-
Kees22 antwoordde op het onderwerp "Pruimen en de aangewakkerde angst." – 1 jaar, 7 maanden geleden
@theresa Ik snapte niet wat Holland te doen heeft met Friesland.
Ach ja, die serie. Als je weet waar het over gaat, is het best vermakelijk. En soms ook wel leerzaam. -
Kees22 antwoordde op het onderwerp "Pruimen en de aangewakkerde angst." – 1 jaar, 7 maanden geleden
@teunis Het blijkt in de praktijk extreem moeilijk te zijn om giftige drankjes te destilleren. Zelfs onder primitieve omstandigheden. Afgezien van de ethanol, dan. En je moet natuurlijk geen vliegenzwam-, taxus- of doornappellikeur gaan maken! Als de spookverhalen uit Indiase… Meer lezen»
-
Kees22 antwoordde op het onderwerp "Pruimen en de aangewakkerde angst." – 1 jaar, 7 maanden geleden
@theresa Als ik dat zo lees ben je meer een Friese dan een Hollandse stoker!
-
Kees22 antwoordde op het onderwerp "Kan voor mij deze nieuwe hobby wel uit?" – 1 jaar, 7 maanden geleden
@rino3-5 Ja, als je het zo serieus gaat doen, kom je misschien iets hoger uit. Apparatuur moet je afschrijven. Een ketel bijvoorbeeld in 10 jaar, een alcoholmeter misschien wel in een jaar, als je onhandig bent. Anderzijds heb ik al… Meer lezen»
-
Kees22 antwoordde op het onderwerp "Kan voor mij deze nieuwe hobby wel uit?" – 1 jaar, 7 maanden geleden
Ik hou het een beetje bij, wat de kosten zijn. Robbert schatting van tussen de EUR 3,50 tot EUR 7,00 per liter à 40 % klopt ook bij mij wel zo’n beetje. Met uitschieters, natuurlijk. Dat is inclusief meetbare grondstoffen… Meer lezen»
-
Kees22 antwoordde op het onderwerp "Drie op een rij (proef opstelling)" – 1 jaar, 7 maanden geleden
@rumo Vanmiddag gekocht, zal vannacht eens proberen.
Slimme truc trouwens om te voorkomen dat je vaak moet koken. 😉
-
Kees22 vind forumbericht "Drie op een rij (proef opstelling)" – leuk 1 jaar, 7 maanden geleden
-
Kees22 vind forumbericht "Drie op een rij (proef opstelling)" – leuk 1 jaar, 7 maanden geleden
-
Kees22 antwoordde op het onderwerp "Drie op een rij (proef opstelling)" – 1 jaar, 7 maanden geleden
@robbert Ik snap nog niet precies of de voor- en naloop van de eerste stook weer meegaan naar de tweede stook. Als dat zo is, waarom scheid je dan de voor- en naloop? Of worden voor- en naloop van de… Meer lezen»
-
Kees22 antwoordde op het onderwerp "Drie op een rij (proef opstelling)" – 1 jaar, 7 maanden geleden
@robbert Meestal heb ik er geen problemen mee, maar zoals gezegd: in dit geval was het gewoon mijn eigen schuld. Ik vraag me wel af, of ik de stank er ooit nog uitkrijg en of ik niet beter een nieuwe… Meer lezen»
-
Kees22 antwoordde op het onderwerp "Drie op een rij (proef opstelling)" – 1 jaar, 7 maanden geleden
@bewust Dat was de vorige keer met een andere ketel: daar viel de gesoldeerde cent uit de bodem. Hardsoldeer, dus dat was behoorlijk heet geweest. Nu zit er zo’n aangebakken korst in, die ik er met beurtelings soda en azijn… Meer lezen»
-
Kees22 antwoordde op het onderwerp "Drie op een rij (proef opstelling)" – 1 jaar, 7 maanden geleden
@robbert Ik had het al een beetje verwacht, want de vorige, soortgelijke stook was net op tijd klaar met nog maar een half litertje in de ketel. Maar ik was zo stom om iets anders te gaan doen tegen het… Meer lezen»
-
Kees22 antwoordde op het onderwerp "Drie op een rij (proef opstelling)" – 1 jaar, 7 maanden geleden
Ik gebruik tegenwoordig ook vaak drie ketels.
Wel een beetje opletten dat je de eerste niet droogkookt: dat is een ramp! 🤬 😡 -
Kees22 antwoordde op het onderwerp "Oude appelwijn, veilig of niet?" – 1 jaar, 7 maanden geleden
Gouden vondst, mooie erfenis. 🤗 😍
Zoals al gezegd: methanol zal amper een probleem zijn en als er al cyanide in de wijn zat, zal die nu wel omgezet zijn in ethylcarbamaat en dat blijft achter in de ketel.
-
Kees22 antwoordde op het onderwerp "Mispels ." – 1 jaar, 7 maanden geleden
@robbert Dat rijpen door bevriezen zou kunnen, maar ik weet dat niet zeker. Gewoon rustig laten liggen tot ze rijp (in de volksmond: rot) zijn, gaat ook goed. Kost wel veel aandacht en tijd, want je moet ze elke dag… Meer lezen»
-
Kees22 antwoordde op het onderwerp "Mispels ." – 1 jaar, 7 maanden geleden
Als ik je goed begrijp laat je de mispels dus niet rijpen, maar laat je ze bevriezen.
En in tweede instantie maak je een likeur door mispels in de verkregen fijnstook warm te macereren.
Leuk idee! -
Kees22 antwoordde op het onderwerp "Eigen maaksel en vervolg projectje" – 1 jaar, 7 maanden geleden
@kevin Klopt!
En de ruimte tussen de 22 mm en de 15 mm is ongeveer even groot als de oppervlakte van een 15 mm pijp. Voor andere maten kan dat anders liggen.
Je hebt dus maar één gat nodig. -
Kees22 antwoordde op het onderwerp "Eigen maaksel en vervolg projectje" – 1 jaar, 7 maanden geleden
Ik heb zelf ketels van 10 liter en een ketel van 15 liter. Die kan ik om en om gebruiken als ketel en bijvat, al naargelang de omstandigheden. Ik heb leidingen van 15 mm buitenmaat en gebruik T-stukken van 15-15-22… Meer lezen»
-
Kees22 antwoordde op het onderwerp "Eigen maaksel en vervolg projectje" – 1 jaar, 7 maanden geleden
@diederrick Het nut van een bijvat hangt af van wat je er in doet. Je kunt er kruiden in doen, maar ook gewoon stookwijn of niks. Ikzelf ben heel blij met mijn bijvaten en gebruik ze heel vaak, maar ik… Meer lezen»
-
Kees22 antwoordde op het onderwerp "Eigen maaksel en vervolg projectje" – 1 jaar, 7 maanden geleden
@klompendans30 Stoken op temperatuur is onzin en het maakt daarvoor niet uit waar je beide thermometers hebt. Je stookt op vermogen; de temperatuur wordt bepaald door het alcoholgehalte van de vloeistof en de damp. (Nou ja: als je veel gas… Meer lezen»
- Meer laden