-
Kees22 antwoordde op het onderwerp "Continue fermentatie" – 7 maanden, 1 week geleden
@psycat Hier doen de kweeperen het juist slecht. Tenminste: sommige bomen begonnen halverwege het jaar hun blad te verliezen. Niet allemaal, vreemd genoeg.
-
Kees22 antwoordde op het onderwerp "Inverteren" – 8 maanden, 4 weken geleden
Ik denk dat het weinig verschil maakt. Door het koken worden veel enzymen toch al vernietigd en degene die het nog doen hebben tijdens de gisting nog tijd zat. Na het inverteren van de suiker laat ik de stroop nog… Meer lezen»
-
Kees22 antwoordde op het onderwerp "receptje gevonden snel fermenteren" – 9 maanden, 2 weken geleden
Is wel een goed recept. Maar bij mij schuimt het niet zo vreselijk als gesuggereerd wordt en het doet er wel een maand over om helemaal tot onder 1,000 te zakken (=echt uitgegist te zijn).
-
Kees22 antwoordde op het onderwerp "Alcohol niet helder." – 10 maanden, 3 weken geleden
@odevie Dat ken ik niet. Wel dat er een beetje blauwe olie meekomt helemaal aan het eind bij 100 graden. Die gaat dan drijven op het water.
Maar ik heb ook altijd nog een stukje stijgend pad boven mijn kruidendoos. -
Kees22 antwoordde op het onderwerp "Alcohol niet helder." – 10 maanden, 3 weken geleden
Er is verschil tussen niet helder en gekleurd zijn. Een drank kan gekleurd en toch glashelder zijn, bijvoorbeeld cognac. Niet helder wordt bijvoorbeeld gin waar je wat water bij doet. Geen idee wat de oorzaak in jouw geval is. Maar… Meer lezen»
-
Kees22 antwoordde op het onderwerp "Gezocht 76mm Koperen buis / 2 a 3mm koperen plaat" – 11 maanden, 1 week geleden
@prins Ikzelf zou het gewoon uitproberen: veel kan er niet fout gaan en je doet er veel kennis mee op. Ligt er ook aan wat je wilt bereiken.
-
Kees22 antwoordde op het onderwerp "Gezocht 76mm Koperen buis / 2 a 3mm koperen plaat" – 11 maanden, 1 week geleden
@prins Koperen pannenspons, bij voorkeur. Dat werkt min of meer als schotels in een normale destilleerkolom. Op elke schotel condenseert de damp en verdampt de vloeistof opnieuw, wat elke keer een versterking geeft. Je gaat dan stap voor stap door… Meer lezen»
-
Kees22 antwoordde op het onderwerp "Gezocht 76mm Koperen buis / 2 a 3mm koperen plaat" – 11 maanden, 1 week geleden
@prins Je vragen zijn lastig te beantwoorden. Wat betreft rumrecepten: er zijn oneindig veel recepten. Handig is, om te vergisten tot rond de 10 % alcohol en daarvoor naar smaak melasse en rietsuiker of bietsuiker voor te gebruiken. Dan heb… Meer lezen»
-
Kees22 antwoordde op het onderwerp "moonshinegl nieuw" – 11 maanden, 2 weken geleden
@moonshinegl Oh ja: de zijkant van de pan waar ik de bodem uitgesneden heb, gebruik ik als voet om de ketel op te zetten. Zoals de ring onder een wok. Even uitmikken hoe hoog die moet zijn. Nadeel daarvan is… Meer lezen»
-
Kees22 antwoordde op het onderwerp "moonshinegl nieuw" – 11 maanden, 2 weken geleden
@moonshinegl Slechte oude foto’s en in omgekeerde volgorde, maar het principe lijkt me duidelijk. Je draait in de gaten van de rand rvs boutjes, waarvan je vervolgens de kop afsnijdt en die je dan glad vijlt. Dan knip je een… Meer lezen»
-
Kees22 antwoordde op het onderwerp "moonshinegl nieuw" – 11 maanden, 2 weken geleden
-
Kees22 antwoordde op het onderwerp "moonshinegl nieuw" – 11 maanden, 2 weken geleden
-
Kees22 antwoordde op het onderwerp "moonshinegl nieuw" – 11 maanden, 2 weken geleden
Als pakking gebruik ik een zogenaamde “eeuwigdurende pakking”: dat is een pakking van karton, omwikkeld met een of twee lagen witte pfte-tape. Dat is wel PFTA-spul en dus kwalijk, maar werkt wel goed in de destillatiepraktijk. En gaat ook heel… Meer lezen»
-
Kees22 antwoordde op het onderwerp "moonshinegl nieuw" – 11 maanden, 2 weken geleden
@moonshinegl Mooi. En nou heb je de bodem van een rvs-pan nodig en acht boutjes die je in de kop van je boiler schroeft en dan afsnijdt en glad schuurt. In de bodem van de pan maak je dan acht… Meer lezen»
-
Kees22 antwoordde op het onderwerp "Suikerwasch + beter" – 11 maanden, 3 weken geleden
Ik gebruik het recept van de snelle wodka, met 1 liter zemelen die ik aan de kook breng in 3 liter water met wat gistvoeding en een snufje MgSO4 en een pluk eierschalen. Daarnaast een pan met 3 kg suiker,… Meer lezen»
-
Kees22 antwoordde op het onderwerp "Koeling" – 11 maanden, 3 weken geleden
@mikey-mike Jawel. Ik had twee jaar geleden een destillatie buiten. Ik had de koeling aangesloten op een tuinslangsysteem, met een dubbele afvoer op de kraan. Om te beginnen koelwater uit de hoofdkraan via de rechterkraan en dat opgevangen met emmers… Meer lezen»
-
Kees22 vind forumbericht "Graan , mout wat te doen ?" – leuk 1 jaar, 4 maanden geleden
-
Kees22 antwoordde op het onderwerp "Graan , mout wat te doen ?" – 1 jaar, 4 maanden geleden
Jaja: Ik heb een heel zwaar leven, echt heel zwaar! 😉
 -
Kees22 antwoordde op het onderwerp "Alcohol omrekenen" – 1 jaar, 5 maanden geleden
@sanders Simpel, gewoon optellen en aftrekken, vermenigvuldigen en delen. Een liter van 96 vol-% betekent 1 L * 0,96 = 0,96 L pure alcohol. Als je daar een drank van 14,9 % (= 14,9/100 = 0,149) van wilt maken, deel… Meer lezen»
-
Kees22 antwoordde op het onderwerp "Hoelang moet gerst vergisten" – 1 jaar, 5 maanden geleden
Hoe wou je dat maischen doen? Uitgaande van mout of met enzymen?
Â
Suiker toevoegen verhoogt alleen de opbrengst aan alcohol maar verdunt de smaak, zowel bij graan als bij fruit als bij melasse. - Meer laden