-
Robbert antwoordde op het onderwerp "meerdere soorten fruit laten gis" – 9 maanden, 3 weken geleden
Appels ,peren , pruimen, druiven kun je vergisten zonder verder suiker toe te voegen. Je kunt zelf als beginner heel makkelijk het fruit , kneuzen en even in heet water 1 minuut kook erover . Zet het in gist ton… Meer lezen»
-
Robbert antwoordde op het onderwerp "Wat te doen met 5kg blauwe bessen?" – 9 maanden, 3 weken geleden
@lep 4500 gr blauwe bes bevat ongeveer ,430 gram suiker. Dat zou neerkomen op ongeveer 300 mil alcohol. Uit te stoken. Doe je er suiker bij om volume te krijgen na stoken hou je weinig smaak over. Blauwe bes kun… Meer lezen»
-
Robbert antwoordde op het onderwerp "Stoken met de Grainfather met de moutpijp erin (imitatie Charentais?)" – 9 maanden, 3 weken geleden
@lumey met en grain father krijg je zo niet een charantaise principe. Het gaat om terug stoken vam de lowwine over de pulp . En de koper werking ( invloed) op sulphides is er niet.
-
Robbert antwoordde op het onderwerp "snuisterige Jurançon plantjes" – 9 maanden, 3 weken geleden
@rinus55 het beste is een charantaise. Of een soort gelijke opstelling.
Ik denk dat ik dit keer gewoon ouderwets potstill met terug stook ga doen.. -
Robbert antwoordde op het onderwerp "snuisterige Jurançon plantjes" – 9 maanden, 3 weken geleden
@rinus55 . Is nu als gewone wijn trouwen ook prima. Maar om het wijn te laten is zonde . Zeker ga ik d ze 2 × overhalen
-
Robbert antwoordde op het onderwerp "snuisterige Jurançon plantjes" – 9 maanden, 3 weken geleden
Nu van gist afgehaald.
Laatste restje gaat in de container.
IMG_20240914_141421764.jpg -
Robbert antwoordde op het onderwerp "snuisterige Jurançon plantjes" – 9 maanden, 3 weken geleden
Nu van gist afgehaald.
Laatste restje gaat in de container.
IMG_20240914_141421764.jpg -
Robbert antwoordde op het onderwerp "snuisterige Jurançon plantjes" – 9 maanden, 3 weken geleden
Vrijdag 13 .een SG van 990 .
Klaar dus 12 dagen nodig gehad voor vergisten. Nu binnen max 5 dagen een stook plannen anders kan het in riool.
IMG_20240914_135132391.jpg -
Robbert antwoordde op het onderwerp "Whisky van walnoten" – 9 maanden, 3 weken geleden
Je kunt ze gebruiken zoals ook eikels. Zie topic ” eikels en varkens”
-
Robbert antwoordde op het onderwerp "suikeroplossing" – 9 maanden, 3 weken geleden
@prins ik begrijp dat niet met 100 mil hier en 50 mil daar weggooien. In enkele milliliters kan het verschil al intreden. Als je dan met zulke stappen werkt kan je te veel of trouwens ook te weinig weggooien. Een… Meer lezen»
-
Robbert antwoordde op het onderwerp "Gruit" – 9 maanden, 3 weken geleden
@alchemist ja het veranderd door uitdampen van stofjes in de mirre. Het geeft suggestie ook wat zoeter te worden
-
Robbert antwoordde op het onderwerp "suikeroplossing" – 9 maanden, 3 weken geleden
@prins je zal in toekomst strakker gaan scheiden. Beginners proeven het moment. Later merk je ook dat je vooruit gaat denken ” hoe gaat het zich vormen.” Je weet dan welke kant het opgaat in smaak omdat get nog sterk… Meer lezen»
-
Robbert antwoordde op het onderwerp "Peren Eau de Vie rijpingsvraag" – 9 maanden, 4 weken geleden
@opticase een vat van kastanje hout of op walnoot / hazelnoot doppen.
-
Robbert antwoordde op het onderwerp "Appel/peren schillen/pulp na persen vergisten" – 9 maanden, 4 weken geleden
@stokerke dat is zeker niet verkeerd. Een hoger percentage maakt etherische olie en foezels los en neemt deze mee .
-
Robbert antwoordde op het onderwerp "Newton, Darwin en vacuum Distillatie" – 9 maanden, 4 weken geleden
Het os inderdaad niet mogelijk. Het werkt ook sneller dan op standaard verwarmings methode. Materiaal is inderdaad een issue. En je zal ook recepturen flink moeten aanpassen. Omdat je met verlaging van damptemperaturen werkt. Daardoor komen ook de fracties dichter… Meer lezen»
-
Robbert antwoordde op het onderwerp "Appel/peren schillen/pulp na persen vergisten" – 9 maanden, 4 weken geleden
@stokerke wanneer je de drank en pulp overheveld heb je onderin een grauwe laag van dode gistdie laat je achter . De rest kan gewoon mee . Je zal altijd gistresten hebben in de ketel dat kan geen kwaad bij… Meer lezen»
-
Robbert antwoordde op het onderwerp "Ik wil een aromakolom gaan bouwen voor mijn 50 L bierfust" – 9 maanden, 4 weken geleden
Betere infusie en verzadiging van alcohol
-
Robbert antwoordde op het onderwerp "kolom bouwen" – 9 maanden, 4 weken geleden
@jagdhornblaser de inhoud van ketel heeft zeker invloed . Zowel voor de opbouw maar ook war betreft minimale vulling. Ook diameter tegenover hoogte verhouding maakt verschil in minimale en maximale vulling. En uiteraard ook waarmee je vult . Een product… Meer lezen»
-
Robbert antwoordde op het onderwerp "kolom bouwen" – 10 maanden geleden
@jagdhornblaser als brug themp 75 graden is komt er weinig uit. Min 78,3 nodig op brug om ethyl over te laten komen. Themp kooknat , oppervlakte vloeistof , hals , brug en uitstroom hebben allemaal met elkaar te maken. Zelfs… Meer lezen»
-
Robbert antwoordde op het onderwerp "kolom bouwen" – 10 maanden geleden
@prins je zal met wat je van plan bent wel iets uit ketel krijgen maar het gaat niet goed werken. Waarschijnlijk staat de ketel ook te stampen tijdens de overhaal .
- Meer laden