-
Robbert antwoordde op het onderwerp "Wort ontzuurd met Natrium bicarbonaat – en dat proef je. Wat nu?" – 2 maanden, 1 week geleden
@janne als al gist kun je het ook gewoon laten gaan , als je nu inkookt moet je opnieuw gist toevoegen.
Je hebt alleen wat meer volume nu .
Destilleren tussen 81 en 88 graden brug temperatuur -
Robbert antwoordde op het onderwerp "Wort ontzuurd met Natrium bicarbonaat – en dat proef je. Wat nu?" – 2 maanden, 1 week geleden
@bewust bij te bittere smaken kun je met limoen of ook zelfs grapefruit smaak opfrissen . Ook kun je wat extract maken uit zouthout en dat toevoegen voor zachtere vollere smaak
-
Robbert antwoordde op het onderwerp "Wort ontzuurd met Natrium bicarbonaat – en dat proef je. Wat nu?" – 2 maanden, 1 week geleden
@janne met 3 gram per keer omhoog brengen en elke keer na 10 min even controleren wat het ph dan is. Ik zou bin bessen nooit extra suiker vergisten. Bessen hebben al een fragiele smaak. Wil je hoger sg kun… Meer lezen»
-
Robbert antwoordde op het onderwerp "Wort ontzuurd met Natrium bicarbonaat – en dat proef je. Wat nu?" – 2 maanden, 1 week geleden
@janne natrium bicarbonaat zou tijdens stoken niet overkomen tenzij je te hoge temperatuur gebruikt . Ph van 2 is inderdaad te laag voor fruit is 3,4 – 4,2 prima. Je had dus iets minder natrium bicarbonaat kunnen gebruiken. Eventueel wat… Meer lezen»
-
Robbert antwoordde op het onderwerp "Robbert's Tiny Projects" – 2 maanden, 1 week geleden
@murmillo als de drank gelukt is dan is de fles snel leeg ,,
Doe maar achter slot en grendel, vrouwen zijn er gek op . -
Robbert vind forumbericht "Robbert's Tiny Projects" – leuk 2 maanden, 1 week geleden
-
Robbert antwoordde op het onderwerp "Wodka van aardappelen" – 2 maanden, 1 week geleden
@pastorbelga met een goed actief mout heb je een zelfde resultaat met betere kwaliteit. Bier maken is een andere sport ! Het lijkt op elkaar maar Maischen voor likeur of whiskey heeft net een ander werkwijze. ( Bier maken is… Meer lezen»
-
Robbert antwoordde op het onderwerp "Whiskey maken en methanol?" – 2 maanden, 1 week geleden
@rinus55 ik weet niet wat voor emmers dat zijn . Maar er zit wel duidelijk verschil in materialen. Sommige plastics kan je alcohol in opslaan andere kun je slechts even gebruiken met kort materiaal kontakt. En sommige zijn uit den… Meer lezen»
-
Robbert antwoordde op het onderwerp "Whiskey maken en methanol?" – 2 maanden, 1 week geleden
@kees22 de teflon tape moet niet over de rand heen en niet gekarteld zijn en alleen bij nauwe passing . Zodat het verder geen contact maakt , en niet in koelende afgaande deel , het komt dan niet mee in… Meer lezen»
-
Robbert antwoordde op het onderwerp "Wodka van aardappelen" – 2 maanden, 1 week geleden
@pastorbelga glucoamylase komt voornamelijk voor in darm kanaal . De los verkrijgbare glucoamylase is een dierlijk bijproduct wat inderdaad wordt gebruikt im voedsel industrie. Het Breekt delen uit de zetmeel ketens af. Een hoog diastatisch mout bevat meerdere enzymen en… Meer lezen»
-
Robbert antwoordde op het onderwerp "Whiskey maken en methanol?" – 2 maanden, 1 week geleden
@kees22 grootste probleem in drank wat nu gebeurt even als in frisdrank is gebruik van siliconen in glans middelen en anti schuim middelen , daarnaast is aspartaam als zoetstof groeiend probleem. Inmiddels bekend dat dit stofje veel slechter is dan… Meer lezen»
-
Robbert antwoordde op het onderwerp "Wodka van aardappelen" – 2 maanden, 1 week geleden
@wessel voor aardappelen is het vrij simpel . Je kunt op 1 stap maischen hiervoor geld dat als je ten minste 10% mout aan de aardappelen toevoegt en je houd 1u 20 min temperatuur op 67 graden met een ph… Meer lezen»
-
Robbert antwoordde op het onderwerp "Whiskey maken en methanol?" – 2 maanden, 1 week geleden
@kees22 er zijn veel verhalen over methyl de oorzaak is voornamelijk uit jaren 60 waarin de koelvloeistof van oude oorlog onderzeeër werd verwerkt in dranken waardoor er veel sterf gevallen waren in jaren 70 nog eens een dergelijke geval hierdoor… Meer lezen»
-
Robbert antwoordde op het onderwerp "Whiskey maken en methanol?" – 2 maanden, 2 weken geleden
@rumo ik heb nog steeds zelf een gaschromatograaf ( apparaat ook al eens te koop aangeboden hier ). Door de jaren heen regelmatig getest op zowel methanol, propanol , butanol maar ook op cyanides en sulfaten getest . Ook bij… Meer lezen»
-
Robbert antwoordde op het onderwerp "Whiskey maken en methanol?" – 2 maanden, 2 weken geleden
@jjriet80 troebel destilaat aan eind komt doordat je temperatuur in de ketel en destilaat al dusdanig hoog ligt dat zwaardere stoffen mee komen. Deze wil je zowiezo in tweede overhaal ook niet hebben. Intussen kunnen bepaalde zuren daaruit vervelende esters… Meer lezen»
-
Robbert antwoordde op het onderwerp "Whiskey maken en methanol?" – 2 maanden, 2 weken geleden
@jjriet80 bij eerste overhaal stoppen als het troebel wordt. En voorloop en naloop doe je niet in eerste maar in finale overhaal. Ook bij suiker geld dit . Ook suiker kan een slechte vergistingen hebben of met goedkope gist of… Meer lezen»
-
Robbert antwoordde op het onderwerp "Whiskey maken en methanol?" – 2 maanden, 2 weken geleden
@jjriet80 heb je de drank 1 of 2 keer overgehaald? Voorloop kan enkele druppels wezen of enkele milliliters. Voorloop is proeven, kijken naar helderheid en geur . Nooit uitgaan van aantal milliliters daarmee kun je te vroeg of te laat… Meer lezen»
-
Robbert antwoordde op het onderwerp "Aankoop mais" – 2 maanden, 2 weken geleden
@skoelie daar kun je onder andere ook bestellen.
Op marktplaats vind je wel eens oude graanmolens met maal stenen deze werken perfect en geven een mooi resultaat.
Let wel op dat Stenen nog heel zijn . -
Robbert antwoordde op het onderwerp "Honing toevoegen aan drank" – 2 maanden, 2 weken geleden
@diederrick bentoniet kan juist bij honing of likeur met hoog suikergehalte langer bij zweven waardoor het nog meer troebel wordt wat erg lang duurt voor het zal bezinken.
Daarom zou ik een ander klarings middel adviseren. -
Robbert antwoordde op het onderwerp "Honing toevoegen aan drank" – 2 maanden, 2 weken geleden
@diederrick bentoniet is met honing niet zo geschikt. Vislijm , caseïne , eiwit,,gelatine ,kiezelguhr en gebrand magnesium zijn bruikbare klarings middelen. ( Gebrand magnesium niet gebruiken in wijn ! Dat geeft met zuren een ongezonde verbinding. Kam wel ik likeuren… Meer lezen»
- Meer laden