Stookforum
  • HOME
  • STOOKWINKEL

Alchemist

Minder tonen Meer tonen
Profielfoto van Alchemist

@alchemist

  • Activiteit
  • Profiel
  • Vrienden 6
  • Groepen 0
  • Forums
  • Persoonlijk
  • Vermeldingen
  • Favorieten
  • Vrienden
  • Groepen
  • Profielfoto van Robbert

    Robbert antwoordde op het onderwerp "Whiskey maken deel 1 beslag maken. + deel 2 het destilleren ( Videos )" – 6 maanden, 1 week geleden

    Percentage na 4 j in  vat gelagerd te zijn is gezakt . dus nu maar op flessen gezet.
     IMG_20241227_145823043.jpg

  • Profielfoto van Robbert

    Robbert antwoordde op het onderwerp "Eerste stook van peated whisky – PPM" – 6 maanden, 1 week geleden

    @bcnx71 ik ben niet bekend met de mouten uit de winkel.  Ik maak zelf zware peated  smokey whiskey met mout uit eigen ” keuken” . Dus je zal moeten vragen bij de brouw winkels naar een hoog diastatisch mout   ….   Meer lezen»

  • Profielfoto van Robbert

    Robbert antwoordde op het onderwerp "Eerste stook van peated whisky – PPM" – 6 maanden, 1 week geleden

    @bcnx71 ik heb even moeten nazien want ik kende die mout niet. ( Om hoge kwaliteit te krijgen mout ik altijd  zelf ) 
    Maar inderdaad die mout moet zowiezo een diastatische mout aan toegevoegd worden.  En daarna een volledig maischen toegepast 

  • Profielfoto van Robbert

    Robbert antwoordde op het onderwerp "Eerste stook van peated whisky – PPM" – 6 maanden, 1 week geleden

    @bcnx71 50ppm is geen probleem als je de verhoudingen maar goed hebt. Meestal heef een dusdanig geeeste malt weinig of niets aan enzymatische werking waardoor je zetmeel niet of niet voldoende wordt omgezet tijdens het maischen en heb je daarnaast…   Meer lezen»

  • Profielfoto van Robbert

    Robbert antwoordde op het onderwerp "krijg geen destilaat uit stook ketel" – 6 maanden, 1 week geleden

    @swabbertje als jou temperatuur op brug boven de 78,3 graden is en jou koel spiraal voldoende lang is en gekoeld is naar rond 20 graden zou jou ketel moeten werken.  Als in de ketel zelf temperatuur rondom de 90 graden…   Meer lezen»

  • Profielfoto van Robbert

    Robbert antwoordde op het onderwerp "krijg geen destilaat uit stook ketel" – 6 maanden, 1 week geleden

    @swabbertje zo te horen jeb je te weinig koeling waardoor je alleen damp krijgt en niet voldoende condensatie hebt
     

  • Profielfoto van Robbert

    Robbert antwoordde op het onderwerp "krijg geen destilaat uit stook ketel" – 6 maanden, 1 week geleden

    @swabbertje wat is jou opstelling ? 
     

  • Profielfoto van Robbert

    Robbert antwoordde op het onderwerp "Stoken op Vermogen welke vesie" – 6 maanden, 1 week geleden

    @miggym omdat de  bouwvorm niet is gemaakt op aroma overdracht en smaak verzadiging.  De ketel is een cylinder waarop op een plat deksel met een gat erin is gemonteerd of een ” alembiek” dier op de cylinder rand staat en…   Meer lezen»

  • Profielfoto van Robbert

    Robbert antwoordde op het onderwerp "geen constante temperatuur tijdens gisten" – 6 maanden, 2 weken geleden

    @bcnx71 je moet dat per beslag bekijken. Er zijn wel wat overeenkomsten met bier maar er zijn ook grote verschillen. Ook te maken met soorten gist.

  • Profielfoto van Robbert

    Robbert antwoordde op het onderwerp "Mn rogge ontmaagding" – 6 maanden, 2 weken geleden

    @rinus55 wat voor mout ? Je heb met rogge en haver veel diastatisch vermogen nodig  . Als je slecht 1 kilo roggemout hebt gebruikt kom je tekort.

  • Profielfoto van Robbert

    Robbert antwoordde op het onderwerp "Enthousiast geworden" – 6 maanden, 2 weken geleden

    @rumo tiny 19 en 20 staan nog niet bijgevoegd. Ik denk dat nr 20 de tijm jou even goed zal bevallen als de lemon lime.  En het is net zo eenvoudig te maken .  In slechts 1 liter of zelf…   Meer lezen»

  • Profielfoto van Robbert

    Robbert antwoordde op het onderwerp "Highlands – Dalwhinnie" – 6 maanden, 2 weken geleden

    @skoelie de gist Activeren met bijv wat sinaasappelsap en toevoegen. Nee zeker geen zuurstof in beslag Pompen !

  • Profielfoto van Robbert

    Robbert antwoordde op het onderwerp "Mn rogge ontmaagding" – 6 maanden, 2 weken geleden

    @rinus55 wat was de verhouding rogge en de diastase mout ?  
    Heb je voldoende water gebruikt? 
    Mais stappen??

  • Profielfoto van Robbert

    Robbert antwoordde op het onderwerp "Highlands – Dalwhinnie" – 6 maanden, 2 weken geleden

    @skoelie des te grotere hoeveelheden des te makkelijker gisting verloopt . Als je 1000 liter vergist zou 1500 gram volstaan . Bij kleinere hoeveelheden.  ( Momenteel is de 25 liter gistton beetje de norm geworden door de hobby winkels) gebruik…   Meer lezen»

  • Profielfoto van Robbert

    Robbert antwoordde op het onderwerp "geen constante temperatuur tijdens gisten" – 6 maanden, 2 weken geleden

    @bcnx71 er zijn momenteel gisten te koop die geen problemen hebben met lage of hogere temperaturen en ook niet met schommelingen. Dus dat kan een oplossing zijn maar desondanks is het beter om temperatuur constant te houden.  Het heeeft namelijk…   Meer lezen»

  • Profielfoto van Robbert

    Robbert antwoordde op het onderwerp "Enthousiast geworden" – 6 maanden, 2 weken geleden

    @tom182 15 liter alembiek is prima om mee te beginnen.  Whiskey ui of Alembiek.  Wil je wat bredere Alquitara potstill als je ook wat met fruit wil gaan doen.

  • Profielfoto van Robbert

    Robbert antwoordde op het onderwerp "Destillaat/stoker gezocht" – 6 maanden, 2 weken geleden

    @liamjesse misschien was jou voor onderzoek betreft jou project niet voldoende en ben je enthousiast begonnen aan iets wat je niet weet af te maken. Jammer joh!  Anderen voor jou karretje spannen is misschien voor jou handig maar voor andere…   Meer lezen»

  • Profielfoto van Robbert

    Robbert antwoordde op het onderwerp "Highlands – Dalwhinnie" – 6 maanden, 2 weken geleden

    @brenner en dat is persoonlijke voorkeur en dat is voor iedereen anders. Dus ook keuze wel of niet mee werken ieders eigen keuze. De een vind iets geweldig de ander vind het niets . En wie heeft gelijk ?? 
     

  • Profielfoto van Robbert

    Robbert antwoordde op het onderwerp "Highlands – Dalwhinnie" – 6 maanden, 2 weken geleden

    @skoelie Amerikaanse eiken hoeft niet op wijn of drank hebben gestaan even met water spoelen en toevoegen . Je keuze is de goede richting.

  • Profielfoto van Robbert

    Robbert antwoordde op het onderwerp "Highlands – Dalwhinnie" – 6 maanden, 2 weken geleden

    @skoelie voor jou doelstellingen prima begin .  Het aandeel caramel ongeveer 1/3 is prima.  Dalwhinni achtige whiskey is niet erg complex  Je gebruikt alleen gerts de 52  -55 gr  kun je vrij korte houden  .  10 min is al ruim…   Meer lezen»

  • Meer laden
Profielfoto Murmillo Profielfoto Wout

Registreer nu!

Wie is online?

Nieuwste topics

  • Koolzuur toevoegen?

    Door Cass 1 dag geleden

  • Cider brouwen: welke gist?

    Door brice3010 3 dagen geleden

  • Handleiding Meten = Weten set

    Door Stookforum 3 dagen geleden

  • Review stookwinkel en Win shoptegoed!

    Door Stookforum 5 dagen geleden

  • Percentagepuzzel

    Door Wijnand 2 weken geleden

©2025 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Lost your password?

Je gegevens vergeten?

Ik herinner mijn gegevens