-
Robbert antwoordde op het onderwerp "Ruudje stelt zich voor" – 5 dagen, 2 uren geleden
Welkom op dit forum. Betreft voorloop en naloop scheiden hoor je altijd bij wat je ook voor product stookt en ook wat voor materiaal/ ketel je gebruikt te doen. Gist produceert niet alleen alcohol en co2 maar ook veel bijproducten…. Meer lezen»
-
Robbert antwoordde op het onderwerp "Welke gist voor whisky?" – 1 week, 1 dag geleden
@camielp smaak profiel van whiskey stuur je al bij het begin . Graan keuze – mouten – heel belangrijk is manier van eesten – samenstelling van stort ( soorten mout of granen erin gebruikt ) – manier van maischen -… Meer lezen»
-
Robbert antwoordde op het onderwerp "Wat is het voordeel/ nadeel van een kijkbuis?" – 1 week, 2 dagen geleden
@ndre je bedoelt een glazen deel in de kolom?
Het hangt af in wat voor installatie deze zit. Voornaamste is dat glas andere warmte geleiding en struktuur heeft hierdoor ook invloed op fragmenten in destilaat.
-
Robbert antwoordde op het onderwerp "Naloop" – 2 weken, 2 dagen geleden
- @tom182 dat weet je pas over een paar jaar. Reken maar dat de drank daar minimaal 12 jaar in zal gaan.
-
Robbert antwoordde op het onderwerp "Naloop" – 2 weken, 2 dagen geleden
@tom182 een destilleerderij in Schotland heeft 3 jaar geleden 3 originele oloroso vaten weten te bemachtigen. De eigenaar vertelde mij dat er 45 000 pond voor de drie is neergelegd.
-
Robbert antwoordde op het onderwerp "Naloop" – 2 weken, 3 dagen geleden
@jaap-van-ganswijk heel veel dranken worden nogsteeds op andere soorten dan kolom stills gemaakt. Inderdaad veel moderne dranken zijn gemaakt met essences in suiker alcohol vooral likeuren . Maar de meesten whiskey’s e.d. nog altijd op de traditionele ui vormige ketels. … Meer lezen»
-
Robbert antwoordde op het onderwerp "L-Bogo stelt zich voor" – 2 weken, 3 dagen geleden
@l-bogo ik stook al meer dan 45 inmiddels. Gas bevalt het beste. Ook wel met meerdere electrische apparaten gestookt . Gas is beter controleerbaar. Reageert sneller op verhogen en verlagen can temperatuur. Wat van belang kan zijn . Opwarmtijd is… Meer lezen»
-
Robbert antwoordde op het onderwerp "Eerste keer whisky" – 2 weken, 5 dagen geleden
@tom182 als je ervan uitgaat dat af fabriek de verpakkingen van standaard gist voor 1000 liter is dan kom je op minder gist per liter dan bij bijvoorbeeld 100 liter. Met standaard vers gist gebruik 1500 gram per 1000 liter… Meer lezen»
-
Robbert antwoordde op het onderwerp "snuisterige Jurançon plantjes" – 2 weken, 5 dagen geleden
@kevin als je op foto ziet zit hij vol met nog jonge trosjes .
Ik ga wel bijhouden en wat bij Snoeien. Zodat ook de energie naar het fruit groei gaat en niet voor tak en blad. -
Robbert antwoordde op het onderwerp "snuisterige Jurançon plantjes" – 2 weken, 5 dagen geleden
Dit jaar wordt een goed jaar voor mijn juracon.
IMG_20250606_201030630.jpg -
Robbert antwoordde op het onderwerp "Eerste keer whisky" – 2 weken, 6 dagen geleden
@tom182 niet nog eens bijvoegen . Afwachten en als er geen verandering is na 5 dagen stoken
-
Robbert antwoordde op het onderwerp "walnoot likeur 2" – 2 weken, 6 dagen geleden
@gerard01 eerst 0,8 liter toevoegen. Jr kunt altijd na zoeten .
-
Robbert vind forumbericht "Dropshot maken" – leuk 2 weken, 6 dagen geleden
-
Robbert antwoordde op het onderwerp "Eerste keer whisky" – 2 weken, 6 dagen geleden
@tom182 wanneer iets staat te gisten ook al is het traag NOOIT in roeren ! 40 gram unibrew is op 20 – 25 liter eigen echt het minimale. Het is een vergelijkbare met bakkersgist. Wacht nog een weekje af …. Meer lezen»
-
Robbert antwoordde op het onderwerp "Dropshot maken" – 3 weken, 3 dagen geleden
@mccorner waarom surrogaat dropshot met smaak en kleurstoffen maken terwijl het immers niet moeilijk is om een gezond product te maken .
-
Robbert antwoordde op het onderwerp "Eerste keer whisky" – 3 weken, 3 dagen geleden
@tom182 klopt maar je gebruikt het verdunt naar 12 % .
-
Robbert vind forumbericht "Sugarwash aanvullingen?" – leuk 3 weken, 3 dagen geleden
-
Robbert antwoordde op het onderwerp "Sugarwash aanvullingen?" – 3 weken, 3 dagen geleden
@big-g het lost inderdaad ook op in water op kamertemperatuur maar bij hogere temperaturen lost het sneller op en het help bij inverteren . Geinverteerde suikers ( mono saccharide )vergist sneller en met minder afval dan gewone tafel suiker. (Disaccharide) … Meer lezen»
-
Robbert antwoordde op het onderwerp "Naloop" – 3 weken, 4 dagen geleden
@kees22 kook temp van ethylcarbamaat is 185 gr . Je zou dus denken dat het niet overkomt maar net als andere alcoholen bind het zeker omdat het al ethyl moleculen bevat aan ethyl. Het lift mee . Nee je liegt… Meer lezen»
-
Robbert antwoordde op het onderwerp "Eerste keer whisky" – 3 weken, 5 dagen geleden
@tom182 wanneer je niet de 80 gr stap doet blijven er inderdaad nog actieve enzymen. Nu is het niet alleen de alfa en bèta maar ook een aantal aan coenzymes. Deze kunnen zeker nog invloed hebben op smaak vorming en… Meer lezen»
- Meer laden