-
Robbert antwoordde op het onderwerp "Zure smaak in perenstookwijn" – 9 maanden, 1 week geleden
@bartholomeo als je kooksteentjes onder in ketel legt of lavasteen. En de pulp in kookzak daarop zou het nooit aanbranden. Of een dubbele bodem in ketel . Wanneer je rvs horrengaas neemt dat dat rond knipt en op paar kooksteentjes… Meer lezen»
-
Robbert antwoordde op het onderwerp "Zure smaak in perenstookwijn" – 9 maanden, 1 week geleden
@bartholomeo inderdaad pulp mee fermenteren is beter dan alleen de sap persen. Geld ook voor appels . Je rendament is ruim 30%hoger omdat je daarmee ook de suikers die in de pulp zit omzet. Ook de pulp mee in de… Meer lezen»
-
Robbert antwoordde op het onderwerp "Zure smaak in perenstookwijn" – 9 maanden, 1 week geleden
@bartholomeo peren sap alleen stoken is misschien wel handiger maar je laat veel suikers achter in de pulp. Daarnaast ook veel foezels en vezels die smaak geven. Het is heel belangrijk altijd te letten op ook de schil van peren. … Meer lezen»
-
Robbert antwoordde op het onderwerp "Recept speculaasdrankje" – 9 maanden, 1 week geleden
@wim58 per liter
0,5 gr peper
1a 2 gr anijs zaad
0,5 gr nootmuskaat
1gr kaneel
0,5 gt kruidnagel
3a 5 gr gember
0,5 gr kardemom
Dat zou ongeveer verhouding zijn voor drank. -
Robbert antwoordde op het onderwerp "Continue fermentatie" – 9 maanden, 1 week geleden
@psycat de mispels tijd komt ook weer. Kun je ook heel goed gist uit kweken.
-
Robbert antwoordde op het onderwerp "Recept speculaasdrankje" – 9 maanden, 1 week geleden
@wim58 de basis is kaneel, anijs, kruidnagel en iets kardemom. De samenstelling is echter variabel . Diverse verschillende recepturen in verschillende windstreken geven meerdere mogelijkheden maar uitgebreid dus speculaaskruiden is een mengsel van kaneel, anijs zaad ,nootmuskaat, kruidnagel, gemberpoeder, kardemom… Meer lezen»
-
Robbert antwoordde op het onderwerp "Gelderse Roos" – 9 maanden, 1 week geleden
@bewust bessen zijn giftig . Je gaat er niet aan dood meteen maar je kunt er wel ziek van worden
-
Robbert antwoordde op het onderwerp "Continue fermentatie" – 9 maanden, 1 week geleden
P.s. als je constant op oude generaties gist cellen voortborduren gaat kun je ook manier van “sourmash ” aanhouden . Betekent wel dat eind product elke keer veranderd. Tot je weer bij begin begint.
-
Robbert antwoordde op het onderwerp "Continue fermentatie" – 9 maanden, 1 week geleden
Het lijkt praktisch maar er komt meer bij kijken dan deel wegnemen en aanvullen. De bedoeling is dat het eindproduct continu zelfde kwaliteit behoud. Je kwaliteit controle zal dus daarop ook aangepast moeten. D.w.z. oude dode gistcellen moeten… Meer lezen»
-
Robbert antwoordde op het onderwerp "Methanol" – 9 maanden, 1 week geleden
@jhon-van-dijk suiker vergisting geeft nihil methanol. Geen zorgen om te maken even als een vergisting van granen en mout . Zacht fruit geeft weinig methanol. Hard schillig fruit meer. Het merendeel van de methyl komt bij opwarmen van de ketel… Meer lezen»
-
Robbert antwoordde op het onderwerp "vergisting" – 9 maanden, 1 week geleden
Ja er zijn diverse factoren die mee kunnen spelen in vergisting. Versheid gist , hygiëne, kwaliteit van gebruikte producten. Resistentie van gist tegen vervuiling en ook aanwezig alcohol. Er zijn gemodificeerde gisten die in sterke vervuiling die gist overigens zelf… Meer lezen»
-
Robbert antwoordde op het onderwerp "vergisting" – 9 maanden, 1 week geleden
@prins het is belangrijk dat je een meter hebt als een sg meter hiermee kun je zien hoever je suiker is vergist. Suiker in water geeft stroperigheid. Wanneer alle suikers zij opgelost is de stroperigheid verlaagd of geheel weg . … Meer lezen»
-
Robbert antwoordde op het onderwerp "Mn rogge ontmaagding" – 9 maanden, 1 week geleden
@rinus55 rogge is een volle warme smaak. Die ook lang blijft hangen en bij juiste bereiding krijg je ook wat kruidig met pit . tarwe is een lichtere smaak . Meer brood – grassig mais is wat scherper , vol… Meer lezen»
-
Robbert antwoordde op het onderwerp "Mn rogge ontmaagding" – 9 maanden, 1 week geleden
@concha basis is
45 graden 20 min , 51 – 55 graden 30 min + eiwit rust ook 15 min extra .
65-67 graden 60 min.
72 graden , 20 tot 30 min.
80 graden spoelen hangt af hoe je filtert
-
Robbert antwoordde op het onderwerp "Ouderwets Lightbody rum maken" – 9 maanden, 1 week geleden
@concha je bedoelt met rectificatie stoken?
Dat gebeurt met rum inderdaad vaker maar ook wel met andere dranken zoals brandy, bourbon , absint, vodka , slivovitsj.
Het zijn oude principes die afhankelijk van systeem / still wel worden toegepast. -
Robbert antwoordde op het onderwerp "Ouderwets Lightbody rum maken" – 9 maanden, 1 week geleden
@rinus55 daarvoor hoef je niet hoog te stoken .
Je ketel moet gewoon goed in verhoudingen zijn . Dan krijg je mooie constant uitstroom. -
Robbert antwoordde op het onderwerp "Mn rogge ontmaagding" – 9 maanden, 1 week geleden
@geen-onruststoker Rogge zegt men dat lastig of moeilijk maar is vrij simpel maischen eigen simpel beginners werk. eerst rogge schroten. Het beste kun je op 5 delen rogge ten minste 1 deel diastatisch mout toevoegen. Bijv pilsmout. (Of he kunt… Meer lezen»
-
Robbert antwoordde op het onderwerp "Rozenbottels?" – 9 maanden, 1 week geleden
@harryd1969 een verfmenger die niet scherp is zou kunnen. de fd 3 van Fermentis is de fruit versie . Dat is prima.
-
Robbert antwoordde op het onderwerp "Rozenbottels?" – 9 maanden, 1 week geleden
@harryd1969 inderdaad steeltjes en krans eraf . Dan flink kneuzen bijv. Op blok en dan met zo een vlees Hamer. Probeer de pitjes niet te pletten. Dan alles in pan overgieten met heet water . Paar minuten kook erover. Pitjes… Meer lezen»
-
Robbert antwoordde op het onderwerp "Rozenbottels?" – 9 maanden, 1 week geleden
@harryd1969 rozenbottels bevatten vrij veel suiker . Goede rijpe wel 650 gr per kilo. Dus je theoretisch uit 1 kilo rozenbottels 1 liter van 41% kunnen halen. Dit is theoretisch in praktijk komt het meestal op 1 liter van 32 … Meer lezen»
- Meer laden