-
Alchemist replied to the topic "Recept bakkersgist" – 4 jaren, 4 maanden geleden
@johnny Blauw is meestal geen goed teken, toevallig teveel gistvoeding (DAP) toegevoegd?
-
Hilly replied to the topic "Doofpot keteltje" – 4 jaren, 4 maanden geleden
@johnny Dit model zag ik ook al voorbij komen, als je een beetje handig bent moet daar wat leuks van te maken zijn, maar dat gaat wel lukken zo te zien. Er stond er afgelopen week 1 op marktplaats voor… Read more»
-
Stefan reageerde op het onderwerp "Temperatuur koelwater" – 4 jaren, 5 maanden geleden
@johnny. Dat betekent dat bij een ketel van 15liter met een spiraal van 10mm koper (0.78l/m) dik 19m lang moet zijn. Dat word een joekel van een ding.
Of is dat voor koelen aan de lucht -
Haak reageerde op het onderwerp "Temperatuur koelwater" – 4 jaren, 5 maanden geleden
@johnny
nou is mijn ketel groter dan 15 liter maar dat terzijde
maar idd ik gebruik een veiling emmer van 30 liter en het wordt wordt niet warm
-
Munckerik reageerde op het onderwerp "Whisky recept 3" – 4 jaren, 5 maanden geleden
@johnny ik zou het niet doen. Ook zou ik geen rookmout gebruiken maar whisky mout of whisky mout light. Rookmout heeft en geeft de smaak van rookworst/gerookt spek. En ik zou een maischshema aanhouden.
-
RuMo replied to the topic "refractmeter of alcohol"dobber"" – 4 jaren, 5 maanden geleden
@johnny ik heb ook dit setje bij Ali gekocht. Het is redelijk zuiver, maar door de kleine lettertjes wat lastig af te lezen. Ik gebruik het als reserve meter, want ik heb mijn grote meter gebroken.
-
Stookforum replied to the topic "refractmeter of alcohol"dobber"" – 4 jaren, 5 maanden geleden
@johnny je kunt het alleen in distillaat gebruiken. Nooit in een mengsel waar suikers aan zijn toegevoegd of waar reststuikers in zitten zoals, bier wijn, of stookwijn.
-
Robbert replied to the topic "Volgende whisky stookwijn maken" – 4 jaren, 6 maanden geleden
@johnny het zilte zit maar heel beperkt in de lucht . Zoals ik zei je kunt het turf zuren en mout en iets toe te voegen waardoor het meer smaak invloed heeft.. Zelf krijg ik een vrij goede islay… Read more»
-
Catnip replied to the topic "Volgende whisky stookwijn maken" – 4 jaren, 6 maanden geleden
@johnny De “zee proeven in whisky” ,het zilte, dat is nog eens een topicje waard hier op het forum.https://jonaspothelmwhisky.wordpress.com/2012/07/06/manzanilla-van-het-noorden-feit-of-fabel-eerste-versie-2/ Wat mij betreft een hoop gebakken lucht, verwarring in opvatting en een verkeerde voorstelling van feiten. Volgens mij kan het (wat… [Verder lezen]
-
Catnip replied to the topic "Volgende whisky stookwijn maken" – 4 jaren, 6 maanden geleden
@johnny Robbert sprak voor zijn beurt 🥴 haha, maar misschien heb je hier nog wat aan ;
http://whiskyscience.blogspot.com/2011/09/yeasts-pedigree-and-properties.html
succes, groeten Catnip -
Robbert replied to the topic "Volgende whisky stookwijn maken" – 4 jaren, 6 maanden geleden
@johnny voor een rokerige whisky richting islay moet je zowiezo een zwaarder gerookt mout hebben en gezuurd en ook gerookt op turf . Let erop dat islay turf is anders dan de turf hier van het tuincentrum . Dus of… Read more»
-
Catnip replied to the topic "Volgende whisky stookwijn maken" – 4 jaren, 6 maanden geleden
@johnny Een bestaande whisky kopiëren is een goede richtlijn en tevens een nobel streven. Hebben de Japanners ook geprobeerd. De basis is voor elke Schotse single malt gelijk en toch zijn er zoveel verschillen. Zoals Robbert het voorstelt kom je… Read more»
-
Munckerik replied to the topic "Volgende whisky stookwijn maken" – 4 jaren, 6 maanden geleden
@johnny naar mijn weten zit daar geen rogge in maar enkel turf gerookte gerstemout.
-
Robbert replied to the topic "Volgende whisky stookwijn maken" – 4 jaren, 6 maanden geleden
@johnny ik denk een single malt barley dat je zoekt . Wanneer je toch een stevige islay achtige smokey en peaty whisky beoogt te maken zal je waarschijnlijk ook zelf moeten mouten en eesten . Is wat bewerkelijk maar niet… Read more»
-
Wout replied to the topic "Volgende whisky stookwijn maken" – 4 jaren, 6 maanden geleden
@johnny er hoeft helemaal niks. Maar rogge geeft ook een bepaalde smaaksensatie en mondgevoel. Dus gewoon, omdat het kán. 🤪
-
Munckerik replied to the topic "Volgende whisky stookwijn maken" – 4 jaren, 6 maanden geleden
@johnny nee hoor daar hoef je geen rogge(mout) aan toe te voegen maar je kunt het doen om bv een (straight) rye whiskey te maken. Alleen zou ik voor een (straight) rye dan weer geen whiskymout gebruiken vanwege de peated-… Read more»