Stookforum
  • HOME
  • STOOKWINKEL

Sebas(bassien)

Minder tonen Meer tonen
Profielfoto van Sebas(bassien)

@bassien

  • Activiteit
  • Profiel
  • Vrienden 3
  • Groepen 0
  • Forums
  • Persoonlijk
  • Vermeldingen
  • Favorieten
  • Vrienden
  • Groepen
  • Profielfoto van Robbert

    Robbert antwoordde op het onderwerp "10l Alambiek op 2000w kookplaat" – 8 maanden, 4 weken geleden

    @rinus55 ik gebruik een industrie brander . 30 liter na 20 min op 76 graden dan vlam reduceren 5 min later loopt ketel op 79 graden op brug  na 4  a  4,5 uren  stook proces voorbij . Temperatuur hou ik…   Meer lezen»

  • Profielfoto van Robbert

    Robbert antwoordde op het onderwerp "aanmaak gerst" – 9 maanden geleden

    @prins volume van jou gemalen product + 3,2 liter water per kilo dan weet je waar je op uit komt.   5 kilo zou dus 16 liter water bij komen .   Waarom suiker erbij ?  Theoretisch geeft 5 kilo granen /…   Meer lezen»

  • Profielfoto van Robbert

    Robbert antwoordde op het onderwerp "Zure smaak in perenstookwijn" – 9 maanden geleden

    @bartholomeo let wel op dat een elektrisch verwarmde ketel met een element in de vloeistof sneller aanbrand . Boven elementen zal dan een korf of iets moeten wat vaste deeltjes nuet in aanraking brengt met elementen.  Ook de hobby rvs…   Meer lezen»

  • Profielfoto van Robbert

    Robbert antwoordde op het onderwerp "Zure smaak in perenstookwijn" – 9 maanden geleden

    @bartholomeo als je kooksteentjes onder in ketel legt of lavasteen.  En de pulp in kookzak daarop zou het nooit aanbranden. Of een dubbele bodem in ketel . Wanneer je rvs horrengaas neemt dat dat rond knipt en op paar kooksteentjes…   Meer lezen»

  • Profielfoto van Robbert

    Robbert antwoordde op het onderwerp "Zure smaak in perenstookwijn" – 9 maanden geleden

    @bartholomeo inderdaad pulp mee fermenteren is beter dan alleen de sap persen. Geld ook voor appels . Je rendament is ruim 30%hoger omdat je daarmee ook de suikers die in de pulp zit omzet. Ook de pulp mee in de…   Meer lezen»

  • Profielfoto van Robbert

    Robbert antwoordde op het onderwerp "Zure smaak in perenstookwijn" – 9 maanden geleden

    @bartholomeo peren sap alleen stoken is misschien wel handiger maar je laat veel suikers achter in de pulp. Daarnaast ook veel foezels en vezels die smaak geven.  Het is heel belangrijk altijd te letten op ook de schil van peren. …   Meer lezen»

  • Profielfoto van Robbert

    Robbert antwoordde op het onderwerp "Recept speculaasdrankje" – 9 maanden geleden

    @wim58 per liter 
    0,5 gr peper 
    1a 2  gr anijs zaad 
    0,5 gr nootmuskaat
    1gr kaneel 
    0,5 gt kruidnagel 
    3a 5 gr gember 
    0,5 gr kardemom 
    Dat zou ongeveer verhouding zijn voor drank.

  • Profielfoto van Robbert

    Robbert antwoordde op het onderwerp "Continue fermentatie" – 9 maanden geleden

    @psycat de mispels tijd komt ook weer.  Kun je ook heel goed gist uit kweken.

  • Profielfoto van Robbert

    Robbert antwoordde op het onderwerp "Recept speculaasdrankje" – 9 maanden geleden

    @wim58  de basis is   kaneel, anijs, kruidnagel en iets kardemom. De samenstelling is echter variabel .  Diverse verschillende recepturen in verschillende windstreken geven meerdere mogelijkheden maar uitgebreid dus  speculaaskruiden is een mengsel van kaneel, anijs zaad ,nootmuskaat, kruidnagel, gemberpoeder, kardemom…   Meer lezen»

  • Profielfoto van Robbert

    Robbert antwoordde op het onderwerp "Gelderse Roos" – 9 maanden geleden

    @bewust bessen zijn giftig . Je gaat er niet aan dood meteen maar je kunt er wel ziek van worden

  • Profielfoto van Robbert

    Robbert antwoordde op het onderwerp "Continue fermentatie" – 9 maanden geleden

    P.s. als je constant op oude generaties gist cellen voortborduren gaat kun je ook manier van “sourmash ” aanhouden . Betekent wel dat eind product elke keer veranderd. Tot je weer bij begin begint. 

  • Profielfoto van Robbert

    Robbert antwoordde op het onderwerp "Continue fermentatie" – 9 maanden geleden

    Het lijkt praktisch maar er komt meer bij kijken dan deel wegnemen en aanvullen. De bedoeling is dat het eindproduct continu zelfde kwaliteit behoud.   Je kwaliteit controle zal dus daarop ook aangepast moeten.   D.w.z.  oude dode gistcellen moeten…   Meer lezen»

  • Profielfoto van Robbert

    Robbert antwoordde op het onderwerp "Methanol" – 9 maanden geleden

    @jhon-van-dijk suiker vergisting geeft nihil methanol. Geen zorgen om te maken even als een vergisting van granen en mout . Zacht fruit geeft weinig methanol.  Hard schillig fruit meer.  Het merendeel van de methyl komt bij opwarmen van de ketel…   Meer lezen»

  • Profielfoto van Robbert

    Robbert antwoordde op het onderwerp "vergisting" – 9 maanden geleden

    Ja er zijn diverse factoren die mee kunnen spelen in vergisting. Versheid gist , hygiëne, kwaliteit van gebruikte producten.  Resistentie van gist tegen vervuiling en ook aanwezig alcohol. Er zijn gemodificeerde gisten die in sterke vervuiling die gist overigens zelf…   Meer lezen»

  • Profielfoto van Robbert

    Robbert antwoordde op het onderwerp "vergisting" – 9 maanden geleden

    @prins het is belangrijk dat je een meter hebt als een sg meter hiermee kun je zien hoever je suiker is vergist.  Suiker in water geeft stroperigheid. Wanneer alle suikers zij opgelost is de stroperigheid verlaagd of geheel weg . …   Meer lezen»

  • Profielfoto van Robbert

    Robbert antwoordde op het onderwerp "Mn rogge ontmaagding" – 9 maanden geleden

    @rinus55 rogge is een volle warme smaak. Die ook lang blijft hangen en bij juiste bereiding krijg je ook wat kruidig met pit . tarwe is een lichtere smaak . Meer brood – grassig  mais is wat scherper , vol…   Meer lezen»

  • Profielfoto van Robbert

    Robbert antwoordde op het onderwerp "Mn rogge ontmaagding" – 9 maanden geleden

    @concha  basis  is 
    45 graden 20 min , 51 – 55  graden 30 min + eiwit rust ook 15 min extra .
    65-67 graden 60 min.
    72 graden , 20 tot 30 min.
    80 graden spoelen hangt af hoe je filtert

     
     

  • Profielfoto van Robbert

    Robbert antwoordde op het onderwerp "Ouderwets Lightbody rum maken" – 9 maanden geleden

    @concha je bedoelt met rectificatie stoken? 
    Dat gebeurt met rum inderdaad vaker maar ook wel met andere dranken zoals brandy, bourbon , absint, vodka , slivovitsj. 
    Het zijn oude principes die afhankelijk van systeem / still wel worden toegepast.

  • Profielfoto van Robbert

    Robbert antwoordde op het onderwerp "Ouderwets Lightbody rum maken" – 9 maanden, 1 week geleden

    @rinus55 daarvoor hoef je niet hoog te stoken .
    Je ketel moet gewoon goed in verhoudingen zijn . Dan krijg je mooie constant uitstroom. 

  • Profielfoto van Robbert

    Robbert antwoordde op het onderwerp "Mn rogge ontmaagding" – 9 maanden, 1 week geleden

    @geen-onruststoker Rogge zegt men dat lastig of moeilijk maar is vrij simpel maischen   eigen simpel beginners werk.  eerst rogge schroten. Het beste kun je op 5 delen rogge ten minste 1 deel diastatisch mout toevoegen.  Bijv pilsmout.  (Of  he kunt…   Meer lezen»

  • Meer laden
Profielfoto McCorner Profielfoto Sjefman

Registreer nu!

Wie is online?

 Op dit moment zijn er geen leden online

Nieuwste topics

  • Cider brouwen: welke gist?

    Door brice3010 2 dagen geleden

  • Handleiding Meten = Weten set

    Door Stookforum 2 dagen geleden

  • Review stookwinkel en Win shoptegoed!

    Door Stookforum 3 dagen geleden

  • Percentagepuzzel

    Door Wijnand 1 week geleden

  • Wie is Wijnand?

    Door Wijnand 1 week geleden

©2025 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Lost your password?

Je gegevens vergeten?

Ik herinner mijn gegevens