-
Alchemist antwoordde op het onderwerp "Volledig recept whiskey maken" – 2 jaren, 4 maanden geleden
@martin74 Pragmatisch gezien wil je een ketel hebben die ongeveer twee keer zo groot is dan de hoeveelheid wort die je wilt gaan vergisten, met het toevoegen van het mout (en graan) wil je wat ruimte overhouden om tijdens het… Meer lezen»
-
Alchemist antwoordde op het onderwerp "Nieuw en een beginnersvraag" – 2 jaren, 4 maanden geleden
@onrust Uitgeborreld is niet altijd een goede indicator, soms ontsnapt druk elders en dan heb je een stilstaand waterslot met een actieve vergisting. Beter is of met een aansteker erin te gaan, gaat de vlam uit dan is de… Meer lezen»
-
Alchemist vind forumbericht "Basis distillaat van suiker en Turbogist" – leuk 2 jaren, 4 maanden geleden
-
Alchemist antwoordde op het onderwerp "Wat beste te doen na fijnstook" – 2 jaren, 4 maanden geleden
@wim58 Drambuie is geen whisky, het is een likeur van whisky met een hoop suiker en wat kruiden, daar weet ik niet van of er hier een recept ergens staat. Whisky maken heeft tijd nodig, je kunt niet verwachten… Meer lezen»
-
Alchemist antwoordde op het onderwerp "Eerste gebruik allambiek" – 2 jaren, 4 maanden geleden
@opstoker ik weet even niet waar je de ketel vandaan hebt, ik zou sowieso de eerste ronde alcohol die erdoor gaat weggooien, daar kun je iets van goedkope wijn voor gebruiken.
-
Alchemist antwoordde op het onderwerp "Wat beste te doen na fijnstook" – 2 jaren, 4 maanden geleden
@wim58 De meeste rokerige whisky’s die ik ken zou ik niet als zacht omschrijven 😉 . Je kunt van alles gaan toevoegen maar geeft het de tijd eerst, uiteindelijk na drinksterkte verdunnen en op fles, dan doet de smaak… Meer lezen»
-
Alchemist antwoordde op het onderwerp "Het moge dan geen Single Malt Scotch Whisky heten" – 2 jaren, 4 maanden geleden
@pikketanus Gedroogd veenmos, de gedachtegang is dat organische zuren etc. nodig zijn vanuit het mos en de turf die bijdragen aan de smaak. Vanuit pragmatisch oogpunt voor de gedroogde gekozen en deze welt tussen de 4 uur en 6 dagen… Meer lezen»
-
Alchemist antwoordde op het onderwerp "Het moge dan geen Single Malt Scotch Whisky heten" – 2 jaren, 4 maanden geleden
@pikketanus Alles bij de start van het maischen inderdaad, de veenmos mag een paar dagen van te voren in het water worden weggezet zodat deze kan starten met fermentatie. Wat ik gemerkt heb is dat, uit noodzaak geboren, zelfs… Meer lezen»
-
Alchemist antwoordde op het onderwerp "Volledig recept whiskey maken" – 2 jaren, 4 maanden geleden
@martin74 Blender gebruik ben ik geen voorstander van aangezien het filteren een nachtmerrie kan worden, gelukkig kun je nog bij een aanbieder het mout laten schroten. Helaas noem je twee dranken die uit een hoop zijn samengesteld, niet alleen… Meer lezen»
-
Alchemist antwoordde op het onderwerp "Volledig recept whiskey maken" – 2 jaren, 4 maanden geleden
@martin74 Geen Jack Daniels, prima, maar dat houdt nog een hoop andere soorten over qua stijl. Iets specifieker qua wat je lekker vindt helpt, en welke apparatuur / materialen tot je beschikking hebt. Wil je 10 / 20 / 50 … Meer lezen»
-
Alchemist antwoordde op het onderwerp "Het moge dan geen Single Malt Scotch Whisky heten" – 2 jaren, 4 maanden geleden
Gisteravond was er op WhatsApp wat discussie over ingredienten voor drank en toen heb ik een “whisky” van vorig jaar geproefd, die was erg lekker geworden, bij blind proeven zou ik Islay zeggen. Ik zag dat ik nog twee flessen… Meer lezen»
-
Alchemist vind forumbericht "Hollandsche CCVM ketel" – leuk 2 jaren, 4 maanden geleden
-
Alchemist antwoordde op het onderwerp "Hollandsche CCVM ketel" – 2 jaren, 4 maanden geleden
@rvdh korrels moeten in ieder geval zo goed als allemaal gebroken zijn, een hele korrel draagt niet bij aan opbrengst of enzymen. Verder zou ik het schroten uiterlijk 24 uur van te voren doen, geschroot mout aan de lucht… Meer lezen»
-
Alchemist antwoordde op het onderwerp "Voorbereiding voor kleine workshop in januari." – 2 jaren, 4 maanden geleden
@lemmy De aanbevolen hoeveelheid is 0,5 tot 1 gram per liter, de hoeveelheid bij 100 liter is zelfs 100 gram, dus ik zou eerder 6 aanhouden als ondergrens voor de 50 liter en 4 als ondergrens voor de 30 liter.
-
Alchemist antwoordde op het onderwerp "Voorbereiding voor kleine workshop in januari." – 2 jaren, 4 maanden geleden
@robbert Het ging me meer om de verwerking tijdens maischen, alles in het gistvat houden en tijdens destillatie de drank stukken minder snel laten spuwen.
-
Alchemist antwoordde op het onderwerp "Voorbereiding voor kleine workshop in januari." – 2 jaren, 4 maanden geleden
@lemmy Je hebt Robbert aan het werk gezien dus ik vertrouw erop dat je het zelf ook klaar krijgt, vergeet de 45 graden stap niet, die is cruciaal. Ik heb even gezocht voor je want ik ga zelf eigenlijk… Meer lezen»
-
Alchemist vind forumbericht "Voorbereiding voor kleine workshop in januari." – leuk 2 jaren, 4 maanden geleden
-
Stephan vind forumbericht "De Winexpert wijnpakket ervaring" – leuk 2 jaren, 4 maanden geleden
-
Alchemist vind forumbericht "1e stook troebel wit" – leuk 2 jaren, 4 maanden geleden
-
Alchemist antwoordde op het onderwerp "1e stook troebel wit" – 2 jaren, 4 maanden geleden
@dutchie Welkom, Tijdens het overhalen komt er op een gegeven ogenblik spul mee over wat inderdaad het destillaat troebel maakt, aan het einde van de eerste overhaal komt dit vaker voor. Heb je toevallig een idee wanneer het destillaat… Meer lezen»
- Meer laden