-
Robbert antwoordde op het onderwerp "Whiskey van gierst en rogge volgens zeer oude methode" – 3 maanden geleden
@mana leuk te horen dat het goed is gelukt.
Ik zal zelf ook weer eens wat er nog van staat proeven Filmpje is bijna 5 j . Dus tijd genoeg gehad om geheel te rijpen. -
Robbert antwoordde op het onderwerp "Robbert's Tiny Projects" – 3 maanden geleden
@rumo vroeger had ik die nieuwsgierigheid wel . Maar al jaren doe ik meer op de manier van inschatting wat mijn beslag gaat vormen. Dan een eind van de stook even proeven en zien of ik het nog iets moet… Meer lezen»
-
Robbert antwoordde op het onderwerp "Mijn vergistings setup in een koude ruimte." – 3 maanden geleden
@kayp roeren tijdens gisting wil zeggen dat je zuurstof inbrengt. Wanneer er zuurstof aanwezig is gaat gist knop vormen en zet weinig suikers om in alcohol maar produceert wel zuren als ook azijnzuur . Dan heeft gist weer tijd nodig… Meer lezen»
-
Robbert antwoordde op het onderwerp "Robbert's Tiny Projects" – 3 maanden geleden
@rumo valt mee. Ik heb voldoende staan om de tijd mee te vullen zodat de rest kan rijpen. En daarbij er staat voldoende voor de rest van mijn leven te drinken in de kelder en wat overblijft is dan voldoende… Meer lezen»
-
Robbert antwoordde op het onderwerp "Tijd/temperatuur" – 3 maanden geleden
@diederrick waarschijnlijk is er toch een fout in het apparaat waardoor er geen verzadiging kam plaatsvinden. En er zou te weinig alcohol nog aanwezig kunnen zijn . Maar in principe zou tijden het stoken het percentage in de damp lang… Meer lezen»
-
Robbert antwoordde op het onderwerp "Waarom zijn sommige whisky’s zo duur en schaars?" – 3 maanden geleden
@kees22 t is net als met dure Wijnen . Er zijn inderdaad goede en minder goede whiskey’s maar is ook kwestie van smaak. En vergeet niet status . Er zijn nog steeds mensen die willen laten zien dat ze iets… Meer lezen»
-
Robbert antwoordde op het onderwerp "Robbert's Tiny Projects" – 3 maanden geleden
@rumo ja je moet altijd laten Rijpen .
De tijm likeur gemaakt voor het filmpje heeft na maken slechts 6 maanden overleefd. 😋 -
Robbert antwoordde op het onderwerp "Waarom zijn sommige whisky’s zo duur en schaars?" – 3 maanden geleden
@dirkkampen daar is heel veel over uit te leggen maar is ook vrij complex . Ik probeer een kleine hopelijk begrijpbare uitleg te geven in paar voorbeelden . Wat uitmaakt is o.a. productie jaartal , leeftijd en oplage . Bepaalde… Meer lezen»
-
Robbert antwoordde op het onderwerp "Robbert's Tiny Projects" – 3 maanden geleden
@rumo heb je een zoete ruby port gebruikt ? Dat Zuur zou kunnen door een iets wrange port te gebruiken. .
-
Robbert antwoordde op het onderwerp "Iemand bekend met deze alambiek?" – 3 maanden, 1 week geleden
@abedelange een Alquitara is breder in zijn kunnen dan een dergelijke potstill
-
Robbert antwoordde op het onderwerp "Iemand bekend met deze alambiek?" – 3 maanden, 1 week geleden
@abedelange prima apparaat om dranken als slivovits , palinka , ouzo e.d. mee te stoken.
Maar je zak er ook prima een bourbon mee kunnen stoken of een Irish whisky. -
Robbert antwoordde op het onderwerp "Highlands – Dalwhinnie" – 3 maanden, 1 week geleden
@skoelie met gistvoedigszout ( dap ) is marmite eigenlijk overbodig.
De starter lijkt zo oke. -
Robbert antwoordde op het onderwerp "Tips alcohol 96%" – 3 maanden, 1 week geleden
@skyliner als je op google intoets ” alcohol 96 % ” krijg je diverse online shops er voor. Hobbyisten stoken uitsluitend voor eigen gebruik kleine hoeveelheden die gedoogd zijn. Verkoop is strafbaar.I Ook het aanzetten tot verkoop of destilleren voor… Meer lezen»
-
Robbert antwoordde op het onderwerp "Gelei vorming" – 3 maanden, 1 week geleden
@rinus55 geld voor de meest fruit soorten. B.v. o.a. Ananas, kers en banaan niet noodzakelijk.
-
Robbert antwoordde op het onderwerp "Vergistings temperatuur" – 3 maanden, 1 week geleden
@rummy-dummy bakkers gist werkt het beste tussen 21 en 25 graden in meeste gevallen. Maar look de viscositeit van de te vergisten massa heeft invloed . Wat heel belangrijk is is ook dat de temperatuur onderin , midden en top… Meer lezen»
-
Robbert antwoordde op het onderwerp "Gelei vorming" – 3 maanden, 1 week geleden
@manonh82 het fruit inderdaad even 1 min de kook erover . Let op dus niet fruit im koud water zetten en opwarmen tot koken . Maar fruit in heet water dumpen of overgieten met heet water en dan even doorkoken. … Meer lezen»
-
Robbert antwoordde op het onderwerp "Alcohol percentage na ruwstook" – 3 maanden, 1 week geleden
@bert1985 proeven , ruiken en letten op helderheid. Zodra troebel wordt stoppen . Zodra de de alcohol niet meer proefbaar is stoppen. Je kunt ook paar druppels op lepel doen . Als het niet makkelijk meer ontbrand stoppen. ( Bij… Meer lezen»
-
Robbert antwoordde op het onderwerp "Gelei vorming" – 3 maanden, 1 week geleden
@manonh82 je kunt tot 450 gram suiker gaan per liter wanneer je inverteert . Dan is het wel stroperig maar nog geen gelei. Het komt door de grote hoeveelheid pectine en suikers samen. Je kunt dit voorkomen door of dik… Meer lezen»
-
Robbert antwoordde op het onderwerp "Alcohol percentage na ruwstook" – 3 maanden, 1 week geleden
@bert1985 brooddeeg zou een goede afdichting zijn . Maar als de passing ruim is en een dikke laag deeg er zit dan zou het misschien invloed hebben ook door lekkage waardoor je damp kwijt raakt. Witte vlokken zijn meestal zouten… Meer lezen»
-
Robbert antwoordde op het onderwerp "Alcohol percentage na ruwstook" – 3 maanden, 1 week geleden
@bert1985 heb je een kolom op de ketel of een hoed? En is de kolom/ hoed rvs en gekoeld?
Brug temperatuur zou optimaal zijn bij 78,3 tot 81 graden tijdens de hart loop. - Meer laden