-
Robbert antwoordde op het onderwerp "Rum" – 1 jaar, 8 maanden geleden
@ruben124 aceton achtig scherp betekent dat er in gisting veel azijnzuur en zwavelzuur is gevormd. Dat betekent dat je of te lang hebt laten staan nadat vergisting ten einde was of dat je een stress gisting hebt gehad .stress gisting… Meer lezen»
-
rummy dummy antwoordde op het onderwerp "Rum" – 1 jaar, 8 maanden geleden
@ruben124 dit zorgt dat samen met bijv. citroen dat de suiker en de vergistbare suikers in de melasse door de gist makkelijker kunnen worden opgegeten en omgezet in oa alcohol.
-
Anton uit het Hoge Noorden antwoordde op het onderwerp "Rum" – 1 jaar, 8 maanden geleden
@ruben124 Ik had hem al even gelinkt op de tekst “het basis recept van Jan“, maar blijkbaar wordt de tekst niet blauw :P. Hieronder!
https://stookforum.nl/forums/spirits/rum-van-melasse-basis-recept/ -
Robbert antwoordde op het onderwerp "Rum" – 1 jaar, 8 maanden geleden
@ruben124 als je iets nauwkeuriger de bijsmaak kunt uitleggen misschien is dan te vinden waar het vandaan komt of wat er als remedie is. Chemische smaken zijn nogal divers . Metaalachtig, zwavelachtig, aceton achtig , arsenicum, petroleum , koolstof ,… Meer lezen»
-
Alchemist antwoordde op het onderwerp "Rum" – 1 jaar, 8 maanden geleden
@ruben124 ik heb geen ervaring met turbo gisten maar heb hier op t forum wel gelezen over bijsmaken. Ik zou eerst eens een ronde proberen met een niet turbo gist. De gist die het beste uit de bus kwam… Meer lezen»
-
Alchemist antwoordde op het onderwerp "Rum" – 1 jaar, 8 maanden geleden
@ruben124 heb je wat meer informatie hoe je de rum gemaakt hebt? Rum heeft sowieso wat tijd nodig, hoelang heeft er tussen destilleren en proeven gezeten?
-
DrankDier antwoordde op het onderwerp "Nieuw lid" – 2 jaren, 2 maanden geleden
@ruben124 Omdat je alcoholpercentage van je mash tijdens de stook omlaag gaat zal je de energietoevoer verhogen om toch nog door te kunnen stoken. Hierdoor vind je in de naloop vooral verontreiniging van stoffen die over zijn gekomen bij een… Meer lezen»
-
Alchemist antwoordde op het onderwerp "Nieuw lid" – 2 jaren, 2 maanden geleden
@ruben124 Ik weet dat veel mensen die potjes inspiratie halen vanuit de filmpjes van Jesse (Still it), echter is de smaakontwikkeling van een drank dusdanig dat het vooraf niet in te schatten is wat de onderdelen doen. Vooral rum… Meer lezen»
-
RuMo antwoordde op het onderwerp "Nieuw lid" – 2 jaren, 2 maanden geleden
@ruben124, ik snap de stokers niet die een deel van de drank afkeuren maar dat dan weer wel opnieuw gaan gebruiken. Na het distilleren blijf er bijvoorbeeld water achter in je ketel en wat uit je ketel komt is dus… Meer lezen»
-
Alchemist antwoordde op het onderwerp "Nieuw lid" – 2 jaren, 2 maanden geleden
@ruben124 Je opbrengst in ml alcohol totaal wordt bepaald door de vergisting, het percentage heeft meer met de manier van destilleren te maken. Trager bij de laatste overhaal, eventueel wat krijt of glycerine toevoegen krikt het percentage op. De… Meer lezen»
-
DrankDier antwoordde op het onderwerp "Nieuw lid" – 2 jaren, 2 maanden geleden
@ruben124 Backset is enkel de vloeistof. Je gaat je rum eerst strippen. Vervolgens houd je ketelinhoud over waar nagenoeg geen alcohol meer inzit, dat is de backset/dunder. Ga je dat latten rotten heb je muck. Backset in je vergisting gebruiken… Meer lezen»
-
DrankDier antwoordde op het onderwerp "Nieuw lid" – 2 jaren, 2 maanden geleden
@ruben124 De rum waar ik het over had is Smith & Cross. Vrij goedkope rum met een zeer sterke fruit smaak. Het is een blend van 3 soorten rum alle 3 gedistilleerd bij Hampden Estate in Jamaica. De smaak van… Meer lezen»
-
Odevie antwoordde op het onderwerp "Nieuw lid" – 2 jaren, 2 maanden geleden
@ruben124 welkom op dit leuke en leerzame forum. Die Vevor ketel heb ik ook en ik gebruik die enkel om 50 liter suikerwash de eerste keer overte halen. De constructie die als kolom en koeler moet dienen is niet zo… Meer lezen»
-
DrankDier antwoordde op het onderwerp "Nieuw lid" – 2 jaren, 2 maanden geleden
@ruben124 tien graden is idd niet optimaal. onder de 15C is gist niet actief. Rond 20-30C is zeker aan te raden. Dus als je zomers op zolder een rum mash aan het vergisten bent kan je die rustig lekker warm… Meer lezen»
-
RuMo antwoordde op het onderwerp "Nieuw lid" – 2 jaren, 2 maanden geleden
@ruben124 als ik je verhaal goed lees laat jij de gist de temperatuur bepalen, maar dat is niet de bedoeling jij ben in control. Als je stookwijn te koud is gaat je gist in winterslaap en stop hij dus met… Meer lezen»
-
@ndré antwoordde op het onderwerp "Nieuw lid" – 2 jaren, 2 maanden geleden
@ruben124
welkom op dit leuke en leerzame forum
Cheers alvast.
Groet, @ndré🥃😎 -
Alchemist antwoordde op het onderwerp "Nieuw lid" – 2 jaren, 2 maanden geleden
@ruben124 Ik hou meestal kamertemperatuur aan, wanneer de vergisting ten eind is (meting met hydrometer of aanstekerproef) verwerk ik het meestal snel. Het is niet alleen smerig, er kunnen zich hele vervelende bacteriën gaan manifesteren wat een regelrecht gezondheidsrisico… Meer lezen»
-
DrankDier antwoordde op het onderwerp "Nieuw lid" – 2 jaren, 2 maanden geleden
@ruben124 Tof dat je rum wilt maken! er zijn voor rum meerdere veilige en onveiligere opties :). Ik heb zelf eerst een keer pure molasses rum gemaakt en vind die niet zo geweldig. Heb er wel van geleerd dat rum… Meer lezen»
-
RuMo antwoordde op het onderwerp "Nieuw lid" – 2 jaren, 2 maanden geleden
@ruben124 welkom en leuk dat je na lang lezen en filmpjes kijken nu echt gaat beginnen. En met een vriendenclub kan het helemaal leuk worden, als de rol verdeling maar goed is(dus niet 1 man stoken en de rest zuipt)…. Meer lezen»
-
Alchemist antwoordde op het onderwerp "Nieuw lid" – 2 jaren, 2 maanden geleden
@ruben124 Welkom Ruben, Ik neem aan dat je het gefermenteerde goedje nog een keer uit de ketel haalt en deze reinigt? Want anders heb je een dikke laag dode gist onderin die je gaat verbranden met het gebruik van… Meer lezen»