-
Alchemist vind forumbericht "Moutwijn" – leuk 2 jaren, 4 maanden geleden
-
Alchemist vind forumbericht "Wat beste te doen na fijnstook" – leuk 2 jaren, 4 maanden geleden
-
Alchemist antwoordde op het onderwerp "Wat beste te doen na fijnstook" – 2 jaren, 4 maanden geleden
@martin74 ik heb de 30 graden optie nooit geprobeerd, maar vaak is overdaad geen goed ding, je kunt ook niet verwachten dat het tien keer zo lang trekken betekent dat het een 10 jaar oude whisky wordt, er zijn honderden… Meer lezen»
-
Alchemist antwoordde op het onderwerp "Wat beste te doen na fijnstook" – 2 jaren, 4 maanden geleden
@martin74 dat is ook een optie, je kunt de snippers direct toevoegen na het destilleren, zet het in een fles met een prop keukenrol in de hals zodat het kan ademen. Proef om de zoveel tijd tot het hout… Meer lezen»
-
Alchemist antwoordde op het onderwerp "Wat beste te doen na fijnstook" – 2 jaren, 4 maanden geleden
@martin74 Je noemt meteen een aantal mogelijkheden maar de vraag is eerder wat je ermee wilt bereiken qua smaak. In de regel geldt dan bij dat bij lagere percentages (45 a 50%) de zachtere smaken zoals vanille uit het hout… Meer lezen»
-
Alchemist antwoordde op het onderwerp "Nieuw en een beginnersvraag" – 2 jaren, 5 maanden geleden
@onrust Als het goed is staat er een temperatuur op de verpakking van de gist, voor de meeste geldt kamertemperatuur trouwens. Voor pils en bepaalde fruitvergistingen mag t lager zijn.
-
Alchemist antwoordde op het onderwerp "Beginnende hobby stoker" – 2 jaren, 5 maanden geleden
@geronimo Gebroken scheelt wat bij het schroten als je niet beschikt over een schrootmolen. Maar je hebt nu drie soorten graan die stijf staan van het zetmeel en geen enzymen bevatten die de zetmeel kunnen omzetten, dat wordt pas gevormd… Meer lezen»
-
Alchemist antwoordde op het onderwerp "Beginnende hobby stoker" – 2 jaren, 5 maanden geleden
@geronimo Zetmeel bestaat uit twee vormen, een lange keten en een waaiervorm van glucose ketens. Die zijn veel te groot voor de gist om te kunnen vergisten, vergelijk het met jezelf die een olifant zonder bestek moet veroberen dus dat… Meer lezen»
-
Alchemist antwoordde op het onderwerp "Beginnende hobby stoker" – 2 jaren, 5 maanden geleden
@geronimo maischen is een onderdeel van het brouwen, hierbij stuur je op p.H. en temperatuur om enzymen hun werk te laten doen, een van de dingen die gebeurd is de omzetting van zetmeel naar steeds kleinere suikers totdat deze klein… Meer lezen»
-
Alchemist antwoordde op het onderwerp "Beginnende hobby stoker" – 2 jaren, 5 maanden geleden
@geronimo er zit ook een mout bij die diastatisch vermogen kan leveren? Alleen granen bij elkaar doet niet zo veel namelijk.
-
Alchemist antwoordde op het onderwerp "Nieuw lid" – 2 jaren, 5 maanden geleden
@ruben124 Ik weet dat veel mensen die potjes inspiratie halen vanuit de filmpjes van Jesse (Still it), echter is de smaakontwikkeling van een drank dusdanig dat het vooraf niet in te schatten is wat de onderdelen doen. Vooral rum… Meer lezen»
-
Alchemist antwoordde op het onderwerp "Beginnend hobbyjeneverstoker" – 2 jaren, 5 maanden geleden
@bevelander welkom, ik heb even gekeken in wat oude recepten die ik heb verzameld, de hoeveelheden daar zijn 1,5 a 4,5 gram per liter opbrengst voor de jeneverbessen. De overige ingrediënten zijn wat andere kruiden, hop werd vroeger gebruikt maar… Meer lezen»
-
Alchemist antwoordde op het onderwerp "Het moge dan geen Single Malt Scotch Whisky heten" – 2 jaren, 5 maanden geleden
-
Alchemist antwoordde op het onderwerp "Het moge dan geen Single Malt Scotch Whisky heten" – 2 jaren, 5 maanden geleden
Gefilterd, ben best in m’n nopjes met de frituur scheppen en mandjes die ik gekocht heb, maakte het allemaal wat makkelijker dan een fijnmazige zeef (voorheen keukenzeef gebruikt). Het staat nu af te koelen en straks t gistvat in,… Meer lezen»
-
Alchemist antwoordde op het onderwerp "Het moge dan geen Single Malt Scotch Whisky heten" – 2 jaren, 5 maanden geleden
Het uur op 72 graden zit erop, S.G. waarde van 1,062 wat netjes is voor 3 kg haver op 10 liter water want haver bevat minder zetmeel dan andere granen. Ik laat het nog een half uurtje staan omdat… Meer lezen»
-
Alchemist antwoordde op het onderwerp "Het moge dan geen Single Malt Scotch Whisky heten" – 2 jaren, 5 maanden geleden
Aan het einde van de volgende stap, de 55 graden is er al wat omzetting aanwezig en een laagje goudkleurige vloeistof ligt bovenop.
einde-55-graden-stap.jpg -
Alchemist antwoordde op het onderwerp "Het moge dan geen Single Malt Scotch Whisky heten" – 2 jaren, 5 maanden geleden
Het maischen loopt en de 72 graden loopt nu een kwartiertje, even wat foto’s om een idee te krijgen. Bij de start van de 50 graden stap die uiteindelijk afkoelde tot 46 graden, duidelijk zetmeel aanwezig en het heeft… Meer lezen»
-
Alchemist antwoordde op het onderwerp "Nieuw lid" – 2 jaren, 5 maanden geleden
@ruben124 Je opbrengst in ml alcohol totaal wordt bepaald door de vergisting, het percentage heeft meer met de manier van destilleren te maken. Trager bij de laatste overhaal, eventueel wat krijt of glycerine toevoegen krikt het percentage op. De… Meer lezen»
-
Alchemist vind forumbericht "Whiskyliefhebber die mogelijks wel eens wil gaan experimenteren….." – leuk 2 jaren, 5 maanden geleden
-
Alchemist antwoordde op het onderwerp "Whiskyliefhebber die mogelijks wel eens wil gaan experimenteren….." – 2 jaren, 5 maanden geleden
@vloebi haha, het is een groot kladblok voor me, als je een idee hebt wat je wilt maken kunnen we wel wat tips geven. Whisky maken is niet moeilijk als je een aantal basisregels volgt, goede whisky is wel wat… Meer lezen»
- Meer laden