onderwerp "Meet and greet" – 1 jaar, 8 maanden geleden
Als ik kan, lijkt het mij ook wel leuk.
- Meer laden