-
Alchemist antwoordde op het onderwerp "Namens Stookforum en Stookwinkel de allerbeste wensen!" – 1 jaar, 6 maanden geleden
Beste wensen voor het nieuwe jaar.
-
Alchemist antwoordde op het onderwerp "Geen alcohol na gisten" – 1 jaar, 6 maanden geleden
@thetwekkelergodfathers Granen bestaan voornamelijk uit zetmeel, dit zijn glucose (suiker) moleculen van een paar honderd tot een miljoen stuks elk. Gist kan enkelvoudige of tweevoudige suikers omzetten naar ethanol en koolstofdioxide maar zetmeel niet, vergelijk het tussen biefstuk puntjes en… Meer lezen»
-
Alchemist antwoordde op het onderwerp "Geen alcohol na gisten" – 1 jaar, 6 maanden geleden
@thetwekkelergodfathers er zijn een aantal mogelijkheden, Distilling mout of destilleer mout, dat zou het beste zijn omdat die het meeste gericht is op destilleren. Pilsmout, iets minder geschikt omdat deze meer eiwitten bevat dan je wilt voor een whisky… Meer lezen»
-
Alchemist antwoordde op het onderwerp "Geen alcohol na gisten" – 1 jaar, 6 maanden geleden
@thetwekkelergodfathers stookkosten zullen het niet zijn 😉 , een vergisting heeft een wat zurige lucht, maar zolang het allemaal bierdrinkers zijn zal het geklaag wel meevallen. Greenswaen Gold Classic gerstemout aha daar zit jullie probleem dus, het is een cara… Meer lezen»
-
Alchemist antwoordde op het onderwerp "Geen alcohol na gisten" – 1 jaar, 6 maanden geleden
@rinus55 Gerstemout bevat ook zetmeel, daar komen single malt whisky’s vandaan 😉 Gerstemout mits niet gedroogd (geëest) op een te hoge temperatuur bevat verschillende enzymen om onder andere zetmeel om te zetten naar steeds kleinere suikers totdat deze klein… Meer lezen»
-
Alchemist antwoordde op het onderwerp "PH stabilizer" – 1 jaar, 6 maanden geleden
@spirit Ik heb dat soort buffers niet gebruikt, bij het gebruik van schone granen en mout heb ik nog de noodzaak niet gehad, de p.H. daalt bij mij ongeveer 1 a 1 en een beetje tijdens de vergisting en alles… Meer lezen»
-
Alchemist antwoordde op het onderwerp "Geen alcohol na gisten" – 1 jaar, 6 maanden geleden
@thetwekkelergodfathers Ik zou het geheel op kamertemperatuur laten verlopen ja, veel gistsoorten zijn niet blij met 12 graden. Verder mis ik nog wat informatie om te kijken naar andere mogelijkheden; Welk gerstemout hebben jullie gebruikt? Er zijn namelijk ook… Meer lezen»
-
Alchemist antwoordde op het onderwerp "Geen alcohol na gisten" – 1 jaar, 6 maanden geleden
@thetwekkelergodfathers Is toevallig bij de suikervergistingen het vat in een ruimte geweest met een hogere temperatuur? 12 graden is nogal laag voor bakkergist, dat is waar ik het eerste zou gaan kijken.
-
Alchemist antwoordde op het onderwerp "Hint van heide" – 1 jaar, 6 maanden geleden
De rest moet ik je schuldig blijven, de oude scans die ik heb lenen zich niet voor de zoekfunctie helaas. Ik ben het wel vaker tegengekomen in het verleden. Ook wordt de struikheide nog gebruikt om mout mee te… Meer lezen»
-
Alchemist antwoordde op het onderwerp "Hint van heide" – 1 jaar, 6 maanden geleden
The Whisky distilleries of the United Kingdom – 1887 – Alfred Barnard stukje uit een beschrijving van 1830 waarbij een heer genaamd Donovan illegale stokers bezoekt in een uithoek van Engeland: The mash-tun was a cask hooped with wood, at… Meer lezen»
-
Alchemist antwoordde op het onderwerp "Hint van heide" – 1 jaar, 6 maanden geleden
Uit Malt Whisky – A contempary guide – 1998 – Graham Moore
graham-moore.PNG -
Alchemist antwoordde op het onderwerp "Hint van heide" – 1 jaar, 6 maanden geleden
@martin74 de samenstelling van wat hij er precies in doet laat ik aan Robbert over, maar gedurende een lange tijd, enkele eeuwen, redelijk tot aan 1908 (toen een rapport uit kwam van the Royal Commission die wat meer eisen stelde… Meer lezen»
-
Alchemist antwoordde op het onderwerp "Het moge dan geen Single Malt Scotch Whisky heten" – 1 jaar, 6 maanden geleden
Ik was vanmorgen bij Brouwland om de gerstemout te halen en zag dat Viking Malt daar uit het assortiment is verdwenen, echter hebben ze o.a. spul van Pauls Malt nu beschikbaar, ook de Thirsty Thistle de 55 PPM geturfde mout,… Meer lezen»
-
Alchemist antwoordde op het onderwerp "PH stabilizer" – 1 jaar, 6 maanden geleden
@spirit ligt er eigenlijk aan waarvoor je deze wilt gaan gebruiken, voor tijdens het maischen heb je versies, maar ook voor tijdens de vergisting. Als je p.H. te laag zakt tijdens vergisting is een wat makkelijkere methode eierschalen toe te… Meer lezen»
-
Alchemist antwoordde op het onderwerp "Wash wordt warm tijdens vergisten" – 1 jaar, 6 maanden geleden
@arta380 Klaren is iets meer voor bierbrouwen of wijnmaken, het probleem bij het destilleren van een graandrank met klaren (wat vaker gedaan wordt door het koud weg te zetten) is dat de opgeloste CO2 er beter in blijft, wanneer die… Meer lezen»
-
Alchemist antwoordde op het onderwerp "Het moge dan geen Single Malt Scotch Whisky heten" – 1 jaar, 6 maanden geleden
De laatste tijd is meer lezen dan maken geweest hier, beetje wisselvallig met vergaderingen in de avonduren etc. Er staat nu nog 5 liter van 62% hier (75% gerstemout en 25% haver) wat binnenkort het vaatje voor de vierde keer… Meer lezen»
-
Alchemist antwoordde op het onderwerp "Meer beginners vragen" – 1 jaar, 6 maanden geleden
@arta380 Het blijft diervoeder mais, de eisen liggen daar een stuk lager dan bij spul bedoeld voor menselijke consumptie. Er zijn op dit forum die beweren dat ze goede resultaten krijgen maar ikzelf zou het niet doen, er is een… Meer lezen»
-
Alchemist antwoordde op het onderwerp "Mais vlokken meekoken" – 1 jaar, 6 maanden geleden
@martin74 de redenen verschillen, meestal heeft het met filteren te maken. Maar even een stapje terug, want je hebt het ook over koken, ga je met mout werken of wordt het een suikerbeslag? Met suikerbeslag kun je wat… Meer lezen»
-
Alchemist antwoordde op het onderwerp "Pure Liquid malt Extract" – 1 jaar, 6 maanden geleden
@arta380 Als je op moutextract zoekt in het forum zul je zien dat het vaker wordt aanbevolen, deze versie wordt aanbevolen met suiker en water aan te lengen voordat de gist erbij gaat. Het is prima spul om de verschillende… Meer lezen»
-
Alchemist antwoordde op het onderwerp "Hallo" – 1 jaar, 6 maanden geleden
@wolfke Als je de ketel nog niet besteld hebt en je slechts eentje wilt bestellen (voorlopig want er zijn nog wat verzamelaars geboren hier), denk eraan dat je wel gaat balanceren qua hoeveelheden. De ideale vulgraad van een ketel… Meer lezen»
- Meer laden