-
Robbert antwoordde op het onderwerp "Highlands – Dalwhinnie" – 5 maanden geleden
@brenner het laten staan na vergisting is vragen om problemen als verzuring , daarnaast staan op dode gistcellen geeft snel een bijsmaak van zwavel waterstof. Na slechts enkele dagen kan dit al voordoen. Wil he na vergisten iets lang laten… Meer lezen»
-
Robbert antwoordde op het onderwerp "Stoken op Vermogen welke vesie" – 5 maanden geleden
@miggym ik begrijp dat je kiest voor gemak maar een alles in een ketel waarmee je alles kunt stoken bestaat niet . Als je zoekt naar een ketel type om whiskey e.d. kun je beter kijken voor een alembiek of… Meer lezen»
-
Robbert antwoordde op het onderwerp "Afvullen wiskey vat" – 5 maanden geleden
@martijnp nee niet aanlengen . , en als je een var gebruikt is het altijd het beste om deze volledig te vullen. Dus opties als je niet meer gaat stoken een kleiner vat gebruiken of anders op fles lageren met… Meer lezen»
-
Robbert antwoordde op het onderwerp "Drank serie" – 5 maanden geleden
@bazz om smaak te delen moet er eigelijk een avondje geproefd worden ..
-
Robbert antwoordde op het onderwerp "Highlands – Dalwhinnie" – 5 maanden geleden
@kevin inderdaad dat kan ook zeker als je de zwakkere eerst doet .
-
Robbert antwoordde op het onderwerp "Highlands – Dalwhinnie" – 5 maanden geleden
@skoelie misverstand is dat de secondaire pitch gebruikt moet wanneer de vergisting te vroeg stopt. Een te vroeg gestopte vergisting is meestal iets anders loos wat niet altijd is opte lossen met een secondaire pitch.!! Zie daarom eerst wat de… Meer lezen»
-
Robbert antwoordde op het onderwerp "Highlands – Dalwhinnie" – 5 maanden geleden
@skoelie white labs whiskey yeast . Redstar dady , fermentus usw 6 of gewoon de bruggeman met een secondaire pitch
-
Robbert antwoordde op het onderwerp "Highlands – Dalwhinnie" – 5 maanden geleden
@bazz de nootachtige en ” honing ” accenten komen uit het gebruite hout en uit de caramel mout . . Het niet te zwaar geeeste mout geeft weer dat gras achtige . Je gebruikt uitsluitend mouten en niet ongemout graan… Meer lezen»
-
Robbert antwoordde op het onderwerp "Highlands – Dalwhinnie" – 5 maanden, 1 week geleden
@skoelie ik maak voor een goede whiskey altijd zelf mijn mout . Ik ben niet op de hoogte met commerciële pale ale mout hoe die uitwerkt. Voor een highland kun je uit de voeten met een standaard gerste mout …. Meer lezen»
-
Robbert antwoordde op het onderwerp "Highlands – Dalwhinnie" – 5 maanden, 1 week geleden
@skoelie dalwhinni kopiëren gaat niet lukken omdat ze hun receptuur nuet vrij geven. Een benadering kun je wel doen . Je moet daarvoor gerst neutraal mouten en eesten zal zeker moeten op hete stenen en turf . Je krijgt daarmee… Meer lezen»
-
Robbert antwoordde op het onderwerp "Korrelig laagje op stookwijn" – 5 maanden, 1 week geleden
@joostbos ja met zo een keteltje zal je inderdaad beter een zeef en misschien ook de vloeistof door een kaasdoek heen kunnen laten lopen . En klaren is misschien ook wel verstandig omdat het anders gaat aanbranden. Zelf gebruikt ik… Meer lezen»
-
Robbert antwoordde op het onderwerp "Calvados, appelvergisting-destilaat" – 5 maanden, 1 week geleden
@jjriet80 vriezen breekt ook celwanden open evenals de kook erover. Maar het heeft geen invloed betreft methyl afstotende enzym .
82 op brug is begin maar oplopen naar rond 88 gr want daar zal meeste smaak overkomen . -
Robbert antwoordde op het onderwerp "Robbert's Tiny Projects" – 5 maanden, 1 week geleden
@lemmy intra rood brengt toch warmte in war sneller doet verdampen. Ja je kunt ook met kunstmatig verouderen te lang doen of te intensief waardoor juist smaken verloren gaan. Ook al geeft het kunstmatig verouderen een betere smaak je moet… Meer lezen»
-
Robbert antwoordde op het onderwerp "Robbert's Tiny Projects" – 5 maanden, 1 week geleden
@lemmy dergelijke likeuren kun je 3 uur eau bain marie zetten op 52 -55 graden en daarna hard afkoelen. ( Pas op dat fies op kruik niet knap ) Of in helder glas en 12 uur een u.v. kanon erop… Meer lezen»
-
Robbert antwoordde op het onderwerp "Robbert's Tiny Projects" – 5 maanden, 1 week geleden
@lemmy normaal rijping is enkel maanden . Geforceerde rijping kan in 24 uur al beneficiair wezen.
-
Robbert antwoordde op het onderwerp "Robbert's Tiny Projects" – 5 maanden, 1 week geleden
P.s. belangrijk is de honing lang door te koken zodat niet de honing smaak overhand krijgt.
-
Robbert antwoordde op het onderwerp "Robbert's Tiny Projects" – 5 maanden, 1 week geleden
@rumo veel kruiden drankjes uit verleden komen voort uit zogenaamde geneeskrachtige werking . Alcohol was het middel om extracten te maken uit geneeskrachtige kruiden. Absint , beerenbug , Jägermeister/ kruidenbitter , scheeps bitter zijn goede voorbeelden van oude dranken die… Meer lezen»
-
Robbert antwoordde op het onderwerp "Wodka Iemand ?" – 5 maanden, 1 week geleden
@psycat houtskool is wat anders dan actief kool .
Actief kool neemt inderdaad ook smaak weg maar niet echt alles.
Jd gebruikt houtskool voor zachter maken van smaak en ook de ” gebrande ” ” as ” smaak wat te krijgen. -
Robbert antwoordde op het onderwerp "Korrelig laagje op stookwijn" – 5 maanden, 1 week geleden
@joostbos ik weet niet met wat voor ketel jij afstookt of dat je kookzak gebruikt of dat je alles door zeef haalt. Dus of een klaring nodig is jan ik zo niet zeggen. Roeren kun je doen. Ja wanneer veel… Meer lezen»
-
Robbert antwoordde op het onderwerp "Korrelig laagje op stookwijn" – 5 maanden, 1 week geleden
@joostbos dat is kaam . Dat is een soort schimmel die vormt als er toch teveel zuurstof bij gekomen is.
Ontstaat ook als een vergisting niet echt goed verloopt. Te lang laten staan als vergisting is afgelopen. - Meer laden