-
Psycat antwoordde op het onderwerp "Botanische bitters" – 2 jaren, 5 maanden geleden
@alchemist 1000000% correct Indien je de kruidnagel kan waarnemen in de neus of proeven in de aanzet dan is er te veel kruidnagel in en is je bitter niet in evenwicht De kruidnagel moet lichtjes doorkomen in de afdronk maar… Meer lezen»
-
Psycat antwoordde op het onderwerp "Picon" – 2 jaren, 5 maanden geleden
Picon biere of picon vin blanc is hier in noord frankrijk heel populair. Het is gemaakt door Picon toe te voegen aan bier of wijn. Picon en zijn broertje Amer Labiau hebben als grondnoot gedroogde curacao schillen. Daar gaat… Meer lezen»
-
Psycat antwoordde op het onderwerp "Botanische bitters" – 2 jaren, 5 maanden geleden
Hi Alchemist Mooie combinatie, heel dicht bij mijn geliefde combinatie. Ik maak citrus zest van appelsien, limoen en een paar pompelmoezen en beschouw die mix als 1 element De jeneverbessen laat ik weg omdat die MI niet in harmonie… Meer lezen»
-
Psycat antwoordde op het onderwerp "Botanische bitters" – 2 jaren, 6 maanden geleden
Hoi Alchemist Voor mij bitter gebruik ik een orthodoxe methode. Ik distilleer of macereer ieder kruid afzonderlijk en maak daarna de mengeling. Waarom macereren ? Omdat sommige kruiden zoals bv de quinine schors zich moeilijk laat distilleren. Macereren daarentegen, geeft… Meer lezen»
-
Psycat antwoordde op het onderwerp "Botanische bitters" – 2 jaren, 6 maanden geleden
Hi Alchemist De eerste versie die ik ga maken, om het geheel eens te doorlopen wordt een combinatie van engelenwortel, curaçao schil, kardemom (groene) en korianderzaad. Gedurende jaren heb ik Angosturo in mijn gin gedaan. Tot ik vond dat het… Meer lezen»
-
Psycat antwoordde op het onderwerp "Mispels ." – 2 jaren, 6 maanden geleden
Hello Aangezien de mispel heden ten dage vrij onbekend is, een verduidelijking “Onze” mispel (mespilus germanica) was ooit het meest gegeerde winterfruit omdat het voor 1900 het enige fruit was dat in putje winter, december-januari, vers te vinden was. Dit… Meer lezen»
-
Psycat antwoordde op het onderwerp "Mispels ." – 2 jaren, 6 maanden geleden
Inspirerende topic. Het heeft me gemotiveerd om kweeperen (sidonia oblonga) samen met mispels in te koken. Dat geurt heerlijk na een nachtje op de kachel. Nu gist erover en eens kijken wat het gaat geven. Thanks Robbert. PS Rauwe… Meer lezen»
-
Psycat antwoordde op het onderwerp "Mispels ." – 2 jaren, 6 maanden geleden
Yep lijkt me rijp.
Maar, verhoogt het suikergehalte niet als men ze nog een tijdje laat hangen ? -
Psycat antwoordde op het onderwerp "Mispels ." – 2 jaren, 6 maanden geleden
Hello Mijn mispels blijven voorlopig nog aan de boom. Met het uitzonderlijk warme weer, de heerlijke nazomer, rijpen de mispels nog steeds. De mispelaars verliezen zelfs hun bladeren nog niet. Kweeperen (sydonia) heb ik wel met hopen en die zijn… Meer lezen»
-
Psycat antwoordde op het onderwerp "Verse druiven (nog even) bewaren?" – 2 jaren, 8 maanden geleden
Persen ?
Sap invriezen en pulp (met veel smaak en suikers) weggooien ?
Invriezen bij je buren en ze een flesje beloven ?
-
Psycat antwoordde op het onderwerp "Recept peren drank" – 2 jaren, 8 maanden geleden
Hi Martin Je hebt hier al verschillende opties waartussen je kan kiezen. Ofwel ga je voor het proberen de fijne perensmaak in een eau de vie te vangen. Heel subtiel en moeilijk. Vooral omdat je niet weet welke peren je… Meer lezen»
-
Psycat antwoordde op het onderwerp "Recept peren drank" – 2 jaren, 8 maanden geleden
PPS indien je 2x overhaalt vrees ik dat de perensmaak volledig weg is maar dat zal van je ketel afhangen
-
Psycat antwoordde op het onderwerp "Recept peren drank" – 2 jaren, 8 maanden geleden
Hi Martin Heel subtiel. Peren aroma laat zich moeilijk vangen in eau de vie. Morand, toch een van de betere poire eau de vies ter wereld, gebruikt 30kg peren per liter alcohol. Bovendien is het een mix van stoofperen, zoete… Meer lezen»
-
Psycat antwoordde op het onderwerp "Rabarber, Rabarber, Rabarber !" – 2 jaren, 9 maanden geleden
Even een anecdote en vergelijking met de wereld van geuren (ipv smaken) In het fantastische boek Parfum van Suskind, ontdekt een geniale parfumeur dat hij niet alle geuren kan omzetten met distillatie. de hele subtiele geuren van bepaalde bloemen bv… Meer lezen»
-
Psycat antwoordde op het onderwerp "Rabarber, Rabarber, Rabarber !" – 2 jaren, 9 maanden geleden
Hi Likeuren en zoete dranken zijn mijn ding niet. Maar er zijn hier op het forum verschillende mensen die de kunst van het macereren behoorlijk onder de knie hebben. Een hoop fruitsmaken en aromas zijn moeilijk te vatten via distillatie. … Meer lezen»
-
Psycat antwoordde op het onderwerp "Rabarber, Rabarber, Rabarber !" – 2 jaren, 9 maanden geleden
Hello Moonshiner Indien je een likeur wenst te maken met rabarbersmaak : gaat niet. De typische smaak van rabarber gaat verloren bij het stoken. Rabarberseizoen is nu op het einde maar je zou nog stengels kunnen oogsten indien het een… Meer lezen»
-
Psycat antwoordde op het onderwerp "Zomer 20.22" – 2 jaren, 9 maanden geleden
iedereen bedankt voor de input. Er zijn voor mij praktische redenen om het bestaand vat niet te vervangen door een groter. Aangezien ik beschik over een paar extra blauwe vaten van 150l die stof liggen te vergaren, verkies ik een… Meer lezen»
-
Psycat antwoordde op het onderwerp "Zomer 20.22" – 2 jaren, 9 maanden geleden
@lambik
Bedankt voor de input Lambik
-
Psycat antwoordde op het onderwerp "Zomer 20.22" – 2 jaren, 9 maanden geleden
@pikketanus
Een extra pomp om de twee vaten te mengen zou natuurlijk optimaal zijn maar ik verkies eenvoudige systemen. Indien twee vaten niet voldoende blijkt zet ik liever een derde vat extra ipv een extra pomp.
Toch bedankt. -
Psycat antwoordde op het onderwerp "Zomer 20.22" – 2 jaren, 9 maanden geleden
Merci Robbert.
Dus jij zou 2 verbindingen maken ipv 1 ?
Geeft dat een betere natuurlijke mengeling van koud en warm water ?
(want het is natuurlijk dubbel risico op lek) - Meer laden