-
Catnip reageerde op het onderwerp "Calvados vragen" – 3 jaren, 3 maanden geleden
Ik ken champagnegist als een die dwars door alles heen gist. De beschijving van deze gist geeft echter aan dat ie gevoelig is, de temperatuur van hydrateren moet niet meer dan 2 graden verschillen met de temperatuur van de most…. Lees meer»
-
Catnip reageerde op het onderwerp "Even voorstellen" – 3 jaren, 3 maanden geleden
@smipie mooie opstelling hoor! Echt top! Maar ben ik nu de enige die hier het gevaar ook ziet?
-
Catnip reageerde op het onderwerp "Calvados vragen" – 3 jaren, 3 maanden geleden
@haak toedekken met een lap, zodat er niks bij kan komen. Na 3 a 4 dagen dek je af met deksel en waterslot. Dan is het heftigste vaak wel voorbij. Nb. Zorg wel voor gist die gelijk zn werk doet…. Lees meer»
-
Catnip reageerde op het onderwerp "All Grain jenever" – 3 jaren, 3 maanden geleden
1060 is heel respectabel voor het maischen maar dit zegt niet zoveel als je niet verteld hoeveel water je hebt gebruikt. Ik leg zo uit waarom. de berekening van Cooper is goed, echter gaat hij uit van 20 liter water… Lees meer»
-
Catnip reageerde op het onderwerp "Beslag verzuurt" – 3 jaren, 3 maanden geleden
@dutchgold Afsluitringetje van siliconenrubber erop, aan twee kanten. Die standaard ringetjes zijn niet goed. Gewoon zelf knippen (iets te krap) van zo’n bakmatje van de action. Mijn tip was niet voor het verplaatsen van het vat maar bood een goedkope… Lees meer»
-
Catnip waardeerde het bericht "Even voorstellen" – 3 jaren, 3 maanden geleden
-
Catnip reageerde op het onderwerp "Even voorstellen" – 3 jaren, 3 maanden geleden
@smipie Zoveel mout is er niet nodig voor een goede graanjenever. 10 % pilsmout, en een mengseltje van verschillende meelsoorten die je meemaischt. Ongemout brengt veel meer de graansmaak naar boven. Elk graan heeft zo z’n kwaliteit. Vind spelt en… Lees meer»
-
Catnip waardeerde het bericht "Dag Allen" – 3 jaren, 3 maanden geleden
-
Catnip reageerde op het onderwerp "Beslag verzuurt" – 3 jaren, 3 maanden geleden
Ik heb de gisten even bekeken, en begrijp waarom je ze koos. Ik leer ook door fouten te maken, dat zeker. Zo lang je maar weet waar die fouten vandaan komen, leer je er ook daadwerkelijk wat van 😉 Die… Lees meer»
-
Catnip reageerde op het onderwerp "Beslag verzuurt" – 3 jaren, 3 maanden geleden
Fijne werkplek heb je inderdaad. Beste tip blijft je SG veel lager te houden. Ben ook benieuwd welke gist je hebt gebruikt trouwens , fijn om te horen dat het de gist nu wel zijn best heeft gedaan. Trouwens, hoe… Lees meer»
-
Catnip reageerde op het onderwerp "Dag Allen" – 3 jaren, 3 maanden geleden
Welkom op het forum, voor mij was het ook de liefde voor whisky waardoor ik ging stoken. De ketelkeuze zal ook afhangen van hoe je hobby zich ontwikkelt. Bij mij begon het dus met een 5 liter whiskyalambiek. En dan duurt… Lees meer»
-
Catnip reageerde op het onderwerp "Beslag verzuurt" – 3 jaren, 3 maanden geleden
@dutchgold Ik wil beste geloven dat je beslag verzuurt, maar een pH van 2 klinkt me wat laag. Een geuze stopt namelijk al bij pH 3 en zuurkool zit daar ook op. Weet je zeker dat je meetinstrumenten kloppen? Melkzuurbacteriën… Lees meer»
-
Catnip reageerde op het onderwerp "vlugge whisky mash" – 3 jaren, 3 maanden geleden
@webstorestudio het zal dan wel kloppen, probeer het uit zou ik zo zeggen. (En laat het ons weten). In de link staan twee dingen, namelijk dat de suiker al in de korrel zit en dat enzymen alles om moeten zetten…. Lees meer»
-
Catnip reageerde op het onderwerp "vlugge whisky mash" – 3 jaren, 3 maanden geleden
ik geloof dat dat recept van stookwinkel opgaat voor de mout die zij aanbieden wat in combinatie met die gist (toevoegingen van enzymen idd) ervoor zorgt dat zetmeel om wordt gezet in vergistbare suiker. Als het mout zelf genoeg enzymen… Lees meer»
-
Catnip reageerde op het onderwerp "Welke temperatuur" – 3 jaren, 3 maanden geleden
@cooper ten eerste tof dat je je bevindingen langs iets legt wat je aangeboden is zoals die tabel. Zijn mij betreft te weinig hier op het forum die nog aan een soort van ‘fact-checking’ doen. Stoken op temperatuur is een eenzijdige… Lees meer»
-
Catnip reageerde op het onderwerp "vlugge whisky mash" – 3 jaren, 3 maanden geleden
@ Robbert Leuk gebied om mee te experimenteren dus. @ RuMo, dat deed ik eerder ook toen ik slechts een 5 liter ketel had. Stellig ben ik ook niet want ik heb dus geen gecontroleerd vergelijkingsmateriaal. Weet wel dat de ruwgestookte… Lees meer»
-
Catnip reageerde op het onderwerp "vlugge whisky mash" – 3 jaren, 3 maanden geleden
@robbert ik blijf het interessant vinden. Ik heb mijn ruwstook heel vaak lang laten staan ,de vorige whisky zelfs 4 maanden. Hij is zoeter dan verwacht. Ik vermoed esters. In dezelfde lijn; dan zou het lageren van ruwstook op eik… Lees meer»
-
Catnip reageerde op het onderwerp "vlugge whisky mash" – 3 jaren, 3 maanden geleden
@rumo geloof me, ik ben echt slecht in wiskunde. Stoken kan ik ook niet echt , maar daar wordt ik wel beter in. Een mashje maken gaat me wel aardig af. 10 procent uitspugen met 5 kg mout lukt me ook… Lees meer»
-
Catnip reageerde op het onderwerp "vlugge whisky mash" – 3 jaren, 3 maanden geleden
@rumo even zagen en rekenen. Gerst 5kg. (Zetmeel max 65. %) maximale versuikering levert dus op: (5000 / 100) x 65 = 3250 gr ‘suiker’ . 3250 gr delen door 20 liter is ; 162,5 gram per liter. Max SG… Lees meer»
-
Catnip reageerde op het onderwerp "(whisky) Hoog percentage alcohol na fermentatie" – 3 jaren, 3 maanden geleden
@rumo dat is ook mijn insteek. Te vroeg stoken levert bij graan een teveel aan diacetyl op. Te lang laten staan kan ervoor zorgen dat aanwezige enzymen bepaalde esters (ethylacetaat) ontstaan, doordat ethyl weer wordt gemetaboliseerd. Hoe het met fruit… Lees meer»
- Meer laden