Stookforum
  • HOME
  • STOOKWINKEL

Lambik

Minder tonen Meer tonen
Profielfoto van Lambik

@lambik

  • Activiteit
  • Profiel
  • Vrienden 0
  • Groepen 0
  • Forums
  • Persoonlijk
  • Vermeldingen
  • Favorieten
  • Vrienden
  • Groepen
  • Profielfoto van Alchemist

    Alchemist antwoordde op het onderwerp "Hallo ik ben nieuw." – 3 jaren, 2 maanden geleden

    @lambik kijk maar in de ingrediënten (geen conserveringsmiddelen), ik heb deze een paar keer vergist zonder problemen.

  • Profielfoto van Alchemist

    Alchemist antwoordde op het onderwerp "Hallo ik ben nieuw." – 3 jaren, 2 maanden geleden

    @lambik    Optie 1 Optie 2   Kies even afhankelijk van de temperatuur waarop je denkt te gaan vergisten. In principe zou 1 zakje genoeg moeten zijn, wil je wat meer smaak introduceren kan het raadzaam zijn 2 te gebruiken….   Meer lezen»

  • Profielfoto van Alchemist

    Alchemist antwoordde op het onderwerp "30L handgemaakte koperen ketel te koop" – 3 jaren, 2 maanden geleden

    @lambik dat is een parrot, je stopt er een hydrometer in om tijdens de destillatie een continue alcoholpercentage te kunnen meten.   Het gebruik ervan kent voor- en tegenstanders, zelf gebruik in een refractometer omdat die met een kleine hoeveelheid…   Meer lezen»

  • Profielfoto van Alchemist

    Alchemist antwoordde op het onderwerp "Hallo ik ben nieuw." – 3 jaren, 2 maanden geleden

    @lambik Het ligt er eigenlijk aan wat je ermee wilt bereiken, als je een relatief neutrale alcohol wilt om een likeur of kruidenbitter mee te maken is bakkersgist zeker een goede.   Als je er een brandy-achtige drank van wilt…   Meer lezen»

  • Profielfoto van rummy dummy

    rummy dummy antwoordde op het onderwerp "ketel vulling" – 3 jaren, 3 maanden geleden

    @lambik ik ga het nog precies nameten wat het exacte percentage is maar met aanlengen word dit percentage ook lager maar als u het zegt zal ik er nog eens over nadenken… Maar waarom is die 2/3 regel, wat zijn…   Meer lezen»

  • Profielfoto van Robbert

    Robbert antwoordde op het onderwerp "Whisky van begin tot eind" – 3 jaren, 3 maanden geleden

    @lambik  diastatisch vermogen hangt af van hoe het mout is geeest . Dus drogings temperatuur. Meestal zijn de lichte mouten diastatisch . Mouten zoals men in volksmond pilsmout noemt zijn met hoog diastatisch vermogen . Donkere , caramel , rook…   Meer lezen»

  • Profielfoto van Alchemist

    Alchemist antwoordde op het onderwerp "Whisky van begin tot eind" – 3 jaren, 3 maanden geleden

    @lambik wat Robbert ook al aan gaf, afhankelijk van het graan wat je er tegenover zet moet je eventueel nadenken over voorkoken (mais / rogge / haver / boekweit). Tot 10% van de stort kan, maar als je mout genoeg…   Meer lezen»

  • Profielfoto van Robbert

    Robbert antwoordde op het onderwerp "Whisky van begin tot eind" – 3 jaren, 3 maanden geleden

    @lambik  mout graan verhouding mag tot 10% mout op het graan aandeel zijn . Let wel op dat je diastatisch mout gebruikt. gist als mangrove Jack west coast is prima gist . Wat voor graan is het ?  Bij gewoon…   Meer lezen»

  • Profielfoto van Carlo

    Carlo antwoordde op het onderwerp "Hallo" – 3 jaren, 3 maanden geleden

    @lambik dank je voor de info
    ik ga ermee aan de slag 🙂

  • Profielfoto van Keije

    Keije antwoordde op het onderwerp "Temperatuur suiker en turbo gist stook" – 3 jaren, 3 maanden geleden

    @lambik super! Dank je wel!
    Wat is de reden van 2/3de vullen? Om droogkoken te voorkomen?
     

  • Profielfoto van Robbert

    Robbert antwoordde op het onderwerp "Verhouding suiker en water" – 3 jaren, 3 maanden geleden

    @lambik bij een hoge brix waarde wordt het moeilijker
    Voor organismen om te functioneren. . 
    Boven de brix van 70 kunnen micro organismen niet overleven. .
    Heel veel gisten hebben al moeilijk om te overleven bij een brix waarde van  25. 
     

  • Profielfoto van Odevie

    Odevie antwoordde op het onderwerp "Verhouding suiker en water" – 3 jaren, 3 maanden geleden

    @lambik Met 5 kilo suiker op 25 liter heb je een concentratie van 200 gram per liter. Voor natuurlijke gisten zoals bakkergist is dit een prima omgeving om te leven en te groeien en dus ook de beschikbare suiker om…   Meer lezen»

  • Profielfoto van Keije

    Keije antwoordde op het onderwerp "Hallo allemaal!" – 3 jaren, 3 maanden geleden

    @lambik  Ik ben ook erg benieuwd inderdaad! Ik las ook al dat turbo gist niet de beste optie is… Had er al 4 pakjes van gekocht 😐  iets te impulsief geweest. Anders kan ik altijd mijn eigen ruitensproeier vloeistof nog…   Meer lezen»

  • Profielfoto van Robbert

    Robbert antwoordde op het onderwerp "Welke zelfbouw stookketel" – 3 jaren, 3 maanden geleden

    @lambik dit is wat wel wordt toegepast. .
     IMG_20220316_210448026.jpg

  • Profielfoto van Robbert

    Robbert antwoordde op het onderwerp "Welke zelfbouw stookketel" – 3 jaren, 3 maanden geleden

    @lambik het wordt vaker gedaan met 2 kolomen . Zowel dat ze bovenop gekoppeld worden . Je hebt veel condensatie oppervlakte maar ook dat er met een schuif kraantje en een bypass een extra mogelijkheid kan worden gecreëerd waardoor je…   Meer lezen»

  • Profielfoto van Alchemist

    Alchemist antwoordde op het onderwerp "Houdbaarheid stookwijn" – 3 jaren, 3 maanden geleden

    @lambik Ja dat kan, nogmaals is het afhankelijk van een aantal factoren en zelf doe ik het niet zo lang maar zolang de dode gistcellen zoveel weg zijn wordt het risico een stuk kleiner.

  • Profielfoto van Robbert

    Robbert antwoordde op het onderwerp "Mancave overpeinzingen" – 3 jaren, 4 maanden geleden

    @lambik ik zie vaker dat het borrelen wordt gezien als indicatie maar dat is niet een goede leidraad.  Vaak staan die dingen al stil ondanks dat er nog gisting is. Minime lekjes bijvoorbeeld langs het gietrandje kan al voldoende zijn…   Meer lezen»

  • Profielfoto van Robbert

    Robbert antwoordde op het onderwerp "Mancave overpeinzingen" – 3 jaren, 4 maanden geleden

    @lambik ja zo kun je het zien . Maar ik gebruik die plastic dingen niet . Niet vanwege het gebubbel maar ze zijn kwetsbaar  Broed nesten van bacteriën . Slecht schoon te maken dus je moet ze eigenlijk na elk…   Meer lezen»

  • Profielfoto van Jongenengel

    Jongenengel antwoordde op het onderwerp "vuistregels" – 3 jaren, 4 maanden geleden

    @lambik Het boekje heb ik en hier staat idd een beschrijving in. Mijn ketel is echter van groter formaat. Ik zal wat fotoś maken met wat maten. Kijken of er dan tips zijn voor aanpassingen. De slijptol is best definitief…   Read more»

  • Profielfoto van Alchemist

    Alchemist antwoordde op het onderwerp "Hoe goed te filteren" – 3 jaren, 4 maanden geleden

    @lambik Actieve kool niet, wel wordt er bij de productie van bijvoorbeeld Tennessee Whiskey gebruik gemaakt van houtskool om bewust bepaalde componenten te verwijderen nadat de drank gedestilleerd is. Dit proces wordt het Lincoln Country Process genoemd.   Dit is…   Read more»

  • Meer laden
Profielfoto sexysnowman

Registreer nu!

Wie is online?

  • Robbert

Nieuwste topics

  • Cider brouwen: welke gist?

    Door brice3010 1 dag geleden

  • Handleiding Meten = Weten set

    Door Stookforum 1 dag geleden

  • Review stookwinkel en Win shoptegoed!

    Door Stookforum 3 dagen geleden

  • Percentagepuzzel

    Door Wijnand 1 week geleden

  • Wie is Wijnand?

    Door Wijnand 1 week geleden

©2025 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Lost your password?

Je gegevens vergeten?

Ik herinner mijn gegevens