-
Robbert antwoordde op het onderwerp "Appel/peren schillen/pulp na persen vergisten" – 9 maanden, 1 week geleden
@psycat het enzym wat methyl afstoot zit voornamelijk in de harde laag onder de schil. Steeltjes moet je altijd eerst verwijderen. Pitjes zijn verantwoordelijk voor cyanide. Wanneer je de pulp of geperste appels in pan heet water doet . (… Meer lezen»
-
Robbert antwoordde op het onderwerp "walnoot likeur 1" – 9 maanden, 1 week geleden
@gerard01 nee je kunt niet alles gewoon ver tien voudige wanneer je grotere hoeveelheden gaat maken. B.v.b de Steranijs, limoen, citroen zal je wanneer je grotere hoeveelheden gaat maken (even als bijvoorbeeld gebruik van gist in gistvat ) moeten aanpassen…. Meer lezen»
-
Robbert antwoordde op het onderwerp "Vragen over Robbert's apple pie liqueur filmpje" – 9 maanden, 1 week geleden
@joostbos kookzakjes kun je gewoon bij b.v. stookwinkel bestellen. Het is wel belangrijk dat de kruiden en fruit boven de vloeistof komen m als botanical basket dat zou doen komt het goed . 600 ml van 1 liter overhouden dan… Meer lezen»
-
Robbert antwoordde op het onderwerp "Whisky overhalen" – 9 maanden, 1 week geleden
@bewust wanneer jou ketel goed werkt zal je de natrium niet meekrijgen.
Je ziet het snel genoeg aan het destilaat. Is het kristal helder is het prima .
Blauw zweem of troebel zal je nog een keer moeten overhalen. -
Robbert antwoordde op het onderwerp "moutextract" – 9 maanden, 1 week geleden
@prins graan / mout moet geschroot worden / ( grof malen of door wals ) Je gebruikt 1 kilo mout op 3,2 liter water. Suiker gebruik je alleen voor simpele kneierij. Wil je goed product gebruik je mout en graan… Meer lezen»
-
Robbert antwoordde op het onderwerp "moutextract" – 9 maanden, 1 week geleden
@prins whiskey is wel een van de simpelste dranken om te maken en een goede oefening voor als je ” hoger op ” wil. Maar je kunt er ook een neutrale graan Alcohol mee maken. Die is fijner en ronder… Meer lezen»
-
Robbert antwoordde op het onderwerp "moutextract" – 9 maanden, 1 week geleden
@prins als je 3,6 kilo hebt kun je maischen, vergisten en tot alcohol of 1 liter whiskey van stoken
-
Robbert antwoordde op het onderwerp "Whisky overhalen" – 9 maanden, 1 week geleden
@bewust coustic soda / natriumhydroxide voeg je het beste toe op ph meting. Je moet uitkomen op ph van 8 a 9 .
-
Robbert antwoordde op het onderwerp "Zelf gedroogde gist bewaren" – 9 maanden, 1 week geleden
@geen-onruststoker dode gistcellen gaan ontbinden daarbij komt zwavel waterstof vrij dat geeft een rotte eieren lucht. Als je beslag ermee besmet is is het zeer lastig weer te corrigeren . Het verhaal dat dode gistcellen goede voeding is is niet… Meer lezen»
-
Robbert antwoordde op het onderwerp "Zelf gedroogde gist bewaren" – 9 maanden, 2 weken geleden
- @geen-onruststoker je kunt gedroogde gist in koelkast tot 3 jaar bewaren .
- Drogen kun je beter doen op iets lagere temperatuur.
- Rond 28 graden .
-
Robbert antwoordde op het onderwerp "tweede stook" – 9 maanden, 2 weken geleden
@mona 7liter is net te veel voor een 8liter ketel. En te weinig voor een 30 liter . Je kunt percentage van 45 % laden dat mag geen probleem zijn . Het beste is dus in 2 delen in de… Meer lezen»
-
Robbert antwoordde op het onderwerp "moutextrakt" – 9 maanden, 2 weken geleden
Voordeel van gebruik van mout vergeleken met b.v. DAP is dat je wanneer je hoge stook temperatuur hebt geen problemen als zweem of verkleuring van destilaat krijgt . Nadeel is dat je wel een achtergrond smaak kunt krijgen wanneer je… Meer lezen»
-
Robbert antwoordde op het onderwerp "Whisky overhalen" – 9 maanden, 2 weken geleden
@bewust je zal toch rekening moeten houden dat het inmiddels gerijpt is geweest op hout en dat er waarschijnlijk ( wat bij goedkopere whiskey voorkomt) toevoegen c.q kleurstoffen in heeft gezetten . Tevoren coustic soda toevoegen is in dergelijke gevallen… Meer lezen»
-
Robbert antwoordde op het onderwerp "snuisterige Jurançon plantjes" – 9 maanden, 2 weken geleden
@rinus55 met glas leer je het beste.
-
Robbert antwoordde op het onderwerp "snuisterige Jurançon plantjes" – 9 maanden, 2 weken geleden
@rinus55 ik heb voor de beide batches van mijn sruiven dit jaar wat stukjes wintereik uit foret de Troncais wat ik ga gebruiken.
-
Robbert antwoordde op het onderwerp "snuisterige Jurançon plantjes" – 9 maanden, 2 weken geleden
@rinus55 ik vind een koperen charantaise of Armagnac alembiek toch wel mooier dan glas. Maar glas is wel een van de beste manieren om exact mee te werken. Deze oude glazen koeler ben ik 44 jaar geleden ook mee begonnen…. Meer lezen»
-
Robbert antwoordde op het onderwerp "snuisterige Jurançon plantjes" – 9 maanden, 2 weken geleden
@rinus55 de smaak op dit moment is niet lekker maar wel op de goede weg . Het juiste hout en tijd zal de het moeten afmaken . Maar ik weet wel zeker dat het word wat ik ervan verwacht. Tevreden… Meer lezen»
-
Robbert antwoordde op het onderwerp "snuisterige Jurançon plantjes" – 9 maanden, 2 weken geleden
Opbrengst is prima . 1,6 liter van 70% uit 13 kilo druiven.
-
Robbert antwoordde op het onderwerp "snuisterige Jurançon plantjes" – 9 maanden, 2 weken geleden
Zo kan het ook. Een tweede overhaal van mijn 2 e vergisting
IMG_20240924_173657119.jpg -
Robbert antwoordde op het onderwerp "moutextrakt" – 9 maanden, 2 weken geleden
@prins er zijn verschillende mouten en mout extracten. Bij Mout en mout extract zijn zetmeel omgezet tot suikers. Wanneer je meer onbewerkte granen toevoegt moet je deze nog maischen om zetmeel om te zetten . Daarvoor heb je wel een… Meer lezen»
- Meer laden