-
Robbert antwoordde op het onderwerp "Honing toevoegen aan drank" – 2 maanden, 2 weken geleden
@diederrick bentoniet kan juist bij honing of likeur met hoog suikergehalte langer bij zweven waardoor het nog meer troebel wordt wat erg lang duurt voor het zal bezinken.
Daarom zou ik een ander klarings middel adviseren. -
Robbert antwoordde op het onderwerp "Honing toevoegen aan drank" – 2 maanden, 2 weken geleden
@diederrick bentoniet is met honing niet zo geschikt. Vislijm , caseïne , eiwit,,gelatine ,kiezelguhr en gebrand magnesium zijn bruikbare klarings middelen. ( Gebrand magnesium niet gebruiken in wijn ! Dat geeft met zuren een ongezonde verbinding. Kam wel ik likeuren… Meer lezen»
-
Robbert antwoordde op het onderwerp "Honing mengen" – 2 maanden, 3 weken geleden
@diederrick honing zit vol met ” vervuiling ” zoals pollen e.d. Wanneer je honing opwarmt tot ongeveer 45 graden dan is het mooi vloeibaar en kun je het door een kaasdoek vrij goed filteren. Wanneer je het daarna in een… Meer lezen»
-
Robbert antwoordde op het onderwerp "Tijd/temperatuur" – 3 maanden geleden
@diederrick waarschijnlijk is er toch een fout in het apparaat waardoor er geen verzadiging kam plaatsvinden. En er zou te weinig alcohol nog aanwezig kunnen zijn . Maar in principe zou tijden het stoken het percentage in de damp lang… Meer lezen»
-
Robbert antwoordde op het onderwerp "Spiced rum maken zonder stoken" – 1 jaar, 2 maanden geleden
@diederrick dat is een vrij simpele rum geest wat gekleurd of op smaak gebracht wordt met essances en kleurstoffen.
-
Alchemist antwoordde op het onderwerp "welk percentage bij op vat gaan?" – 1 jaar, 2 maanden geleden
@diederrick Ik heb met mijn vaatje vanaf de eerste keer 3 maanden gehanteerd en dat leek een goede invloed van hout op te leveren, let wel dat ik whisky aan het maken was en in de invloed van hout wat… Meer lezen»
-
Alchemist antwoordde op het onderwerp "welk percentage bij op vat gaan?" – 1 jaar, 2 maanden geleden
@diederrick ik heb drie maanden gehanteerd voor een paar rondes, met name in het begin zou ik geen jaar doen. Na de vatrijping een maand of drie in afgesloten fles laten laten rijpen.
-
Robbert antwoordde op het onderwerp "welk percentage bij op vat gaan?" – 1 jaar, 2 maanden geleden
@diederrick vat rijping is anders dan in een fles . Het ademen van het vat betekent ook dat niet alleen stoffen uitdampen maar ook zuurstof en andere gassen die in de lucht zitten intreden. En ook deze mede verantwoordelijk zijn… Meer lezen»
-
Robbert antwoordde op het onderwerp "welk percentage bij op vat gaan?" – 1 jaar, 2 maanden geleden
@diederrick wat ook belangrijk is is hoe je het vat gaat opslaan. Als je het vat op 12 graden hij 75% luchtvochtigheid opslaat heb je minder verlies dus kun je ook lagere percentages opslaan . Wil je zachtheid houden aan… Meer lezen»
-
Robbert antwoordde op het onderwerp "Kan voor mij deze nieuwe hobby wel uit?" – 2 jaren, 5 maanden geleden
@diederrick voor mij is het niet om wat het kost . T is na al die jaren niets meer dan Routine ,een gewoon . Beetje tijd in vullen. Voorraad bijhouden hoeft ik ook niet eens. Ik krijg het in die… Meer lezen»
-
Kees22 antwoordde op het onderwerp "Eigen maaksel en vervolg projectje" – 2 jaren, 6 maanden geleden
@diederrick Het nut van een bijvat hangt af van wat je er in doet. Je kunt er kruiden in doen, maar ook gewoon stookwijn of niks. Ikzelf ben heel blij met mijn bijvaten en gebruik ze heel vaak, maar ik… Meer lezen»
-
Lambik antwoordde op het onderwerp "Aangenaam!" – 2 jaren, 6 maanden geleden
@diederrick
Welkom! -
RuMo antwoordde op het onderwerp "Aangenaam!" – 2 jaren, 6 maanden geleden
@diederrick welkom, stel je vragen of deel je mening gerust, ik was was in het begin ook wat terug houdend maar nu reageer ik ook te pas en te onpas 🤐
-
@ndré antwoordde op het onderwerp "Aangenaam!" – 2 jaren, 6 maanden geleden
@diederrick
welkom op dit leuke en leerzame forum.
Cheers, @ndré😎🥃 -
Klompendans30 antwoordde op het onderwerp "Eigen maaksel en vervolg projectje" – 2 jaren, 6 maanden geleden
@diederrick We hopen eigenlijk om in die thumper de kruiden voor kruidenbitter, ouzo, of gewoon willekeurige smaak te laten opnemen in de alcohol. Denk dat er ook een deel mash in kan, dan wordt denk ik de basis smaak versterkt…. Meer lezen»
-
Robbert antwoordde op het onderwerp "klaren voor distilleren?" – 2 jaren, 6 maanden geleden
@diederrick ajs de drank uitgegist is ligt er een grauw laagje opbodem van ton . Als je alles overhevelt met achterlaten van dat grauwe laagje ( dode gist) dan kun je het gewoon afstoken.
-
RuMo antwoordde op het onderwerp "klaren voor distilleren?" – 2 jaren, 6 maanden geleden
@diederrick welkom op het forum. Als het fermenteren echt gestopt is dus niet naar maar 2 weken of 1 bubbel per uur maar na 3 tot 4 weken en geen bubbels meer dan zakt de dode gist na verloop van… Meer lezen»
-
Robbert antwoordde op het onderwerp "klaren voor distilleren?" – 2 jaren, 6 maanden geleden
@diederrick als het suiker gehalte laag genoeg is zodat de suikers niet karameliseren in ketel kun je met een goede ketel zeker troebele ” Stookwijnen” destilleren.
Sg 1010 of lager mag geen probleem zijn .