-
Robbert antwoordde op het onderwerp "%age alcohol meten na vergisting Appels – Peren" – 1 jaar, 6 maanden geleden
@harrymuyres het hangt af wat ik stook en ook met welke ketel ik stook . mijn ketels blijven heel lang continu op zelfde percentage vanaf voorloop. 9/10 deel van de overhaal is meestal al overgekomen voordat percentage instort. Dus dat… Meer lezen»
-
Robbert antwoordde op het onderwerp "%age alcohol meten na vergisting Appels – Peren" – 1 jaar, 6 maanden geleden
@harrymuyres de eerste keer stook je ruim uit. Flink gas mee uitkijken. Het kooknat mag niet aan de kook gaan tijden destileren. Te hard stoken verlies je /verbrand je juist je smaakstoffen .
-
Robbert antwoordde op het onderwerp "%age alcohol meten na vergisting Appels – Peren" – 1 jaar, 6 maanden geleden
@harrymuyres daar is weinig over te zeggen. Hoeveelheid water toegevoegd , suikergehalte van fruit wisselt per seizoen. Zal ergens tussen 1030 en 1070 hebben gezeten. Dus daar kan je zo niets mee.
-
Robbert antwoordde op het onderwerp "%age alcohol meten na vergisting Appels – Peren" – 1 jaar, 6 maanden geleden
@harrymuyres sorry misschien was ik iets te onduidelijk.
Het begin sg trek je eind sg van af . En dat vermenigvuldigen met 0,13125 dat geeft het alcohol percentage. -
Robbert antwoordde op het onderwerp "%age alcohol meten na vergisting Appels – Peren" – 1 jaar, 6 maanden geleden
@harrymuyres met een vinometer kun je het bij benadering bepalen. Ook kun je begin sg – eind sg nemen en dat x 0,13125 doen. Dan heb je ook een benadering van percentage. Of je neemt een proef destilaat met een… Meer lezen»
-
Robbert antwoordde op het onderwerp "Appels vergisten" – 1 jaar, 7 maanden geleden
@harrymuyres steeltjes, pitjes zoveel mogelijk verwijderen. Of gewoon klokhuizen. . Schil kun ke gebruiken
-
Robbert antwoordde op het onderwerp "Wat te doen met Dunder?" – 1 jaar, 9 maanden geleden
@harrymuyres De backset kun je een volgende keer opnieuw gebruiken . Bij een rum stook . Tot 3 generaties is is verantwoord. Daarna door riool spoelen. Er zijn mensen die nog ouderwets kneien en dunder lang bewaren en er vanalles… Meer lezen»
-
Murmillo antwoordde op het onderwerp "Vraag over Rum Turbo gist Turbo yeast for molasses" – 1 jaar, 9 maanden geleden
@harrymuyres ik doe dat eigenlijk nooit. Soms als ik krap in tijd zit sla ik het op voor een korte tijd in hdpe jerrycan en stook dan asap de tweede er achter aan.
-
Murmillo antwoordde op het onderwerp "Vraag over Rum Turbo gist Turbo yeast for molasses" – 1 jaar, 9 maanden geleden
@harrymuyres fijn zo,n succes. Nu een tweede stook met nette scheidingen en dan goed laten luchten en rijpen.
-
Murmillo antwoordde op het onderwerp "Vraag over Rum Turbo gist Turbo yeast for molasses" – 1 jaar, 10 maanden geleden
@harrymuyres ja, ook daarom is jouw 10l niet verkeerd. Ik heb melasse met oa hornindalgist vergist en dan schuimt het tijdens de gisting best erg.
-
Murmillo antwoordde op het onderwerp "Vraag over Rum Turbo gist Turbo yeast for molasses" – 1 jaar, 10 maanden geleden
@harrymuyres ja datkan zeker dan heb je 10l kopruimte. Tip: melasse lekker warm wegzetten.
-
Murmillo antwoordde op het onderwerp "Vraag over Rum Turbo gist Turbo yeast for molasses" – 1 jaar, 10 maanden geleden
@harrymuyres dat kan gewoon.
-
Robbert antwoordde op het onderwerp "Vraag over Rum Turbo gist Turbo yeast for molasses" – 1 jaar, 10 maanden geleden
@harrymuyres als je smaak wil overhouden zou ik b.v. een Fermentis HG 1 of een fermentis C70 adviseren.
Dan heb je geen last van vervelende gistbijsmaakjes van een prestige turbo.
En beter kans van slagen! -
Robbert antwoordde op het onderwerp "Vraag over Rum Turbo gist Turbo yeast for molasses" – 1 jaar, 10 maanden geleden
@harrymuyres theoretisch moet het kunnen en zouden 2 zakjes genoeg kunnen zijn . Maar wanneer je gelijk zo een grote hoeveelheid gaat verwerken wat toch wel een paar knaken kost zou je dan niet liever een ander gist nemen ?… Meer lezen»
-
RuMo antwoordde op het onderwerp "rum verder bewerken" – 2 jaren, 3 maanden geleden
@harrymuyres, allebei prima.
-
RuMo antwoordde op het onderwerp "rum verder bewerken" – 2 jaren, 3 maanden geleden
@harrymuyres, ik gebruik een simpele(goedkope) basis mout(bijv. pilsner mout) en meng dit samen met de melasse. Dit verwarm ik dan een uur op 67 graden.
Voor het gist kweken:
https://stookforum.nl/forums/gist-vragen/gist-zelf-maken/ -
DrankDier antwoordde op het onderwerp "Rum van melasse basis recept" – 2 jaren, 4 maanden geleden
@harrymuyres suiker in een pannetje oplossen met een klein beetje water. Vervolgens aan de kook brengen. Goed blijven roeren en doorkoken tot het water verdampt is. Suiker zal nu heel ff weer kristalliseren maar al gauw vloeibaar caramel worden op… Meer lezen»
-
DrankDier antwoordde op het onderwerp "Rum van melasse basis recept" – 2 jaren, 4 maanden geleden
@harrymuyres yess
-
DrankDier antwoordde op het onderwerp "Rum van melasse basis recept" – 2 jaren, 4 maanden geleden
@harrymuyres een rum was puur melasse, water en de rum turbo. Resultaat was niet best. Die opvolger was met banaan, dadels en een weizen gist. Ook over dit resultaat ben ik niet heel tevreden. Beide te zwaar / te veel… Meer lezen»
-
munckerik antwoordde op het onderwerp "Eiken vaten. Wie heeft hier ervaring mee?" – 2 jaren, 4 maanden geleden
@harrymuyres ja hoor dat is prima tenzij je wat minder hout wilt proeven.
- Meer laden