-
Uridium antwoordde op het onderwerp "Website met Amerikaanse recepten" – 3 jaren, 11 maanden geleden
@mccorner Thanks! In dit geval doe ik even lui; ik woon vlak bij Duitsland en koop daar voor een habbekrats wodka en ‘doppelwacholder’ (met juniper dubbel gebeide graanalcohol, dus eigenlijk jenever). Die doppelwacholder is de basis voor deze gin.
-
Uridium liked forum post "Website met Amerikaanse recepten" – 3 jaren, 11 maanden geleden
-
Uridium antwoordde op het onderwerp "Website met Amerikaanse recepten" – 3 jaren, 11 maanden geleden
Wat een leuke recepten! Vanmiddag gaat hier meteen een pot kokosnoot-grapefruit-gin in de week 🙂
-
Uridium antwoordde op het onderwerp "98%" – 3 jaren, 11 maanden geleden
@jaapjanjoost Behalve dan de ‘horeca-spirits’ van de Hanos of de Sligro. Dat is bijv. cognac met peper en zout. Daar zit géén accijns op, want is qua smaak niet te drinken. Wordt alleen voor sauzen gebruikt. Maar ik heb zo’n… Read more»
-
Uridium posted a new topic "Tia Maria" – 3 jaren, 11 maanden geleden
Vanavond min of meer bij toeval zelf Tia Maria gemaakt. Ik had een poging gedaan om zelf whisky te maken, maar de eikensmaak was te heftig geworden. Om het drinkbaarder te maken heb ik er 200 gr. maple sirup (ahorn-… Read more»
-
Uridium antwoordde op het onderwerp "Waar is mn voorloop heen?" – 4 jaren geleden
@vinnies ‘T gaat snel hoor; ik heb m’n still ook pas een maandje en ben nu heerlijk aan ’t experimenteren met kruiden, citrusvruchten, hop etc. En m’n eerste whisky staat te rijpen in een pot met eikenhoutsnippers 😉 Ik probeer… Read more»
-
Uridium liked forum post "Waar is mn voorloop heen?" – 4 jaren geleden
-
Uridium antwoordde op het onderwerp "Waar is mn voorloop heen?" – 4 jaren geleden
Overigens is Cognac dus twee keer gedestilleerd en ‘verliest’ wat mij betreft die lekkere boerse smaak bij de fijnstook.
-
Uridium antwoordde op het onderwerp "Waar is mn voorloop heen?" – 4 jaren geleden
@pikketanus Het typische van Armagnac is dat de wijn slechts één keer wordt gedestilleerd en dan op vat gaat (in mijn geval nieuw Limousin). De acetaten zitten inderdaad in de voorloop, maar er zit ook behoorlijk wat methanol in. Normaal… Read more»
-
Uridium antwoordde op het onderwerp "Waar is mn voorloop heen?" – 4 jaren geleden
Mocht je er een volgende keer Armagnac van willen maken (dus lageren op eikenhout) dan meteen bij de ruwstook 50 ml per batch van ca 5 liter voorloop weghalen en dan de ruwstook meteen op vat leggen (dus geen fijnstook)…. Read more»
-
Uridium liked forum post "Eerste testrun met goedkope lidlwijn" – 4 jaren geleden
-
Uridium antwoordde op het onderwerp "Eerste testrun met goedkope lidlwijn" – 4 jaren geleden
@robbert Dat zijn inderdaad de goede soorten, colombard, ugni blanc, jurancon blanc en ook folle blanche. Overigens is volgens mij het vroeg oogsten en dus redelijk ‘zuur’ houden van de basiswijn in de Armagnac en Cognac een trucje om de… Read more»
-
Uridium antwoordde op het onderwerp "Eerste testrun met goedkope lidlwijn" – 4 jaren geleden
Oh ja, ik gebruik dus de eerste 40 á 50 ml niet, maar hou die als voorloop apart. Daarin zit de meeste methanol en ethylacetaat.
-
Uridium antwoordde op het onderwerp "Eerste testrun met goedkope lidlwijn" – 4 jaren geleden
Ik stop ook meestal bij 46%, maar het belangrijkste is: goed proeven! Als het fris en zoet smaakt naar alcohol met een vleugje wijnsmaak, dan doorgaan. Wordt het branderig en scherp/log, dan stoppen. Ter indicatie (maar ik heb een niet… Read more»
-
Uridium antwoordde op het onderwerp "Eerste testrun met goedkope lidlwijn" – 4 jaren geleden
Nou, Robbert heeft wel een punt, dat sommige stoffen geconcentreerd worden bij destillatie, en dat geldt o.a. voor methanol, dat ook in gewone wijn voorkomt in lage concentratie, maar in hogere concentratie giftig is. En tijdens destillatie ontstaan ook stoffen… Read more»
-
Uridium antwoordde op het onderwerp "Eerste testrun met goedkope lidlwijn" – 4 jaren geleden
Dat is niet helemaal correct hoor. Zoner al sprake is van indikking tbv transport, dan is dat uitsluitend toegestaan voor onvergiste most; niet voor gerede wijn. Maar eigenlijk is dat een fabeltje dat door de Keuringsdienst van Waarde in het… Read more»
-
Uridium liked forum post "Kant en klare hoeveelheden kruiden voor een recept" – 4 jaren geleden
-
Uridium antwoordde op het onderwerp "Brandy rijpen" – 4 jaren geleden
Ik heb de mijne in een 3L virgin eiken vaatje liggen. Moet ca. 3 jaar rijpen en dan krijg je het equivalent van Armagnac. Wel onderweg proeven, want nieuw eiken gaat hard. Ik heb ’t vat voorgespoeld met Blanche de… Read more»
-
Uridium liked forum post "Twee weken stoken" – 4 jaren geleden
-
Uridium posted a new topic "Twee weken stoken" – 4 jaren geleden
Wow, wat is zelf stoken waanzinnig leuk! Echt een verrijking van m’n leven. Ik heb de air still nu twee weken en al een heleboel leuke dingen gemaakt! Het oorspronkelijke doel was om de oude wijn weg te stoken en… Read more»
- Meer laden