-
Robbert antwoordde op het onderwerp "Van graan tot vat: zelf mouten" – 3 jaren, 4 maanden geleden
@johnny het mineralen toevoegen doe je wanneee je van de 55 graden naar de 65 graden stap gaat. . daar ha je de enzymen meest aanspreken die hebben dat als ” voeding ” . De zuurmout kun je inderdaad zo… Read more»
-
OrangeLoo antwoordde op het onderwerp "Zelfbouw fruitpers" – 3 jaren, 4 maanden geleden
@johnny Ik heb de pers eigenlijk voor mijn vader gemaakt. Hij maakt wijn en heeft een wijngaardje van ruim 100 druivenstokken. Hij is 76 jaar en heeft veel last van artrose. Is heel zijn leve bouwvakker geweest, het zware werk… Read more»
-
Robbert antwoordde op het onderwerp "Van graan tot vat: zelf mouten" – 3 jaren, 4 maanden geleden
@johnny tijdens het maïschen heb je in verschillen temperatuur stoppen ook verschillende processen : 41-45 gr : ferulazuur , beta glucanase ruststadium. Wanneer je met rogge en /of haver werkt zeker belangrijk stadium . Voor afbreken van o.a. gomstoffen 51-… Read more»
-
Robbert antwoordde op het onderwerp "Van graan tot vat: zelf mouten" – 3 jaren, 4 maanden geleden
@johnny met een dergelijke melange van mouten ga ga je zeker verschil merken. Natuurlijk zal groenmout voldoende enzym mee brengen . Denk wel om moment van de toevoeging van de zuurmout en wat het met ph doet het heeft invloed… Read more»
-
Pikketanus antwoordde op het onderwerp "Van graan tot vat: zelf mouten" – 3 jaren, 4 maanden geleden
@johnny als je onder de 80 blijft blijft enzym intact. Als je wat hoger gaat krijg je speciaalmout zoals bisquit of cara, maar verliest enzym. Ook makkelijk om voor de zekerheid een aparte thermometer in de oven te leggen. Regelmatig… Read more»
-
Robbert antwoordde op het onderwerp "Van graan tot vat: zelf mouten" – 3 jaren, 4 maanden geleden
@johnny Bij 100 graden ben je wel de enzym werking om zeep aan helpen. Je zal dan een ander mout erbij moeten gebruiken voor de omzetting
-
Alchemist antwoordde op het onderwerp "Van graan tot vat: zelf mouten" – 3 jaren, 5 maanden geleden
@johnny Aangezien ik niet weet of Catnip snel zal reageren. Chocolade mout is gewoon groenmout wat je eest bij een zeer hoge temperatuur (lees 230°C)?? Ik neem aan dat dit eesten eerst bij 30-40°C gebeurd en daarna opbouwend… Read more»
-
Kees22 antwoordde op het onderwerp "eau de vie stoken" – 3 jaren, 5 maanden geleden
@johnny Ik doe bij kweeperen ongeveer een kwart water (en 10 % suiker). Bij mispels wat meer water, want die zijn droger. Maar pruimen zijn weer natter, dus hebben minder water nodig. De prut moet dun genoeg zijn om de… Read more»
-
Robbert antwoordde op het onderwerp "eau de vie stoken" – 3 jaren, 5 maanden geleden
@johnny als je de appels in een pan hebt doe je er zoveel water bij dat het net onderwater staat
-
@ndré antwoordde op het onderwerp "eau de vie stoken" – 3 jaren, 5 maanden geleden
@johnny Het liefst gooi ik er geen water bij, ik heb zelf een Schredder gemaakt waar ik de appels tot kleine stukjes maal. Als het geen zoete appels zijn gooi ik er wat suiker bij. ik gebruik altijd verschillende soorten… Read more»
-
@ndré antwoordde op het onderwerp "eau de vie stoken" – 3 jaren, 5 maanden geleden
@johnny
volgens mij komen de meeste pitjes wel later bovendrijven als je de appels gekookt hebt en het sap eruit komt.
Groet, @ndré😎🥃 -
Kees22 antwoordde op het onderwerp "eau de vie stoken" – 3 jaren, 5 maanden geleden
@johnny Brandt dat niet aan in de ketel? Die koeler is ongeveer 9 meter lang, en als ik rustig stook, gaat het prima. Geen gedoe met water regelen: een keer het gas goed zetten en dan alleen nog maar op… Read more»
-
Kees22 antwoordde op het onderwerp "eau de vie stoken" – 3 jaren, 6 maanden geleden
@johnny OK, de eerste foto is niet meegekomen, bij deze alsnog.
2017-05-09-05c.JPG -
Kees22 antwoordde op het onderwerp "eau de vie stoken" – 3 jaren, 6 maanden geleden
@johnny Als de foto’s geplaatst zijn: een ketel met bijvat, bloot. Op de tweede foto zelfs twee bijvaten, maar dan allemaal met isolatie. Het tweede bijvat zit nog in de oorspronkelijke isolatie van zijn vorige leven als boiler, die kan… Read more»
-
Robbert antwoordde op het onderwerp "eau de vie stoken" – 3 jaren, 6 maanden geleden
@johnny in koper alambiek , potstill ,alquitara kun je gewoon 2 x stoken jazeker kun je met een secondair vat de smaak verbeteren door via een lowwine over te halen of een concentraat .
-
Robbert antwoordde op het onderwerp "eau de vie stoken" – 3 jaren, 6 maanden geleden
@johnny klopt er staat hier 1x stoken maar als je ook hebt gezien hij wil appel vergisting Stoken in een t500 . Omdat die ketels niet veel smaak laat overblijven moet je manier van Stoken daarop aanpassen. Het is een… Read more»
-
Robbert antwoordde op het onderwerp "Gewoon ouderwets werkt nog steeds" – 3 jaren, 6 maanden geleden
@johnny ik heb meer reacties van interrese gehad betreft de sourmash . Het eerste deel van de bourbon en stoken ervan is voor de meeste wel bekend dus dat laat ik voor wat het is het sourmash deel en met… Read more»
-
ErikA antwoordde op het onderwerp "Het moge dan geen Single Malt Scotch Whisky heten" – 3 jaren, 7 maanden geleden
@johnny dat zou kunnen. Had Robbert ook al vermeld dat het kan. Alleen loop ik tegen de beperking van mijn 10 liter ketel. Ik heb namelijk geen zin om 4x te ruw stoken. Als ik een 50 liter ketel had… Read more»
-
ErikA antwoordde op het onderwerp "Het moge dan geen Single Malt Scotch Whisky heten" – 3 jaren, 7 maanden geleden
@johnny beide whisky’s hebben nu even kunnen rijpen om goed het verschil te merken. Ik denk dat het een kwestie van smaak is. De whisky dat gegist is op het graan is voller en rijker van smaak. Zonder is wat… Read more»
-
Alchemist antwoordde op het onderwerp "Cheap and cheasy Calvados" – 3 jaren, 7 maanden geleden
@johnny 1500 gram Dixap (met een suikergehalte van 857 gram / liter) met 3500 ml water geeft een suikergehalte van 273 gram de liter, rond de 1100 dus qua S.G. waarde.
- Meer laden