Stookforum
  • HOME
  • STOOKWINKEL

Knooier

Minder tonen Meer tonen
Profielfoto van Knooier

@knooier

  • Activiteit
  • Profiel
  • Vrienden 2
  • Groepen 0
  • Forums
  • Persoonlijk
  • Vermeldingen
  • Favorieten
  • Vrienden
  • Groepen
  • Profielfoto van Alchemist

    Alchemist antwoordde op het onderwerp "Gist zelf maken !" – 1 jaar, 10 maanden geleden

    De hoofdgedachte achter de eigen gist maken, eventueel wassen en drogen heeft met gemak te maken dat ik beschikbare gist heb wanneer het me uitkomt eigenlijk. Een ietwat minder breed smaakprofiel kan ik mee leven, ze zullen toch voor rum…   Meer lezen»

  • Profielfoto van Alchemist

    Alchemist vind forumbericht "Gist zelf maken !" – leuk 1 jaar, 10 maanden geleden

  • Profielfoto van Alchemist

    Alchemist antwoordde op het onderwerp "Gist zelf maken !" – 1 jaar, 10 maanden geleden

    @robbert het wassen voor de rum gist is meer om eventuele fruit deeltjes weg te pakken en het volume wat te verminderen wat ik moet drogen. Ik zal binnenkort weer ananasgist maken en dat eens wassen en drogen. Kijken hoe…   Meer lezen»

  • Profielfoto van Alchemist

    Alchemist antwoordde op het onderwerp "Gist zelf maken !" – 1 jaar, 10 maanden geleden

    De gist van ananasschillen beviel goed met de eerste testen, maar dat proces legt wederom een klein probleempje bloot voor me, timing. In dit geval ging de gist sneller dan de spullen verzameld waren voor de vergisting (suikerriet wat de…   Meer lezen»

  • Profielfoto van Alchemist

    Alchemist antwoordde op het onderwerp "myvodkamaker" – 1 jaar, 10 maanden geleden

    Ik had er niet eerder van gehoord, de YouTuber heb ik een paar jaar geleden gezien toen de baard nog meer kleur had, voor mij is hij niet degene die me zal overhalen.   De reviews op het internet zijn…   Meer lezen»

  • Profielfoto van Alchemist

    Alchemist antwoordde op het onderwerp "Eens wat anders proberen, (echte) rum" – 1 jaar, 10 maanden geleden

    @stookje ik bedoelde de kveik met wildere gist 😉 .   Esterjagen is leuk maar een teveel kan overdaad zijn, ik heb eens een “rum” gemaakt van appelstroop, blauwe bessen, gebruikte koffie, hibiscus en weet ik nog wat allemaal. Die…   Meer lezen»

  • Profielfoto van Alchemist

    Alchemist antwoordde op het onderwerp "Eens wat anders proberen, (echte) rum" – 1 jaar, 10 maanden geleden

    @stookje je hebt dunder, pruim, acacia, ananas (de schil is voor de gist daarvan op te kweken en het binnenste eigenlijk beter voor de rum als je een andere gist gebruikt) en een wildere gistsoort, ik betwijfel of ik nog…   Meer lezen»

  • Profielfoto van Alchemist

    Alchemist antwoordde op het onderwerp "Het moge dan geen Single Malt Scotch Whisky heten" – 1 jaar, 10 maanden geleden

    Na wat leeswerk gisteravond en een telefoongesprek met SaenseOverhaal, die net als ik een poging met toevoegen melkzuurbacteriën heeft gedaan maar helaas nog minder opschrijft dan ik 😆 , wil ik nog een tweede optie openhouden, het gebruik van gerstemout…   Meer lezen»

  • Profielfoto van Alchemist

    Alchemist vind forumbericht "Eens wat anders proberen, (echte) rum" – leuk 1 jaar, 10 maanden geleden

  • Profielfoto van Alchemist

    Alchemist antwoordde op het onderwerp "Eens wat anders proberen, (echte) rum" – 1 jaar, 10 maanden geleden

    @robbert was een grapje, bij een aantal van je filmpjes met vergisting zie je een stevig schuim bij de gist (meer dan ik bij zelf opgekweekte gist krijg), lijkt bijna alsof je het in de slagroomspuit hebt gedaan.

  • Profielfoto van Alchemist

    Alchemist antwoordde op het onderwerp "Eens wat anders proberen, (echte) rum" – 1 jaar, 10 maanden geleden

    @robbert het was iets van perzik, custard en bloesem denk ik. Het ging me ook niet om de geur van dit, het was alleen anders dan ik gewend ben, meestal haal je de gistgeur er meer uit.   Het gaat…   Meer lezen»

  • Profielfoto van Alchemist

    Alchemist antwoordde op het onderwerp "Eens wat anders proberen, (echte) rum" – 1 jaar, 10 maanden geleden

    Uiteindelijk was het 15 ml ananasschil gistslurry, 120 gram suiker, kwart theelepel Marmite en 500 ml water (begin S.G. zal 1,080 a 1,090 zijn geweest). Na een dag was duidelijke waarneming van activiteit, blokje verse bakkersgist en dat pakte meteen…   Meer lezen»

  • Profielfoto van Alchemist

    Alchemist antwoordde op het onderwerp "rum fermenter" – 1 jaar, 10 maanden geleden

    @peet ik zie geen foto bijgevoegd, heb je een merknaam? 100 gram klinkt als veel namelijk voor de gistvoeding.

  • Profielfoto van Alchemist

    Alchemist antwoordde op het onderwerp "Het moge dan geen Single Malt Scotch Whisky heten" – 1 jaar, 10 maanden geleden

    @lemmy ik ben geen fan van het vergisten op graan, ik vind het volume te groot worden en de gist laat zich moeilijker scheiden omdat die helemaal ingepakt zit tussen het graan. Ik heb het eenmaal gedaan, ik meen voor een…   Meer lezen»

  • Profielfoto van Alchemist

    Alchemist antwoordde op het onderwerp "Het moge dan geen Single Malt Scotch Whisky heten" – 1 jaar, 10 maanden geleden

    Voorlopig even bedoeld als notitie om over na te denken, het maischen van de gemoute haver en gerstemout in de soeppan ging prima, het inzetten van de rum en wat leeswerk prikkelde me om weer eens terug te kijken naar…   Meer lezen»

  • Profielfoto van Alchemist

    Alchemist antwoordde op het onderwerp "rum fermenter" – 1 jaar, 10 maanden geleden

    @peet, we komen er wel, nog wat vraagjes aangezien 6 kg suiker en 5 liter melasse op 60 liter zou moeten werken.
     

    • hoeveel gist heb je toegevoegd? 
    • droge of verse bakkersgist?
    • het geheel is niet vooraf gekookt toch? (vanwege aanwezige zuurstof)

     

  • Profielfoto van Alchemist

    Alchemist antwoordde op het onderwerp "rum fermenter" – 1 jaar, 10 maanden geleden

    @peet op hoeveel liter water?

  • Profielfoto van Alchemist

    Alchemist antwoordde op het onderwerp "rum fermenter" – 1 jaar, 10 maanden geleden

    @peet wat was je start S.G. en huidig S.G.? Twee maanden is erg lang, hoe heb je het gemaakt?

  • Profielfoto van Alchemist

    Alchemist antwoordde op het onderwerp "Eens wat anders proberen, (echte) rum" – 1 jaar, 10 maanden geleden

    De vergisting met de Belgian Ale is compleet stilgevallen bij een S.G. van 1.040, p.H. en gistvoeding was het niet, nog geprobeerd om bakkersgist en Fermentis M1 toe te voegen, wat na een korte opleving ook over was. Beginnersfoutje gemaakt…   Meer lezen»

  • Profielfoto van Alchemist

    Alchemist antwoordde op het onderwerp "Eens wat anders proberen, (echte) rum" – 1 jaar, 10 maanden geleden

    De ananas schillen gaan lekker na twee dagen, iets wat ik niet benoemd heb is dat deze aanpak een tweede gist pitch ook nodig heeft, wat artikelen online suggereren dat het alcoholpercentage wat gist vanaf ananasschil een 2 a 3%…   Meer lezen»

  • Meer laden
Profielfoto Bad Wolf Profielfoto TL Lamp

Registreer nu!

Wie is online?

 Op dit moment zijn er geen leden online

Nieuwste topics

  • maboc

    Door maboc 5 uur geleden

  • Zelfbouw alquitara

    Door Bert1985 1 dag geleden

  • Koolzuur toevoegen?

    Door Cass 4 dagen geleden

  • Cider brouwen: welke gist?

    Door brice3010 6 dagen geleden

  • Handleiding Meten = Weten set

    Door Stookforum 6 dagen geleden

©2025 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Lost your password?

Je gegevens vergeten?

Ik herinner mijn gegevens