-
Robbert antwoordde op het onderwerp "Eerste stook van peated whisky – PPM" – 6 maanden geleden
@brenner de grote fabrikanten stellen hun eigen specifieke voorwaarden aan de toegeleverde mout . En in veel gevallen is ook de contractuele afspraak dat het aan hun geleverde product ook niet aan anderen wordt geleverd. Zo zal crisp ook zijn… Meer lezen»
-
Robbert antwoordde op het onderwerp "Eerste stook van peated whisky – PPM" – 6 maanden geleden
@brenner ik luister zeker naar iedereen. Maar jij zegt dat er niets gebeurd in het proces. Wanneer je een mout eest op lage temperatuur dan blijft het diastatisch . Maar op hoge temperatuur gaat het drastisch achteruit. Dat geld ook… Meer lezen»
-
Robbert antwoordde op het onderwerp "Gelei vorming" – 6 maanden geleden
@manonh82 suikers en veel aanwezige pectine in het fruit zorgen voor de gelering.
-
Robbert antwoordde op het onderwerp "Eerste stook van peated whisky – PPM" – 6 maanden geleden
@brenner je kunt je beperken tot ” moonshinen ” of serieus bezig zijn met goede drank maken. Werken met spul uit winkels of zelf sturing geven om smaken te creëren. Elke handeling vanaf het manier van mouten , manier van… Meer lezen»
-
Robbert antwoordde op het onderwerp "Eerste stook van peated whisky – PPM" – 6 maanden, 1 week geleden
@rumo ja met goede moutmeel kom je op voldoende sg . Omdat het ook fijn gemalen is is de zetmeel ook goed bereikbaar.
-
Robbert antwoordde op het onderwerp "Eerste stook van peated whisky – PPM" – 6 maanden, 1 week geleden
@rumo wanneer je een groenmout , pilsmout gebruikt naast moutmeel kun je in principe met 1 kg mout op 9 kilo moutmeel toe. (10 % dus )
Met 1 op 7 is dus geen probleem . -
Robbert antwoordde op het onderwerp "Eerste stook van peated whisky – PPM" – 6 maanden, 1 week geleden
@rumo moutmeel is prima re gebruiken . Vaak heeft dit geen actief enzym dus zal je of een diastatisch mout met ten minste 10 % van totale hoeveelheid moeten toevoegen. Daarnaast moutmeel is lastig om een heldere stook wijn te… Meer lezen»
-
Robbert antwoordde op het onderwerp "Eerste stook van peated whisky – PPM" – 6 maanden, 1 week geleden
@brenner ten eerste des te hoger temperatuur gaat de enzymen werking achter uit . Coenzymen breken af . Daarnaast verschillende suiker ketens veranderen van structuur. Je krijgt karameliseren. Vezels verharden . Stoffen verdampen . Je krijgt ook verkolen . Bij… Meer lezen»
-
Robbert antwoordde op het onderwerp "Eerste stook van peated whisky – PPM" – 6 maanden, 1 week geleden
@brenner als een peated mout voldoende enzym werking heeft is hij op niet hoge temperatuur geeest en daarmee zal ook de peat niet sterk zijn . Daarnaast zal je een vrij vlak smaakprofiel krijgen.
-
Robbert antwoordde op het onderwerp "Theorie Whisky maken – Maischen (Quasi simpele uitleg)" – 6 maanden, 1 week geleden
@tom182 calcium sulfaat verhoogt zuurtegraad dus ph gaat omlaag. Calcium carbonate verlaagt zuurtegraad en dus gaat ph waarde omhoog. Voor maischen kun je kraan water gebruiken . Gemiddelde ph in Nederland zit rond de 7 . Als je wel water… Meer lezen»
-
Robbert antwoordde op het onderwerp "HELP BIJ MIJN EERSTE AANSCHAF" – 6 maanden, 1 week geleden
@ron64 hallo , welkom. Voor schone alcohol gebruik je een kolom still , voor volle smaken een alembiek , potstill , Alquitara voor cognac een charantaise. Whiskey een whiskey still Veel dranken vragen verschillende soorten destilleer apparaten . Er is… Meer lezen»
-
Robbert antwoordde op het onderwerp "Whiskey maken deel 1 beslag maken. + deel 2 het destilleren ( Videos )" – 6 maanden, 1 week geleden
@rinus55 bij mij zit onderhuis een oude kelder waar vroeger de kolen en aardappelen in hebben gelegen. Altijd vrij constant in temperatuur en ook luchtvochtigheid. Zelden komt temperatuur daar boven de 12 graden en vriest er ook nooit. En luchtvochtigheid… Meer lezen»
-
Robbert antwoordde op het onderwerp "Whiskey maken deel 1 beslag maken. + deel 2 het destilleren ( Videos )" – 6 maanden, 1 week geleden
@rinus55 het is niet goed zichtbaar op foto maar het percentage is 42 % . Dus 8 % verlies in ruim 4 jaar sinds het in vat is gekomen . Dat is met kleinere vaatjes vrij normaal. Om deze reden… Meer lezen»
-
Robbert antwoordde op het onderwerp "Eerste stook van peated whisky – PPM" – 6 maanden, 1 week geleden
@bcnx71 zit geschreven text in het filmpje wat het meeste wel verteld. Maar als je vragen hebt kun je die altijd stellen.
-
Robbert antwoordde op het onderwerp "Whiskey maken deel 1 beslag maken. + deel 2 het destilleren ( Videos )" – 6 maanden, 1 week geleden
@rinus55 ik geloof dat deze 50% was toen hij op vat kwam
-
Robbert antwoordde op het onderwerp "Whiskey maken deel 1 beslag maken. + deel 2 het destilleren ( Videos )" – 6 maanden, 1 week geleden
@rinus55 inderdaad beetje richting de talisker port ruighe nu op kamer temp is hij wat zwaarder in rook en minder sting . maar hijis Rokerig , zilt , fruitig , scherpje als kruidnagel / peper , choco , vanilla …. Meer lezen»
-
Robbert antwoordde op het onderwerp "Enthousiast geworden" – 6 maanden, 1 week geleden
@tom182 prima keuze. Ga je lang veel plezier van hebben.
-
Robbert antwoordde op het onderwerp "Whiskey maken deel 1 beslag maken. + deel 2 het destilleren ( Videos )" – 6 maanden, 1 week geleden
@theresa dat blijft voorlopig leeg tenzij jij het kunt gebruiken. Dan haal je het maar op . Is 10 liter vat. Smaak is . Rokerig , zilt , fruitig , scherpje als kruidnagel / peper , choco , vanile . … Meer lezen»
-
Robbert antwoordde op het onderwerp "Whiskey maken deel 1 beslag maken. + deel 2 het destilleren ( Videos )" – 6 maanden, 1 week geleden
En poef fles.
IMG_20241227_150332471_HDR.jpg -
Robbert antwoordde op het onderwerp "Whiskey maken deel 1 beslag maken. + deel 2 het destilleren ( Videos )" – 6 maanden, 1 week geleden
Grote voorraad kruik.
IMG_20241227_145854523.jpg - Meer laden